Po Gosposvetski bodo najprej kopali arheologi

Zaradi del je promet oviran, razpis za izvajalca na MOL obljubljajo ta teden.

Objavljeno
21. avgust 2017 18.49
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Ljubljana – Zaradi del, s katerimi se je prejšnji teden začela prenova Gosposvetske ceste, je promet na tem območju precej oviran, predvsem zaradi voznikov, ki se ne znajdejo najbolje. Avtobusno postajališče pri hotelu Lev v smeri proti Šiški pa bo do konca gradnje ukinjeno.

Postajališče Gosposvetska v smeri proti centru so prestavili na nekdanje postajališče Kolizej med Bleiweisovo cesto in Zupančičevo ulico. Kot so nam pojasnili na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet, bo tako samo začasno, med prenovo. Pri hotelu Lev so odstranjevali asfalt, zato je polovica cestišča zaprta, promet iz središča mesta pa je preusmerjen na levi del ceste, zato je kar nekaj zmede in gneče. Na MOL sicer pravijo, da zaradi tega ne pričakujejo večjih težav, ker je urejen dvosmerni promet, voznikom pa svetujejo strpno vožnjo.

Dela naj bi trajala eno leto

Nova podoba Gosposvetske ceste bo s tlakovanjem posnemala videz Slovenske ceste, prenovili pa bodo vodovod, kanalizacijo, plinovod, vročevod in javno razsvetljavo. Na vseh pomembnih točkah, križiščih, prehodih in avtobusnih postajališčih bodo uredili talne taktilne oznake za slepe in slabovidne. Urejen bo tudi drevored in tlakovan trg pred evangeličansko cerkvijo Primoža Trubarja. Podobo sta že lani oblikovala arhitekta Rok Žnidaršič in Žiga Ravnikar iz arhitekturnega ateljeja Medprostor. Razpis za izvajalca del, iz katerega bo podrobneje znano, koliko bo prenova stala in koliko časa bo potekala, bo objavljen ta teden, pravijo na omenjenem oddelku. Predvidevajo pa, da bodo dela trajala leto dni.

Najprej pa se bodo dela lotili arheologi, pogodbeni rok za izvedbo arheoloških del je 120 dni. Zanje je to območje zelo zanimivo, saj je bilo del največjega emonskega grobišča, po trasi današnje Slovenske ceste pa je potekala severna emonska vpadnica. Ko bo izbrani gradbinec končal prenovo Gosposvetske ceste, bo dela nadaljeval še v Dalmatinovi ulici, nato bo prenovil še severni del Slovenske ceste. Zato bodo arheološka izkopavanja potekala tudi na severnem delu Slovenske ceste, v Dalmatinovi ulici pa bo le arheološki nadzor.