Odvzem občinske koncesije ne bo prizadel pacientov

MOL Železniškemu zdravstvenemu domu, katerega dejavnosti želi prenesti na Zdravstveni dom Ljubljana, očita samovoljnost, ŽZD pa želi koncesijo za več let, ne samo za eno.

Objavljeno
18. julij 2014 19.11
Železniski zdravstveni dom. V Ljubljani 5.6.2013
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Čeprav je MOL Železniškemu zdravstvenemu domu (ŽZD) včeraj vročila odločbo o odvzemu enoletne koncesije za primarno zdravstveno dejavnost, je v. d. direktorja ŽZD Emilijan Lobe povedal, da se za 28.000 opredeljenih pacientov ne bo spremenilo nič.

Delo v ŽZD, ki mu je marca lani ministrstvo za zdravje podelilo koncesijo za sekundarno zdravstveno dejavnost za deset let, poteka nemoteno naprej. Zdravstvena zavarovalnica (ZZZS) namreč te programe (zobozdravstvo odraslih, splošno medicino, fizioterapijo in ginekologijo) še vedno financira na podlagi začasne odredbe okrajnega sodišča, je pojasnil Emilijan Lobe. Dodal je še, da je ŽZD zainteresiran za koncesijo, vendar ne za eno leto, temveč za dlje časa, 10 ali 15 let, za kolikor se podeljujejo takšne koncesije. Zato je ŽZD zoper sklep mestnega sveta o podelitvi enoletne koncesije za primarno zdravstveno dejavnost, ki je bil sprejet 8. julija lani, tudi sprožil upravni spor.

Brez posledic za paciente

Na MOL odločitev o odvzemu enoletne koncesije za zdravstveno dejavnost, ki za paciente sicer za zdaj nima nikakršnih posledic, utemeljuje s tem, da ŽZD kot zasebni zavod s pravico javnosti kljub določbam v izvršljivi odločbi o koncesiji niti v podaljšanem roku ni želel podpisati predložene pogodbe o koncesiji.Kot pravijo na MOL, je ŽZD vlogo za koncesijo septembra 2013 sicer posredoval, hkrati pa sprožil upravni spor in zavlačeval pri dostavi dokumentacije v upravnem postopku. Odločba MOL o koncesiji za programe na primarni ravni je bila izdana 21. novembra lani. Kot pravijo na MOL, bi po nadaljnjih zapletih moral ŽZD v skladu z osnovno in dopolnjeno odločbo podpisati pogodbo o koncesiji sredi marca letos. ŽZD je z raznimi postopkovnimi manevri zavlačeval s podpisom pogodbe, dokler je ni 20. maja samovoljno spremenil in poslal na MOL.

Glavni spor: koncesija samo za eno leto

V. d. direktorja ŽZD je za Delo že pojasnil, da je ob določilu, ki govori o le enoletnem koncesijskem obdobju, le ročno pripisal, da se s tem obdobjem ne strinja in da je o tem že v teku upravni spor, da si pri tem ne bi poslabšali položaja. Na MOL pa menijo, da s pravnega vidika to ni sprejemljivo, saj mora biti koncesijska pogodba usklajena z odločbo o koncesiji.

Spomnimo, da so se težave s financiranjem ŽZD oziroma podelitvijo koncesij začele, ko je računsko sodišče maja 2012 podalo mnenje, da ZZZS nima ustrezne podlage za sklenitev pogodbe o izvajanju zdravstvenih storitev v ŽZD; njegov ustanovitelj, Slovenske železnice, bi namreč za opravljanje javne zdravstvene službe moral pridobiti koncesijo za primarno raven od MOL, za sekundarno pa od ministrstva za zdravje, ki jo že ima. Na MOL pa kot zanje najboljšo možno rešitev predlagajo prenos vseh programov ŽZD na javni zavod Zdravstveni dom Ljubljana (ZDL).