Parkomati po vsej Ljubljani do obvoznice

Parkirnine bodo morali plačevati za parkiranje na parkirnih mestih ob cesti, ki so MOL, ne pa v naseljih.

Objavljeno
06. julij 2015 23.37
M. Č., Delo.si, STA
M. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Ljubljanski mestni svetniki so potrdili spremembe odloka o urejanju prometa v Ljubljani, po katerem se cona tri za parkiranje, v kateri se plačuje 40 centov na uro, širi vse do obvoznice.

Cona ena zajema večino območja ožjega mestnega središča, cona dve območja Krakovo, del Prul in del Bežigrada, cona tri pa po novem ostala območja Mestne občine Ljubljana do obvoznice.

Parkirnine bodo morali plačevati za parkiranje na parkirnih mestih ob cesti, ki so v lasti Mestne občine Ljubljana (Mol), ne pa v naseljih. Stanovalci na območjih, ki ne bodo imeli možnosti parkirati drugje kot na cesti, bodo lahko kupili dovolilnice za 60 evrov na leto.

Mestni svetnik iz vrst SDS Jernej Pavlin je takšnemu predlogu nasprotoval, saj po njegovem mnenju to pomeni obdavčitev na osebni avto.

Mojca Škrinjar (SDS) se sicer strinja, da je treba ponekod po mestu namestiti parkomate, a jo moti, da se cona širi vse povprek. Skrbi jo tudi, da si nekatere družine z otroci teh dovolilnic ne bodo mogle privoščiti.

Mojca Kucler Dolinar iz svetniške skupine NSi pa opozarja, da ta ukrep ne reši problema dnevnih migrantov, saj ti ostajajo v mestu in tam parkirajo, po drugi strani pa imajo tamkajšnji stanovalci na ta račun stroške z dovolilnicami.