Otroško igrišče s svincem je zgodovina

V enoti  Viških vrtcev Hiša pri ladji v Rožni dolini so analizirali tudi novo zemljo na igrišču. Sanacija poteka tudi v enotah Živ Žav in Ringaraja.

Objavljeno
22. oktober 2015 18.48
iza/vrtec hisa pri ladji
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Večji del igrišča enote Viških vrtcev Hiša pri ladji, kjer so meritve tal pokazale povišane vrednosti svinca predvsem na južnem delu igrišča, je urejen. Otroci, ki so bili od 27. maja razporejeni v druge vrtce, so se v Hišo pri ladji sicer vrnili že konec avgusta.

 

Ravnateljica Viških vrtcev Barbara Požun je povedala, da so od takrat vzpostavljene vse razmere za življenje in delo v vrtcu. Zdaj postavljajo še amfiteater pred vhodom v stavbo. V tej enoti je zdaj skupaj 82 otrok, in sicer je 11 starih od dve do tri leta, 71 pa od tri do šest let. Za zdaj se še vedno igrajo na površinah zunaj vrtca, predvsem na igriščih v Rožni dolini, Tivoliju in na Rožniku. Igrišče ob vrtcu bodo začeli uporabljati, ko bo končana celotna obnova.

Zemljino s svincem v Avstrijo

Spomnimo, da so rezultati dodatnih meritev onesnaženosti tal v tej enoti vrtca – v okviru monitoringa stanja tal izbranih otroških igrišč javnih vrtcev v MOL, ki edina v Sloveniji izvaja takšen monitoring – na delu igrišča pokazali koncentracije svinca, ki so večje od kritične vrednosti (530 mg/kg). Na enem delu so presegle 1000 mg/kg, na drugem pa kar 2000 mg/kg. Na MOL so pojasnili, da so zemljino v okviru prve faze sanacije odstranili do globine 50 centimetrov, prevzelo pa jo je podjetje Kemis, ki je poskrbelo za njen odvoz v tujino, saj v Sloveniji ni podjetja, ki bi imelo ustrezna dovoljenja za obdelavo in končno odstranitev tovrstnih odpadkov. V Avstriji je bila zemljina termično obdelana in odložena v skladu z evropskimi predpisi. Do 24. avgusta so odstranjeno zemljino na igrišču nadomestili z neoporečno, preventivno pa so z 20 centimetri zemlje preplastili tudi del sosednjega vrta, ki meji na vrtec. Opravili so tudi zunanje in notranje mokro čiščenje vrtca.

Prepleskali tudi fasado in notranjost

Požunova je še povedala, da so poleg čiščenja tudi prepleskali notranje prostore in fasado. Dejala je, da so bile že pred sanacijo opravljene vse potrebne meritve, saj sta bila s tem povezana tudi načrt in izvedba obnove. Prav tako so strokovnjaki analizirali zemljo, ki so jo pripeljali na novo. Zagotavlja, da so z vsemi izpeljanimi postopki in izvedenimi deli vzpostavili kar se da dobre razmere za varno in zdravo bivanje otrok. Starše so o vseh pomembnejših dejavnostih obveščali, z odprtjem hiše in vselitvijo otrok pa so zadovoljni.

V dveh enotah Vrtca Otona Župančiča, in sicer enoti Živ Žav, kjer je 168 otrok, in enoti Ringaraja, v kateri jih je 42, pa sta bili lani pri monitoringu tal, ki so ga izvajali na osmih igriščih, preseženi mejna in opozorilna vrednost cinka in kadmija. Mejna vrednost cinka je 200 mg/kg, opozorilna pa 300, mejna vrednost kadmija je 1 mg/kg, opozorilna pa 2. V enoti Živ Žav so namerili 254 mg/kg cinka in 1,7 kadmija, v enoti Ringaraja pa 342 mg/kg cinka in 2,4 mg/kg kadmija.

Ravnateljica Vrtca Otona Župančiča Irena Upelj je povedala, da so rezultate vzorčenja tal za njihov vrtec prejeli februarja letos. Ob rezultatih so dobili tudi nekaj navodil za ravnanje, naj na primer mivko kupujejo samo s certifikatom. Po prihodu z igrišča naj si še bolj natančno umivajo roke ter redno odstranjujejo blato in zemljo, ki ga otroci morda zanesejo v prostore. Več pozornosti so namenili tudi vzdrževanju travnate ruše, gnojenju, dosejavanju in zalivanju, tako se namreč preprečuje prašenje prašnih delcev iz erodiranih površin. Travo so zalivali in vzdrževali, dodali lubje, kjer je bilo treba, ter sproti urejali okolico peskovnikov. Veliko so odhajali tudi na igrišča drugih enot, sprehode in krajše izlete.

Radi bi ohranili drevesa

Kot pravi Irena Upelj, so del najbolj poškodovane zemljine že uredili s prodcem. V enoti Živ Žav so del zemljišča asfaltirali, še preden so dobili rezultate, tlakovali so tudi poškodovano zemljino okrog peskovnika. V enoti Ringaraja pa so namestili gume okoli igral. O vseh potrebnih ukrepih je vodja zdravstveno-higienskega režima tudi napisala obvestilo. Takoj so se povezali tudi z ljubljansko občino, in ta je pripravila idejno zasnovo za sanacijo obeh igrišč. Oktobra je predvidena še menjava zemlje na preostalih erodiranih površinah z ustreznimi podlagami. Gre predvsem za zemljo pod drevesi, kjer trava ne raste, in bi jih radi ohranili zaradi sence. Ustrezne rešitve še iščejo.

V vrtcu Mladi rod, enoti Čira Čara, pa so namerili čezmerno vsebnost bakra, in sicer 87,7 mg/kg; mejna vrednost je 60, opozorilna 100. Ravnateljica Renata Rus je povedala, da v poročilu o monitoringu stanja tal izbranih otroških igrišč javnih vrtcev v MOL za leto 2014 ne omenjajo, da bi temu igrišču morali posvetiti posebno pozornost. Vsebnost bakra je na območju sicer nad mejno vrednostjo, a še pod opozorilno. V vrtcu upoštevajo navodila Infrastrukturnega centra za pedologijo in varstvo okolja ter ljubljanske biotehniške fakultete. Staršev niso obveščali, ker menijo, da so otroci v varnem okolju. V vrtcu je zdaj 160 otrok, od tega 64 mlajših od treh let. Mlajši imajo urejene atrije, tudi sicer ves čas skrbijo za igrišče in ga urejajo, pravi ravnateljica.