Občinski prostori v brezplačno oddajo

Razpis: Za najem na voljo prostori v podhodu Vilharjeva, na Bregu in v Zajčji dobravi.

Objavljeno
27. julij 2016 18.20
Zajčja dobrava
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek

Ljubljana – Občina je objavila razpis za poslovne prostore v podhodu pod Vilharjevo cesto, ki samevajo že od leta 2010, ko je bil podhod dokončno urejen. Potem ko je spomladi MOL končala z zaključnimi deli tudi v teh prostorih, so zdaj nekateri na voljo za najem, nekateri pa za brezplačno uporabo.

Naj spomnimo, občina je prostore pred leti že poskušala prodati, toda za nedokončane prostore v severnem delu podhoda pod glavno železniško postajo ni bilo zanimanja. Potem so se pred dvema letoma odločili, da bodo za dokončno ureditev prostorov (obrtniška in inštalacijska dela) poskrbeli sami, a se je zapletlo zaradi poplav jeseni 2014, tako da je izvajalec dela končal šele letos spomladi.

Takrat so na občini napovedovali, da bodo del prostorov namenili za občinske potrebe, druge pa oddali. Nedavno so tako res objavili več razpisov. Za oddajo so namenili štiri prostore. Najdražji bo tisti, ki so ga predvideli za gostinski lokal. Za sto kvadratnih metrov površine in 34 kvadratov zunanjega vrta bo moral najemnik plačati najmanj 1611 evrov brez davka. Merilo za izbor bo najvišja ponujena najemnina.

Popravljalnica koles

Poleg tega občina ponuja še dva poslovna prostora s površino 29 in 30 kvadratnih metrov. Izhodiščna najemnina bo tu nižja, sedem evrov za kvadratni meter, poleg višine ponujene najemnine pa bo o izbranem najemniku (če bi bilo kandidatov več) odločal tudi program oziroma »najkvalitetnejša trgovska oziroma storitvena ponudba«. Namembnost četrtega prostora, ki je na voljo za najem, je že določena, saj se oddaja za storitveno dejavnost servisa koles. Gre za 30 kvadratnih metrov velik prostor, za katerega je izhodiščna najemnina le dva evra za kvadratni meter.

Prostore bodo oddali kar za nedoločen čas, najemnino pa bodo usklajevali z indeksom cen življenjskih potrebščin. Ponudbe kandidatov za najem na občini zbirajo do 13. avgusta.

Brezplačno za nevladnike

Tri prostore je občina namenila za brezplačni najem. Prostore s površino 29 oziroma 36 kvadratnih metrov bodo oddali za pet let. Pogoj za brezplačni najem je, da je ponudnik nevladna organizacija, ki deluje v javnem interesu. Dva prostora sta namenjena nevladnim organizacijam s področja zdravja in socialnega varstva, eden pa organizacijam s področja športa. »Če bo prijav več, bo MOL med prispelimi ponudbami izbrala najprimernejšega ponudnika,« je določeno v objavljeni nameri o sklenitvi neposredne pogodbe. Po katerih merilih bodo odločali, ni opredeljeno. Rok za prijavo je 4. avgust.

Občina bo poskušala zapolniti tudi že nekaj časa prazen prostor, namenjen trgovini z neživili, na Bregu 2, tik ob Hiši športa. Slabih 64 kvadratnih metrov bi radi oddali za 1276 evrov na mesec (20 evrov za kvadratni meter). Tudi tu bo poleg cene odločal program, za katerega želijo, da bi popestril središče mesta.

Znova bodo poskušali zapolniti tudi gostinski objekt v Zajčji dobravi, potem ko je prejšnji najemnik, kot smo že pisali, propadel. Najemnik bo moral odšteti vsaj 2160 evrov na mesec, kar za slabih 800 kvadratnih metrov velik objekt pomeni manj kot tri evre za kvadratni meter. Poleg višine ponujene najemnine bo komisija ocenjevala tudi program. Objekt oddajajo brez opreme, ki jo je prejšnji najemnik (ta je občini ostal dolžan več najemnin) pustil v gostilni, toda morebitni interesenti imajo možnost, da jo v dogovoru s sodnim izvršiteljem in občino odkupijo.