Občina pripravlja teren za Ljubhospic

Društvo se bo še enkrat poskusilo sestati z direktorjem Lekarne Ljubljana in dobiti odgovore na zastavljena vprašanja o sodelovanju.

Objavljeno
16. julij 2015 20.12
Hospic
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Vse kaže, da je ljubljanska občina začela pripravljati »teren« za napovedani novi javni zavod Ljubhospic, ki ga namerava ustanoviti javni zavod Lekarna Ljubljana, kjer so predvsem zainteresirani za nadaljevanje dejavnosti v dosedanji hiši hospica na Hradeckega 20.

Na Javnem stanovanjskem skladu (JSS) MOL so povedali, da je bilo na včerajšnjem sestanku »predstavnicama Slovenskega društva hospic povedano, da je zaradi prenehanja izvajanja celostne hospic oskrbe in bivanja upravičencev v stanovanjski stavbi za posebne namene na Hradeckega 20, kar je temeljni namen, najemna pogodba prenehala veljati.«

Društvo mora predati hišo

Kot pravi podsekretarka za stanovanjske zadeve in vodja sektorja Julka Gorenc, ki po pooblastilu nadomešča direktorja Javnega stanovanjskega sklada (JSS) MOL Saša Rinka v odsotnosti, bo društvo obveščeno, da mora predati stanovanjsko stavbo za posebne namene lastniku, to je Mestni občini Ljubljana, v roku enega meseca. Pogodba s Slovenskim društvom hospic je bila sicer za izvajanje hospic oskrbe sklenjena 18. marca 2010 za nedoločen čas.

Gorenčeva še pravi, da v primeru, če bo JSS MOL tudi v prihodnje upravljavec te stavbe za posebne namene, namerava po vsej verjetnosti izvesti javni razpis za pridobitev usposobljenega izvajalca celostne hospic oskrbe, ki vključuje bivanje neozdravljivo bolnih.

Brez informativnega pogovora

Predsednica Slovenskega društva hospic Renata J. Roban je povedala, da sta bili z vodjo hiše na JSS MOL povabljeni na informativni pogovor in sta pričakovali, da bo tam tudi direktor Sašo Rink, ki je sicer tudi predsednik sveta zavoda Lekarne Ljubljana, vendar ga ni bilo. Predstavnice stanovanjskega sklada so jima želele vročiti dokumentacijo, ki pa je nista sprejeli in želeli, da jo pošljejo njihovi pravni službi. Ustno pa sta izvedeli, da društvu želijo odpovedati najemno pogodbo. Takšno dejanje, brez informativnega pogovora, pa se ji zdi podlo in nekorektno.

Posvetovali se bodo s pravno službo

Na današnjem sestanku upravnega odbora društva so sklenili, da se bodo še enkrat poskusili sestati z direktorjem Lekarne Ljubljana Marjanom Sedejem in dobiti odgovore na zastavljena konkretnejša vprašanja o sodelovanju. Predvsem jih moti, da na strani lekarne nimajo sogovornika iz stroke. Odpovedi najemne pogodbe pa ne more komentirati, dokler je ne dobijo v roke, o tem se bodo posvetovali tudi z njihovo pravno službo. Ob tem dodaja, da se ji ne zdi etično, da bi v hiši imeli enega ali dva bolnika samo zato, da bi »vzdrževali stanje«.

Ponudbo lokacije v Mozirju morajo še preučiti, vsekakor pa morajo počakati na obljubljeni razpis ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za koncesijo. Lekarni Ljubljana to ni potrebno, ker ima denar iz svoje tržne dejavnosti; obžaluje pa, da tega denarja niso bili pripravljeni ponuditi njihovemu programu hiše hospica že prej. Moti jo tudi, da so določene stvari javnosti predstavljene zavajajoče, kot denimo ta, da je direktor Lekarne Ljubljana prostovoljec.