Od septembra dražji vrtci v Ljubljani

Razlika med stroški v ceni programa in dejanskimi stroški je v povprečju 31 evrov na mesec na otroka.

Objavljeno
09. marec 2016 19.26
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Ljubljana – Na mestnem oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje napovedujejo, da se bo z novim šolskim letom podražil program v ljubljanskih javnih vrtcih. Kaj bo to pomenilo za starše, pa je še prezgodaj ocenjevati, pravijo na občini.

Konec preteklega leta sprejeta novela pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen programov v vrtcih, ki izvajajo javno službo, prinaša precej novosti in povečuje razkorak med veljavnimi cenami v vrtcih ter cenami, ki bi morale biti oblikovane po tem pravilniku; na podlagi teh sprememb pa se bodo spremenili tudi elementi cene, je pojasnila Marija Fabčič, vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje.

Sprememba pravilnika po novem omogoča upoštevanje vseh izjem pri določanju cene programa, doslej so morali namreč vse izjeme zagotavljati zunaj cene programa. Tako je pravilnik o metodologiji cen usklajen z lani sprejetimi spremembami pravilnika o normativih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje. Ta v 38. členu med drugim omogoča, da občina vrtcu odobri ugodnejši normativ za pomočnika ravnatelja in administrativno-računovodske delavce.

Porazdelitev bremena

S spremembami bi radi rešili tudi problem nadomeščanja odsotnih delavcev, sredstva za nadomeščanje so do zdaj namreč zagotavljale občine ustanoviteljice zunaj cene programa. Ker so bili vrtci v različnih položajih, ko so morali pravočasno zagotavljati nadomeščanje, so predstavniki združenj vrtcev in občin v posebni delovni skupini ugotovili, da bi bilo treba zagotoviti stabilen finančni vir za nadomeščanje odsotnih delavcev. Rešitev omogoča, da se vrtec in občina glede na ugotovljene odsotnosti iz preteklega koledarskega leta dogovorita o deležu sredstev na vsoto bruto plač vseh zaposlenih (strokovnih in drugih delavcev), pri čemer pravilnik kot najvišjo mejo postavlja dva odstotka teh sredstev. Tako se to »breme« porazdeli na vse plačnike programov vrtca in ne pade samo na občino kot doslej. V ceno programa so všteti tudi stroški dela za delavce, katerih dejanska zaposlenost presega predpisane normative.

Iz metodologije je črtano zastarelo določilo, ki ministrstvu nalaga, da občina enkrat na leto posreduje podatke o gibanju cen, višini materialnih in nematerialnih stroškov ter stroškov živil. Javno dostopna aplikacija Prosta mesta PŠV, ki jo je ministrstvo postavilo leta 2008, namreč zagotavlja vse pomembne podatke vrtcev, ki jih vnašajo vrtci sami in jih osvežijo vsak mesec.

Razkorak med ceno in stroški

Fabčičeva je povedala, so na MOL konec leta opravili obsežno analizo stroškov v ljubljanskih javnih vrtcih, kar bo podlaga za nove izračune cen. Pravi, da so v zadnjih dveh letih energetsko sanirali 17 objektov vrtcev in dosegli nižje cene dobave električne energije. Cene v vrtcih veljajo od avgusta 2012, odtlej pa jih niso več usklajevali z rastjo stroškov: »Veljavne cene temeljijo na stroških dela iz leta 2007, saj smo leta 2012 zgolj prevrednotili sredstva za materialne stroške s 44 na 55 evrov na mesec na otroka. Staršem pa se to ni poznalo.« Poudarja, da že iz teh dejstev izhaja, da cene v vrtcih ne pokrivajo celotne razlike stroškov do polne cene programa, ki jo krije občina iz mestnega proračuna. Starši plačujejo določen delež veljavne cene programa po lestvici zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, glede na njihov dohodkovni razred. Občina pa jim omogoča še dodatne, v okvirčku omenjene popuste.

MOL med drugim upošteva dodatno znižanje staršem, ki so obremenjeni z odplačevanjem stanovanjskega kredita za stanovanje na območju občine, kjer družina stalno prebiva, za en dohodkovni razred, in sicer od drugega do vključno šestega dohodkovnega razreda, pravi Fabčičeva. Starši lahko uveljavljajo tudi rezervacije zaradi počitniške odsotnosti otroka enkrat na leto, v obdobju od 1. junija do 30. septembra, takrat plačajo 30 odstotkov cene, določene glede na njihov dohodkovni razred.

Kot je še povedala Fabčičeva, veljavne cene programov v ljubljanskih vrtcih tako vključujejo plače zaposlenih glede na stanje zaposlitev v septembru 2007. V osmih letih je razlika, ki ni vključena v ceno, med stroški v ceni in dejanskimi stroški narasla na 3,5 milijona. Z letošnjim januarjem pa je po izplačilu napredovanj in povečanega regresa za letni dopust ter uvrstitvi stroškov nadomeščanja pedagoškega kadra v ceno programa ta razlika ocenjena od 4,5 do 5 milijonov evrov na leto. To v povprečju pomeni 31 evrov na mesec na otroka, kar trenutno zagotavlja občina iz proračuna. Ti stroški trenutno še niso vključeni v ceno programa, kar omogoča novi pravilnik o metodologiji, zato jih ni mogoče zaračunati niti drugim občinam, iz katerih so otroci v ljubljanskih vrtcih, niti staršem, pojasnjuje Fabčičeva.

Starši poravnajo četrtino

Dodaja, da je cilj občine tudi v prihodnje ohranjati cenovno in socialno politiko pri oblikovanju cen programov v vrtcih z mestnimi popusti, pri čemer starši poravnajo približno 25 odstotkov stroškov; brez mestnih popustov, zgolj po odločbi centrov za socialno delo, bi poravnavali več kot 40 odstotkov stroškov.