Opremo lokala Carpe diem na dražbi kupila upnica

Uršulinska cerkev bo kupnino za opremo dobila nazaj, saj bo ta le pokrila dolg Mohameda Gawisha za najem lokala v njeni lasti.

Objavljeno
03. februar 2015 15.41
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Uršulinska cerkev je prek svojega podjetja Prours na ponedeljkovi prvi javni dražbi odkupila večino gostinske opreme iz propadlega lokala Carpe diem na Slovenski 19, ki ga je 7. decembra 2012 oddala znanemu egiptovskemu poslovnežu Mohamedu Gawishu. Ker je izvršba s tem končana, bodo uršulinke v svojo posest dobile tudi več kot leto dni zapečatene prostore.

Čeprav smo lani napovedali, da bo prva javna dražba 23. maja 2014, pa je bila ta preklicana, saj sta se lastnika podjetja Carpe diem gostinstvo Mohamed Gawish in Zorančo Markov malo pred tem pritožila. Ker je bil njun ugovor neutemeljen, se je izvršba lahko nadaljevala in predvčerajšnjim so jo tudi izpeljali.

Poleg izvršiteljev sta se je udeležila pooblaščenka Uršulinske cerkve in Proursa ter upravitelj tega podjetja. Ker drugih dražiteljev ni bilo, sta lahko v imenu upnice, ki ji je družba Carpe diem gostinstvo na račun neplačanih najemnin, stroškov elektrike, vode, ogrevanja in vseh sodnih stroškov ter zamudnih obresti dolgovala 19.059 evrov, »kupila« večino zarubljene gostinske opreme in pohištva iz lokala.

Ker je vrednost vitrin, regalov, omaric, sedežnih garnitur, delovnih pultov, korit, polic, hladilnikov, štedilnikov in drugega ocenjena na 21.350 evrov, sta lahko izločila nekaj stvari, ki bi jih najlažje pogrešala.

Denar bo Uršulinska cerkev seveda dobila nazaj kot poplačilo dolga, preostanek pohištva, vrednega dobra dva tisočaka, pa bo moral nekdanji najemnik odpeljati iz lokala v zelo kratkem roku. Če tega ne bo storil, bo šlo na uničenje.

Kmalu nov najemnik lokala

Upravitelj Proursa nam je razkril, da uršulinke najbolj veseli dejstvo, da bodo lahko lokal v središču mesta po skoraj dveh letih končno spet oddale v najem. Ker je na zelo prometni lokaciji, se zanj zanima več novih kandidatov.

Kot smo že poročali, je zahteva za izpraznitev lokala sledila kmalu po tistem, ko je bilo jasno, da najemnik lokala ne plačuje najemnine in obratovalnih stroškov (teh se je do konca lanskega aprila nabralo za dobrih 15 tisoč evrov), lastniki pa so bili nezadovoljni tudi zaradi pogostega kaljenja nočnega miru. Sklep o izvršbi s konca leta 2013 je postal pravnomočen 8. januarja lani, zaradi dolžnikovih zavlačevalnih manevrov pa je bila izvršba izpeljana šele včeraj. In osnovni dolg je tako narastel že na dobrih 19 tisočakov.

Ozadje

Primer ni zanimiv le zato, ker gre za lokal v lasti cerkve, temveč tudi zaradi tega, ker je Mohamed Gawish poslovno in družinsko povezan z znanimi ljubljanskimi družinami in poslovneži. Njegova hči Ursula je žena Damijana Jankovića oziroma snaha župana Zorana Jankovića.

Gawish je poslovno tesno povezan tudi z Zorančom Markovom, poslovnežem, ki je v Ljubljani lastnik ali najemnik več drugih gostinskih lokalov oziroma podjetij na teh naslovih. Skupaj se pojavljata pri podjetju Most consulting na Petkovškovem nabrežju 5, v podjetju Kapuciner, ki ima na Kongresnem trgu 15 slaščičarno in kavarno z istim imenom, in kot ustanovitelja zaradi insolventnosti že jeseni 2010 propadlega in iz registra izbrisanega podjetja Vetrnica (s sedežem na Petkovškovem nabrežju 21). Po isti poti peljeta tudi družbo Carpe diem gostinstvo, ki jo za zdaj neuspešno poskušata izbrisati iz registra že od lanskega junija.