»Odprta kuhna« na ljubljanskih ulicah

Na Odprti kuhni bodo sodelovale restavracije iz vse Slovenije, med njimi Hiša Franko, Krištov in mnogi drugi.

Objavljeno
24. april 2013 16.08
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana

Ljubljana - Ekipa kuharskih navdušencev se je odločila, da kuharijo, ki skače iz vseh televizijskih programov, preseli na ljubljanske ulice. Natančneje na Pogačarjev trg.

Tam bodo 17. maja začeli s projektom Odprta kuhna, v sklopu katerega bo vsak petek vse do oktobra svoje lonce odprlo več kot 50 kuharskih mojstrov in restavracij.

Na Odprti kuhni bodo tako sodelovale restavracije in gostilne iz vse Slovenije, med njimi Hiša Franko, Krištov, Raduha, Gostilna Ruj, Jezeršek, Luka Gourmet, Valvasor, Namaste in mnogi drugi, ki jih bodo organizatorji razkrivali postopoma.

Maša Pavoković, zadolžena za odnose z javnostmi, je povedala, da se projekt financira samostojno, brez dodatnih sredstev, da pa je pomemben sodelavec Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice, ki jim je omogočilo infrastrukturo. »Vsekakor pa Odprta kuhna ne bi zaživela brez pozitivne energije vseh naših gostinskih ponudnikov,« je še dodala.

Kuhinja celega sveta

Projekta so se lotili s širjenjem novice med njim znanimi ljudmi - od družine, do prijateljev, poslovnih partnerjev, sosedov in seveda poznanstev s kulinaričnega področja. Odziv je bil pozitiven, povpraševanja je bilo vedno več, zato so videli, da so na pravi poti. Odprti so tudi pri izboru restavracij, saj, tako Pavokovićeva, vzpodbujajo nove ideje, pristope in kreativnost. Restavracije tudi vabi, da se prijavijo na njihovi spletni strani, kjer so odprti za vse pobude in vprašanja.

Pri izboru restavracij so in bodo stremeli h kakovosti, kreativnosti in raznovrstni ponudbi. Vsak gostinski ponudnik pa se bo predstavil s specialitetami, ki zaznamujejo njegovo kuhinjo. Te bodo prihajale iz vseh slovenskih regij, prav tako pa bo prisotna tudi mednarodna kuhinja. Poleg domačih vonjav, se bodo po ljubljanski tržnici med drugimi širile tudi vonjave indijske, japonske, turške, egipčanske in mediteranske kuhinje.

Cene, pravi Pavokovićeva, bodo prijazne vsak žep, hrano pa bodo obiskovalci lahko poskusili na zase najbolj udoben način: »Na sprehodu med ponudniki, za mizo na posebnem mestu na trgu, ali pa si bodo dobrote odnesli s seboj za domače kosilo z družino in prijatelji.«

Odprta kuhna bo tako odprta vsak petek od 17. maja do oktobra, dišalo bo tam nekje od 9. pa vse do 19. ure.