Otroške oddelke v UKC preplavil akutni bronhiolitis

Velja priporočilo, da starši otrok v prvih mesecih življenja starejšega sorojenca v zimskih mesecih vzamejo iz vrtca.

Objavljeno
27. januar 2015 12.35
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − Na otroških oddelkih klinike za infekcijske bolezni UKC Ljubljana trenutno tretjino postelj zasedajo otroci z akutnim bronhiolitisom, ki ga večinoma povzroča respiratorni sincicijski virus. Na otroški intenzivni terapiji kirurške klinike, kjer z umetnim predihavanjem zdravijo najbolj bolne otroke, pa je z bronhiolitisom polovica otrok.

Marko Pokorn s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je za STA pojasnil, da okužbe z respiratornim sincicijskim virusom najbolj ogrožajo dojenčke v prvih mesecih življenja, posebej pa so ogroženi prezgodaj rojeni otroci, tisti s kronično pljučno boleznijo in prirojenimi srčnimi napakami.

Ker so okužbe s tem virusom med otroki, ki obiskujejo vrtec, zelo pogoste in se tako rekoč vsak otrok, ki hodi v vrtec, vsako leto okuži z respiratornim sincicijskim virusom, velja priporočilo, da starši novorojencev oziroma otrok v prvih mesecih življenja starejšega sorojenca v zimskih mesecih vzamejo iz vrtca.

Sezona respiratornega sincicijskega virusa se je začela novembra

»Na ta način lahko učinkovito preprečimo okužbe z respiratornim sincicijskim virusom pri majhnih otrocih. Seveda se je treba izogibati zaprtih prostorov z veliko ljudmi, prehlajeni odrasli pa naj ne pestujejo novorojencev,« je dodal.

Predstojnik kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo kirurške klinike UKC Ivan Vidmar je za STA pojasnil, da je akutni bronhiolitis, ki ga v večini primerov povzroča respiratorni sincicijski virus, trenutno verjetno najbolj pogosta diagnoza otrok, ki jih zdravijo na intenzivni terapiji s pomočjo umetne ventilacije. Vendar nobeden od teh otrok na tem oddelku ni umrl, je dodal.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje na spletni strani pojasnjujejo, da se je sezona respiratornega sincicijskega virusa začela novembra lani. Delež potrjenih okužb s tem virusom je bil pred kratkim 20 odstotkov.