Občina bo šolske investicije prilagajala vpisu

Časovni potek investicij na šolah na območju novih sosesk v Polju in nove soseske Zeleni gaj na Brdu še ni znan.

Objavljeno
02. september 2015 19.09
Osnovna šola Polje. V Ljubljani 2.9.2015[šolstvo,izobraževanje]
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Med načrti za šolske investicije v MOL so tudi osnovne šole Polje, Zadobrova in Zalog, ki so skupaj s ČS Polje opozorile, da bo zaradi večjega števila otrok kritično šolsko leto 2016/2017, vendar časovni načrt teh investicij še ni znan.

Na teh šolah so predvidene zagotovitev manjkajočih šolskih prostorov, morebitna dozidava in preureditev zaradi novozgrajenih sosesk Polje III in IV. Po podatkih z MOL pa prostore na OŠ Kašelj, v katerih so bili tudi predšolski otroci, in še nekaterih drugih (Livada, Sostro, Nove Fužine, Prežihovega Voranca) ponovno prilagajajo šolarjem. Načrtovana je tudi zagotovitev manjkajočih prostorov na OŠ Vrhovci, z morebitno dozidavo in preureditvijo zaradi nove soseske Zeleni gaj na Brdu, vendar časovni potek ni znan.

Kmalu igrišče na strehi

Letošnje šolsko leto se je začelo s končanimi prenovami OŠ Vide Pregarc in OŠ Kolezija, ta mesec bo končana tudi prenova OŠ Koseze. Na OŠ Vide Pregarc so naredili prizidek ter izvedli protipotresno in energetsko sanacijo. OŠ Kolezija je dobila prizidek za nove učilnice, kabinete, sanitarije, vhod za razredno stopnjo, za igralno površino so uredili notranji atrij, potekala pa je tudi predpriprava strehe prizidka za bodočo ureditev igrišča na strehi. Na OŠ Koseze urejajo prizidek za nove učilnice, kabinete in malo telovadnico, ki bo večnamenski prostor, uredili bodo tudi parkirišče in otroško igrišče. Manjši investiciji sta bili še preureditev prostorov vrtca na OŠ Livada nazaj v učilnice in ureditev sanitarij. Na OŠ Zadobrova so obnovili razdelilno kuhinjo in jedilnico ter zamenjali opremo, na OŠ Martina Krpana pa obnovili centralno kuhinjo.

Gradnje v 2016 in 2017

Med investicijami, ki jih nameravajo začeti prihodnje leto, je zagotovitev šolskih prostorov na OŠ n. h. Maksa Pečarja, tudi za potrebe četrtne skupnosti, gradnja zunanjega igrišča ter telovadnice, investicijo naj bi končali leta 2017. Manjkajoče prostore naj bi prihodnje leto začeli zagotavljati tudi na OŠ Franca Rozmana Staneta, dela naj bi bila končana leta 2018.

V letu 2017 sta načrtovani dve investiciji. Na OŠ Šentvid sta predvideni celostna prenova in trajnostna sanacija, ki naj bi bila končana leta 2018. Na OŠ Oskarja Kovačiča pa naj bi do leta 2018 zagotovili manjkajoče šolske prostore. Kot pravijo na MOL, bodo načrt v prihodnje prilagajali glede na dinamiko vpisa otrok v šole.

Kot dodajajo na MOL, so od leta 2006 iz mestnega proračuna za predšolsko vzgojo in izobraževanje namenili 701,3 milijona evrov, od tega 148,8 milijona za investicije, kar je 21,2 odstotka; 4,5 milijona evrov pa je bilo pridobljenih iz evropskega sofinanciranja. V letih 2008 in 2009 je potekala menjava azbestnih streh, v letih 2013 in 2014 pa energetske sanacije ter prenova toplotnih postaj in kotlovnic. Letos so za investicije v vrtce in šole namenili 17,1 milijona evrov, kar je 22,8 odstotka proračunskega denarja za predšolsko vzgojo in izobraževanje; 943.508 evrov so pridobili iz evropskega sofinanciranja.