Pestra počitniška izbira za ljubljanske otroke

Tudi če med zimskimi počitnicami ne bo snega, bodo lahko ustvarjali, se igrali, spoznavali živali, se učili jezike, spoznavali zgodovino.

Objavljeno
05. februar 2016 17.17
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Ljubljana – V letošnjem šolskem letu se bodo zimske počitnice najprej, že to soboto, začele za šolarje iz Osrednjeslovenske in Zasavske regije ter Kočevja, Gorenjske, Goriške, Notranjsko-kraške, Obalno-kraške regije in dela jugovzhodne Slovenije.

Četudi ne bo snega, bodo ljubljanskim šolarjem od 15. do 19. februarja na voljo številne dejavnosti, ki pa so večinoma plačljive. Za počitniške programe se je treba vnaprej prijaviti. Zavod za letovanje in rekreacijo otrok v počitniškem tednu pripravlja celodnevno varstvo za učence do 5. razreda osnovne šole, in sicer od 7. do 16. ure, na OŠ Prežihovega Voranca in OŠ Koseze. Poskrbeli bodo za zajtrk, malico in kosilo, obljubljajo tudi pester program pod budnimi očmi vzgojiteljev-animatorjev. Počitniško varstvo bo brezplačno za otroke s stalnim prebivališčem v MOL, če bodo izbrani na razpisu MOL za sofinanciranje, sicer bo cena varstva 14 evrov na dan oziroma 70 evrov za ves teden.

Na smučanje

Za 125 evrov in dodatnih 65 evrov za karte oziroma vstopnine ponujajo pet dni smučarskih doživetij, z vsakodnevnim odhodom iz Ljubljane, in sicer dva dni na slovenskih smučiščih, tri dni pa na okoliških smučiščih v Avstriji oziroma Italiji. Če snega ne bo, bodo organizirali kopanje v Bohinju ali Kranjski Gori oziroma ogled gorenjskih znamenitosti. Za 180 evrov in 65 dodatka za smučarske karte pa organizirajo počitniško smučijado oziroma zimovanje od 14. do 20. februarja, pri čemer bodo nastanjeni v otroškem počitniškem domu Emavs v Zgornjih Gorjah pri Bledu.

Raziskovanje mesta

Tudi Zveza prijateljev mladine Moste - Polje pripravlja zimsko počitniško varstvo na OŠ Fužine. Obljubljajo, da se bodo otroci z izkušenimi vzgojitelji in mentorji dobre volje podali na raziskovanje mesta, krajše izlete, prireditve, oglede, ob slabšem vremenu pa bodo ustvarjali in telovadili v telovadnici na šoli, kjer jih bodo obiskali tudi različni umetniki. Cena je devet evrov na dan oziroma 45 na teden. Vključuje zajtrk, malico in kosilo, pa tudi prevoze z LPP. Organizirajo tudi smučarske počitnice v Počitniškem domu Vila v Kranjski Gori. Cena brez prevoza je 208 evrov, s prevozom pa 220 evrov.

Francoščina in animirani film

V Pionirskem domu, centru za kulturo mladih, imajo še prosta mesta v šoli animiranega filma za otroke od 6 do 10 let in v šoli francoskega jezika za otroke od 7 do 11 let. Programi potekajo med 7.30 in 16.30, v ceno 70 evrov pa je vključena izvedba programa in trije obroki. Počitniška šola je sicer tedenska celota, v kateri otroci v 30 pedagoških urah programa spoznajo osnove posameznih dejavnosti Pionirskega doma.

V objemu grajskih zidov

Tudi Ljubljanski grad pripravlja celotedenski program za otroke od 6. do 12. leta, prijave na posamezne dneve niso mogoče. Prvi dan bodo raziskovali rimsko Emono, drugi življenje v srednjem veku, tretji kaznilniško obdobje, v četrtek bodo s pomočjo lutk pogledali v 20. stoletje, v petek pa v 21. stoletje, kjer bodo več izvedeli o skrbi za grad skozi zabavne igre ter ustvarjalne delavnice. Cena celotedenskega programa je 100 evrov. V ceno je vključeno celodnevno varstvo od 7.30 do 16.30, kosilo ter dopoldanska in popoldanska malica.

