Občina odrešena škodljive pogodbe

Sodišče je razsodilo, da je pogodba o javnozasebnem partnerstvu glede dolskega vrtca nična.

pet, 13.04.2018, 08:00
6,5 milijona evrov bi po pogodbi morala plačati občina za vrtec v 19 letih.

Dol pri Ljubljani – Desetletje je občino Dol hromila škodljiva pogodba o javnozasebnem partnerstvu pri gradnji vrtca, ki jo je podpisalo prejšnje vodstvo. Zdaj je višje sodišče odločilo, da sta pogodbi o stavbni pravici in najemnini z družbo Energoplan nični. Občina je s tem čez noč postala nezadolžena, v Energoplanu pa so nad razsodbo začudeni.

Dolska občina je leta 2008, takrat pod vodstvom župana Primoža Zupančiča, za gradnjo vrtca prenesla stavbno pravico na ljubljansko podjetje EP Invest (hčerinsko podjetje Energoplana) in z njimi sklenila najemno pogodbo, da bo 19 let družbi plačevala po 28.128,50 evra mesečne najemnine, kar v celotni dobi odplačevanja znese skoraj 6,5 milijona evrov. Višje sodišče je zdaj odločilo, da sta pogodbi z družbo Energoplan o stavbni pravici in najemnini z vsemi aneksi vred nični. Občina tako odslej ni dolžna plačevati najemnine za vrtec, v katerem se predšolska vzgoja izvaja od jeseni leta 2009. Do januarja 2015, ko je zdajšnji župan Janez Tekavc enostransko prekinil plačilo najemnine, je investitorju že plačala 1,8 milijona evrov najemnine za objekt, ki je po oceni geodetske uprave vreden le 871.128 evrov. Občinsko vodstvo je od višjega sodišča pričakovalo, da jim prisodi tudi preplačane najemnine z zamudnimi obrestmi vred, vendar so to zadevo sodniki vrnili prvostopenjskemu sodišču.

Nekdanji župan na sodišču

Nadzorniki računskega sodišča so leta 2012 ugotovili, da je občinski svet na podlagi nepopolnih podatkov razpravljal zgolj o eni predstavljeni možnosti, torej o ustanovitvi stavbne pravice, in to tudi potrdil. Glede na veliko vrednost investicije bi občina morala poiskati še druge možne načine izvedbe projekta in to predstaviti občinskemu svetu, a tega takratno občinsko vodstvo ni storilo. Ko so svetniki sprejeli sklep o podelitvi stavbne pravice, se občina res ni smela zadolžiti za gradnjo vrtca v višini 2,86 milijona evrov, vendar pa je bila le nekaj mesec kasneje sprejeta novela zakona o financiranju občin, ki je to omogočala.

Računsko sodišče je občinsko vodstvo takrat opozorilo, da bi zaradi bistveno spremenjenih pogojev zadolževanja morali znova preveriti pogoje za zadolžitev ter o tem seznaniti člane sveta, a jih niso. Revizorji so ugotovili, da občina ni učinkovito izvedla projekta, ter da postopek izbire izvajalca ni zagotavljal konkurenčnosti ponudnikov, saj je bil poziv objavljen zgolj na občinski spletni strani. Občina se v pogodbah tudi ni dovolj natančno dogovorila o morebitnih finančnih obveznostih po prenehanju pogodbe o stavbni pravici, kar bi lahko imelo negativne finančne posledice po izteku stavbne pravice. V pogodbi je bilo namreč tudi določilo, da bo morala občina po 19 letih objekt odkupiti za polovico tržne vrednosti.

O osebni odgovornosti tedanjega župana Primoža Zupančiča v tem primeru bo odločalo ljubljansko okrožno sodišče. Tožilstvo mu namreč očita zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, za kar je zagrožena večletna zaporna kazen.

Čez noč nezadolženi

Do izreka sodbe je bila dolska občina med bolj zadolženimi v državi, saj je po neuradnih podatkih ministrstva za finance njen dolg ob koncu lanskega leta znašal 4,8 milijona evrov oziroma 840 evrov na prebivalca. Župan Janez Tekavc je za Delo povedal, da je bilo to edino posojilo, ki ga je občina s podpisom nespametne pogodbe sploh imela, zato je zdaj dobesedno čez noč postala povsem nezadolžena. »To pomeni, da se bo tudi v naši občini končno začel investicijski ciklus,« je zadovoljno napovedal Tekavc. V Energoplanu so nad sodbo presenečeni in takega izida niso pričakovali, saj je višje sodišče spremenilo sodbo prvostopenjskega sodišča. »V Energoplanu se še odločamo o sprožitvi revizijskega postopka in drugih postopkih, s katerimi bomo zavarovali svoje poslovne interese,« so nam sporočili.

Prijavi sovražni govor