Okoljski brezvestneži znova na delu

Črnuška »ekološka patrulja« naletela na sode s pomijami ob Brnčičevi in kosovne odpadke pri Jarškem produ.

Objavljeno
30. avgust 2016 18.43
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Črnuče so očitno še vedno priljubljena lokacija za odlaganje raznovrstnih odpadkov. Že julija letos je neznanec gradbene in kosovne odpadke stresel v neposredno bližino vodnega zajetja Jarški prod, pred nekaj dnevi pa na zelenici ob industrijski coni na Brnčičevi odložil še večje število sodov s pomijami.

Jože Horvat
, predsednik četrtnega odbora za varstvo okolja ČS Črnuče, je v okviru rednih tedenskih ogledov terena, ki jih izvaja skupaj z delavci Snage, na obcestni zelenici nasproti nekdanje betonarne SCT ob Brnčičevi cesti naletel na enajst plastičnih sodov z ostanki hrane. Po njih so že lezli črvi, torej so bili tam že več dni. Ker bi lahko več sto kilogramov pomij pomenilo zdravstveno nevarnost za okolico (poleg njih sta bili še dve večji odprti kartonski škatli, polni jajčnih lupin), so pozvali mestno inšpekcijo, naj ukrepa.

Horvat nam je povedal, da je inšpekcija uvedla postopek, vendar so bile pomije včeraj še vedno tam. Ker ob sodih ni nobenih oznak, iz katerih bi lahko inšpektorji sklepali, kdo je nezakonito odložil posebne odpadke, bo zanje morala poskrbeti občina kot lastnica zemljišča. Zato je upati, da bo MOL Snagi nemudoma izdala nalog za odvoz.

Premalo inšpektorjev

Ne kaže namreč pozabiti, da so skoraj pred natanko dvema letoma morali na koncu postopka Snagi naročiti, naj odpelje 20 sodov s pomijami, ki jih je neznani brezvestnež odložil v gozičku ob Savi, nedaleč stran od Gameljske ceste. Tudi takrat so potrebovali kar teden dni, preden so odpadke odpeljali. Krivca pa inšpektorji niso nikdar izsledili.

Četudi smo že pred dvema letoma inšpektorjem namignili, da bi take primere lahko preprečili s povečanim številom nenapovedanih obiskov pri gostincih in preverjanjem, kje končajo njihove pomije, se očitno še vedno najde nekdo, ki izkorišča njihovo maloštevilnost in majhno verjetnost, da ga bodo ujeli pri goljufiji. Če bi pogosteje preverjali, kako v praksi oddajajo pomije specializiranim podjetjem za tovrstne odpadke, in brez usmiljenja kaznovali prekrškarje, se taki primeri ne bi dogajali. Prav tako bi bilo manj primerov, ko gostilničarji skušajo strošek odvoza in predelave teh odpadkov zmanjšati ali se mu povsem izogniti tako, da jih mečejo v rjave zabojnike bližnjih stanovalcev, čeprav tega ne bi smeli.

Odpadki pri vodnem zajetju

Ko smo pred nekaj leti pogosto pisali o odlaganju gradbenih in drugih odpadkov na območju vodnega zajetja Jarški prod, so se brezvestni odlagalci za nekaj časa potuhnili in jih začeli puščati drugje. Sodeč po gradbenih in kosovnih odpadkih, odvrženih le 500 metrov od ograje najbolj zaščitenega vodozbirnega območja, pa se ti vračajo na »stare lokacije«.

Horvat je na približno tri kubične metre pohištva, ostankov gradbenih odpadkov po prenovi kopalnice in večjega števila plastičnih posod naletel že sredi julija, a jih ni še nihče odpeljal. Ker tudi v tem primeru inšpektorji najbrž ne bodo s forenzičnimi metodami niti poskušali najti nevestneža, bo za odvoz morala poskrbeti država. Lastnik zemljišča je namreč državni sklad kmetijskih zemljišč.