Brezplačno v knjižnico

Na brezplačne ustvarjalno-raziskovalne počitnice vabijo tudi v enote Mestne knjižnice Ljubljana, dopoldne večinoma ob 10. uri. V Knjižnici Jarše bodo 15. februarja izdelovali lutke na vrvici, v Knjižnici Zalog pa risali s trsko in tušem, 16. februarja pa bodo izdelovali lutke z motivi Pike nogavičke in njenih prijateljev. Ta dan bodo v Knjižnici Fužine ustvarjali tudi reciklirano sliko oziroma kolaž. V Knjižnici Šiška bodo 16. in 18. februarja matematične igralnice z različnimi igrami. V Knjižnici Jožeta Mazovca bodo 16., 17. in 18. februarja izvajali eksperimente, raziskovali in ustvarjali. V sredo bodo v Knjižnici Polje izdelovali igrače kopitljačke, v Knjižnici Bežigrad pa med 9. in 11. uro šivali preproste in živahne broške. V Knjižnici Fužine bodo izdelovali knjižice ali zvežčiče, v Knjižnici Bežigrad pa med 9. in 11. uro ptičje hišice.

Popoldanske dejavnosti se bodo začele ob 17. uri. V Knjižnici Šiška bodo 16., 17. in 18. februarja izvajali eksperimente, v Knjižnici Rudnik 18. februarja matematične igre, v Knjižnici Šentvid bodo 16. februarja izdelovali okvirje za fotografije ali risbe. V Knjižnici Rudnik bodo 17. februarja ob 17.30 ustvarjali dinozavre v deželi Dinozavriji. V Knjižnici Dobrova bodo 18. februarja oblikovali beležke in štampiljke. V Knjižnici dr. France Škerl pa bodo 16. februarja izdelovali hišo iz kartonaste škatle. V Knjižnici Otona Župančiča bo 18. februarja delavnica animiranega filma, v Knjižnici Šentvid pa 18. februarja ura pravljic, ki bo govorila o domu.

Sankanje in drsanje

V Kinodvoru so vsa mesta za počitniške delavnice že zasedena, prostor pa je še v počitniških projekcijah. Javni zavod Mladi Zmaji ima še 17 prostih mest za smučanje v Cerknem, ki bo potekalo 15. februarja za otroke nad 10 let (cena je 10 evrov), 23 mest za sankanje na Starem vrhu, ki bo potekalo 16. februarja, za otroke nad 12 let (cena je sedem evrov), 7 mest za drsanje v Tivoliju, ki bo 18. februarja (cena je dva evra) ter 12 mest za ogled filma Misija Arktika v Kinodvoru 19. februarja (cena je dva evra). Prijaviti se je mogoče v Četrtnih mladinskih centrih Šiška, Bežigrad, Zalog in Črnuče.

Spoznavanje živali

Tudi v Živalskem vrtu Ljubljana imajo še nekaj prostih mest. Programi od 7.30 do 16.30 so namenjeni otrokom od 6. do 9. leta, vključujejo pa strokovno vodenje, srečanja in hranjenje živali, ustvarjalne delavnice, topel obrok in pijačo. Prvi dan se bodo srečali z volki, damjaki, jeleni in tigri, drugi dan z žuželkami, dvoživkami in plazilci, tretji dan bo namenjen medvedom, jazbecem in črnim štorkljam. Četrti dan bodo spoznavali slone, šimpanze, gibone in sajmirije, v petek pa morske leve in domače živali ter spoznavali hišo inkubator. Cena je 24 evrov na dan oziroma 120 evrov na teden.