Pet ljubljanskih fakultet s sanacijskimi načrti nad finančne težave

V Študentskem društvu Iskra se s takimi varčevalnimi ukrepi ne strinjajo.

Objavljeno
18. december 2013 16.27
jsu*Kongresni trg
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Ljubljana - Pet članic Univerze v Ljubljani, ki so v finančnih težavah, je moralo pripraviti sanacijske načrte in jih po sklepu upravnega odbora univerze še dopolniti. Med temi je tudi ljubljanska Fakulteta za družbene vede (FDV), kjer pa se študenti ne strinjajo z načrtovanimi varčevalnimi ukrepi na račun kakovosti študija.

Sanacijske programe so morale zaradi tega, ker so v letošnjem poročilu za prvo polletje izkazale presežek odhodkov nad prihodki iz naslova opravljanja javne službe, pripraviti poleg FDV še štiri članice Univerze v Ljubljani. To so Akademija za glasbo, Filozofska fakulteta, Fakulteta za šport in Naravoslovnotehniška fakulteta.

Vse članice so sanacijske načrte že dopolnile

Sanacijske načrte članic je upravni odbor Univerze v Ljubljani obravnaval konec septembra in med drugim sprejel sklep, da morajo članice kot dodatek k sanacijskim programom pripraviti ukrepe, ki bodo zagotovili dolgoročne učinke, in sicer ukrepe za optimizacijo študijskih programov in optimizacijo njihove izvedbe, ukrepe za pridobivanje alternativnih finančnih sredstev ter ukrepe za energetske sanacije stavb.

Kot so danes STA pojasnili na Univerzi v Ljubljani, so vse članice svoje sanacijske načrte že dopolnile in ukrepe upoštevale pri pripravi finančnega načrta za leto 2014, ki ga bo upravni odbor obravnaval na prihodnji seji. Kot še navajajo, se članice pri tem poslužujejo različnih ukrepov. Upravni odbor univerze bo izvajanje sanacijskih načrtov in finančno poslovanje tekoče spremljal, dodajajo.

Iskra poziva Bučarja, naj preneha z varčevanjem

Senat FDV je 9. decembra kot varčevalni ukrep sklenil, da se z naslednjim študijskim letom predmetom linearno zniža število kontaktnih ur za deset odstotkov. V Študentskem društvu Iskra se s takimi varčevalnimi ukrepi ne strinjajo, zato so za danes ob 16. uri sklicali skupščino, kjer se bodo študenti in zaposleni opredelili do varčevalnih ukrepov in se odločili o nadaljnjih akcijah.

V društvu Iskra na FDV dekana Bojka Bučarja in vodstvo fakultete pozivajo, naj prenehajo z varčevanjem na račun kakovosti študija. Tak način varčevanja se jim zdi nesprejemljiv in ga zavračajo. Menijo, da neizogibno vodi v nižanje kakovosti študija, hkrati pa ukrep v prvi vrsti prizadene pedagoge, ki se jim zmanjša obremenitev in s tem tudi plačilo.

Ogorčeni so tudi zato, ker so sklep senata FDV podprli vsi štirje navzoči študenti senatorji in s tem omogočili sprejetje sklepa. Kot poudarjajo, je naloga študentov senatorjev, da v najvišjem odločevalskem telesu fakultete zastopajo interes študentov, to pa je predvsem kakovosten študij.