Občina presenetljivo popustila v sporu z društvom

Vendarle sodna poravnava med športnim društvom Gib in občino, čeprav se je še spomladi zdelo, da ni mogoča.

Objavljeno
13. avgust 2014 17.33
tlo gib
Mojca Zabukovec, Ljubljana
Mojca Zabukovec, Ljubljana

Ljubljana - Spor med občino in športnim društvom Gib, ki se je vlekel vsaj od leta 2009, ko je MOL na okrožno sodišče vložila tožbo za ugotavljanje lastninske pravice in izbrisno tožbo, se je končal s sodno poravnavo. »Obe strani sta morali malce popustiti, je pa društvo popustilo razmeroma malo,« pravi njegov predsednik Gaber Benedik.

V športnem društvu Gib so, kot zatrjujejo, zadovoljni. »Še naprej smo popolnoma avtonomni, kar pomeni, da sami razpolagamo tako z objekti kot z dejavnostmi,« pojasnjuje Benedik, ki šišensko društvo s 111-letno tradicijo vodi zadnji dve leti.

Občini po poravnavi pripade 15-odstotni solastniški delež objektov na Drenikovi 32, športno društvo pa je ponovno vključeno v sofinanciranje mestnih športnih programov. »MOL s tem nima nobenih upravljavskih pravic, prav tako ne kakršnihkoli drugih. Ima zgolj nekakšen kontrolni delež, če bi denimo društvo hotelo objekte privatizirati, torej za primere, ki bi bili v nasprotju s širšim športnim interesom,« pravi predsednik društva.

Z občinskega oddelka za šport so po poravnavi na kratko sporočili: »Zadovoljni smo, da smo z novim vodstvom Giba zadevo uredili, kar smo predlagali že njihovim predhodnikom, predvsem v smislu nadaljnjega razvoja tega lepega športa.«

»Velik interes« občine

Še po zadnjem skupnem sestanku letos spomladi so bili sicer po Benedikovih besedah v društvu prepričani, da dogovor z občino ne bo mogoč. »MOL je vztrajala pri stavbni pravici, kar pa za nas ni prišlo v poštev,« razlaga. Zatem pa je z občine prišel predlog o solastništvu, ki so ga pred tem, kot nadaljuje Benedik, predlagali v društvu. »MOL je pokazala velik interes, da se o tej zadevi pogodi,« sklepa Benedik in priznava, da je vsebina poravnave »boljša, kot bi si jo lahko predstavljali«.

Spor med MOL in športnim društvom Gib se je sicer vlekel od leta 1999, ko je občina po zakonu o športu nacionalizirala športne objekte občinskega pomena. Takrat so v društvu sodno zahtevali ugotovitev lastninske pravice. Upravno sodišče jim je pritrdilo. Občina je zatem na okrožno sodišče vložila tožbo za ugotavljanje lastninske pravice, društvu pa v naslednjih dveh letih ni izplačala sredstev, čeprav so mu bila ta dodeljena na razpisu, medtem ko ga leta 2013 sploh ni uvrstila na seznam izvajalcev letnega športnega programa. Za vsako od skupno štirih let je društvo po Benedikovih besedah izgubilo slabih sto tisoč evrov, kar je pomenilo dobro petino sredstev, ki jih Gib z več kot 1250 člani, med katerimi so tudi vrhunski judoisti in telovadke, potrebuje za svojo dejavnost.

Čeprav so, kot zatrjuje Benedik, poslovanje društva »optimizirali tako, da bi nekako preživeli tudi brez teh sredstev«, pa bi se primanjkljaj lahko poznal pri vrhunskem športu. Po sodni poravnavi mora zdaj občina društvu vrniti del vsote za preteklo leto, in sicer 50.000 evrov, medtem ko so v društvu za prejšnji dve leti možnost, da bi denar iztožili, izgubili. Benedik zdaj pričakuje, da podobnih zapletov v prihodnje ne bo več.
Čeprav je predsednik Giba še pred dobrega pol leta za Delo dejal, da občina prav pri tem društvu kot največjem ne sme popustiti, ker bi potem še pri drugih imela podobne težave, si zdaj ne upa napovedati, kako bi njihova poravnava lahko vplivala na druge. »To težko rečem, se mi pa zdi, da so na MOL pred letošnjimi lokalnimi volitvami nekatere zadeve enostavno hoteli zaključiti.«

Presenetljiv razplet

Sodni spori z občino zaradi lastninjenja športnih objektov in s tem povezane težave pa še niso zaključeni pri ŠD Šmartno za nogometni igrišči v Sneberjah in zvezi športnih društev Ilirija za športni park v Šiški. Spor zadnje z občino se vleče od leta 2009. Čeprav so že bili, kot pojasnjujejo na zvezi, vpisani kot lastnik parka, morajo lastništvo dokazovati na sodišču. »Zadeva zdaj bolj ali manj stoji,« pravi predsednik ZŠD Ilirija Dušan Gajič. Na občino so poslali vse dokumente in podali vse argumente, a doslej niso prejeli uradnega odgovora, poudarja predsednik zveze, ki združuje nogometni klub, moški in ženski košarkarski klub, namiznoteniški, smučarskoskakalni ter balinarski klub in ima od osemsto do tisoč članov.

Poravnava med Gibom in MOL, kot nadaljuje Gajič, jih je zato presenetila: »Prepričan sem bil, da bo občina vztrajala pri stavbni pravici za določeno obdobje, kar bi pomenilo, da bi društvo v tem času lahko delovalo kot dejanski lastnik. Ko pa bi se to obdobje izteklo, bi se lastništvo preneslo na občino. Zdaj pa so Gibu ponudili nekaj povsem drugega.« Po njegovem je to odvisno predvsem od načrtov in interesov posameznih skupin na občini. »Stavbne pravice Iliriji denimo niso nikoli ponudili.«

Kot še pravi Gajič, bi sicer v ZŠD Ilirija »resno premislili« o predlogu solastništva, kot ga je občina sklenila z Gibom. »Še vedno bolje, kot da se še naprej preganjamo po sodišču, saj to pomeni, da v športnem parku razen vzdrževalnih del in urejanja parka drugega ne moremo početi,« opozarja Gajič. »Če bi se naš nogometni klub v prihodnjih letih recimo uvrstil v prvo slovensko ligo, bi morali del tribune ob igrišču pokriti in postaviti žaromete, to pa so posegi, ki zahtevajo gradbeno dovoljenje. Toda vprašanje je, ali bi ga dobili, ker lastništvo ni urejeno.«