»Odpadkarska mafija« kot kritika oblasti

Aleš Babnik trdi, da je hotel opozoriti na neustrezno delovanje državnih in mestnih organov.

Objavljeno
11. marec 2014 17.57
Prebivalci Vevč izražali nestrinjanje z mestno upravo. V Ljubljani 18.4.2013
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Izraz »odpadkarska mafija« ni bil neposredno uperjen proti podjetju Papir servis, pač pa sem z njim želel opozoriti na nepravilno delovanje mestnih in državnih organov, se je na sodišču zagovarjal Aleš Babnik, ki ga Papir servis toži zaradi razžalitve.

Na okrožnem sodišču je bil včeraj na glavni obravnavi zaslišan Aleš Babnik, ki ga Papir servis toži zaradi treh kaznivih dejanj razžalitve: z besedno zvezo »odpadkarska mafija« naj bi to podjetje dvakrat označil maja lani, in sicer 9. maja na javni razpravi z evropskim komisarjem Janezom Potočnikom v Cankarjevem domu in 16. maja na javnem shodu Vevčanov. Tretje kaznivo dejanje razžalitve mu očitajo, ker je v pogovoru za časnik Dnevnik podjetje označil za »smetarsko mafijo«. Babnik je vodja civilne iniciative Državljanska pobuda Vevče, ki je ostro nasprotovala selitvi Papir servisa iz Most v Vevče.

Babnik je zatrdil, da se ne čuti krivega, ker nikoli ni hotel nikogar užaliti, očitano besedno zvezo pa da je – če jo je že izrekel – uporabljal za čim bolj plastičen prikaz zadeve, predvsem tega, da državni in mestni organi ne izpolnjujejo dolžnosti do občanov, ki imajo pravico do življenja v čim bolj čistem okolju. Da je njihova civilna iniciativa v svojem boju imela prav, se je po njegovem izkazalo tudi kasneje, ko je sodišče razveljavilo izdano okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje podjetja v Vevčah. Obtoženi je zatrdil, da njegove izjave na Slovenski tiskovni agenciji in v Dnevniku niso bile korektno povzete in so bile neavtorizirane in da nikoli ni govoril o »smetarski mafiji«.

Je šlo res za žalitev?

Kot priča tožeče stranke je nastopil novinar Dnevnika Vanja Alič, ki je v članku navedel Babnikove besede o »smetarski mafiji«. Alič je sodnici povedal, da Babnik v telefonskem pogovoru »morda ni uporabil besede smetarska, pač pa odpadkarska, saj gre za nekakšni sopomenki«. Na vprašanje Babnikovega odvetnika, ali je šlo po njegovem pri uporabi tega izraza za žalitev podjetja ali za neko kritiko sistema, je Alič odgovoril, da ga je razumel bolj kot oznako za celoten sistem.

Obramba je povabila tri priče. Novinar Dela Janez Petkovšek, ki je bil navzoč na shodu 16. maja, se uporabe izraza »odpadkarska mafija« ni spomnil. Dejal je sicer, da je bila na protestih proti selitvi Papir servisa izrečena marsikatera kritična beseda, da pa vseh besed »navadnih ljudi« ne povzame, ker bi bile lahko predmet raznih tožb; zapiše take, za katere obstajajo dokazi, na primer če so bile zapisane na protestnih plakatih. Petkovšek je poudaril, da so predstavniki civilne iniciative »izjemno ostri, tako do Papir servisa kot do uradnih organov, kot sta Arso in gradbena inšpekcija«.

Za Babnika sta pričala tudi Marko Dimnik, stanovalec iz Polja in član vevške ribiške družine, ter Sašo Vrzič iz Državljanske pobude Vevče. »Nikoli nisem slišal, da bi Babnik rekel, da je Papir servis odpadkarska mafija. Vendarle pazimo, kaj rečemo,« je dejal Dimnik. Tudi Vrzič je zatrdil, da na shodu 16. maja ni slišal, da bi Babnik izrekel sporne besede.

Obravnava se bo nadaljevala in predvidoma zaključila konec marca, ko bo zaslišana še zadnja priča obrambe, članica sveta ČS Polje Minka Jerebič. Če bo spoznan za krivega, Babniku grozi denarna kazen ali šest mesecev zapora. To namreč določa kazenski zakonik za dejanja razžalitve, ki so storjena v tisku, po radiu, televiziji ali z drugim sredstvom javnega obveščanja, na spletnih straneh ali na javnem shodu.