Po plezalcih in nogometaših še igralci skvoša

Štepanjsko naselje vse bolj športno, pozornost pa vzbuja novonastajajoča dvorana za skvoš iz lesa.

sob, 07.04.2018, 06:00
Center Squashland Ljubljana bodo odprli predvidoma septembra.

 

Po plezalni in nogometni dvorani bo to tretji športni objekt ob Pesarski.

Zgrajen je iz lesa, imel bo šest dvoran, fitnes in savno.

Sosednjemu plezalnemu centru se obeta prizidek.

Ljubljana – Več hektarov velik zeleni pas ob Pesarski cesti, kjer je bilo še pred nekaj leti le zunanje igrišče za ragbi, bejzbol in softbol, se razvija v pravi center za zunanje in dvoranske športe. Še letos bo tam klub Squashland Ljubljana odprl objekt s šestimi dvoranami za skvoš.

Na območju med Ljubljanico, Litijsko in Pesarsko cesto so igrišče že pred več desetletji uredili ragbisti, začetki dvoranskih športov pa segajo v leto 1999, ko so tik ob Litijski odprli športni center BIT. V zadnjem obdobju območje doživlja novo športno pomlad. Leta 2012 so lastniki centra BIT prenovili ves objekt (v njem so hotel, hostel, dvorane za badminton in skvoš ter prostori za fitnes in aerobiko, velnes in športna trgovina), severno od njega pa so po odstranitvi vrtičkov in komunalni ureditvi območja začeli rasti še objekti za dvoranske športe.

Potem ko so decembra 2013 odprli sodoben plezalni center s tremi dvoranami, športno trgovino in barom, je januarja tik ob njem zrasel še en velik športni objekt. V objektu, ki sta ga zgradila znana slovenska nogometaša Boštjan Cesar in Bojan Jokić, so velika dvorana za mali nogomet, odbojko in košarko, večnamenska mala dvorana, fitnes in gostinski prostor. Tam izvajajo programe nogometne šole za otroke pod vodstvom obeh nogometašev, prostor oddajajo tudi rekreativcem.

Lesena gradnja

Goran Milićević, eden od investitorjev in solastnikov bodočega zasebnega centra Squashland Ljubljana, je povedal, da so od leta 1991 do 2006 delovali v centru BTC, potem pa so začeli iskati nadomestno lokacijo. In jo našli na zemljišču vzhodno od plezalnega centra in dvorane za mali nogomet ob Pesarski cesti.

Lastni center za skvoš so začeli graditi lanskega oktobra, pri čemer so se odločili, da bo ta nekaj posebnega v vseh pogledih. Je namreč prvi leseni center za skvoš na svetu, ki ga gradijo po sistemu križno lepljenih plošč, hkrati pa tudi eden redkih tovrstnih lesenih objektov pri nas. Milićević je dejal, da je statika tako racionalizirana, da bodo stroški gradnje blizu tistim za klasično grajene objekte. Kot energijsko pasivni objekt, v katerem bodo za ogrevanje in hlajenje prostorov uporabljali toplotne črpalke, bo prijeten tudi za uporabnike. Streha bo zazelenjena.

Objekt s 1350 kvadratnimi metri uporabne površine bo imel v več nadstropjih največ dvoran za skvoš pri nas. Milićević je povedal, da je v Sloveniji sicer približno 30 objektov za skvoš, vendar sta v njih v glavnem le eno ali dve igrišči. V njihovem pa jih bo kar šest. Tam bodo poleg klubskih prostorov še fitnes, savna in manjši bar.

Center, ki bo kmalu dobil še zaščitni fasadni ovoj, v notranjosti pa ga bo treba dokončno obdelati in opremiti, bodo po Milićevićevih besedah predvidoma odprli septembra. Gradnja bo zasebne investitorje stala več kot dva milijona evrov. V njem nameravajo organizirati šolo skvoša, ga oddajati rekreativcem, prav tako bodo prirejali tekme v mladinski, članski in veteranski konkurenci. In to le na državni, temveč tudi na mednarodni ravni.

Namesto barak stavba četrtne skupnosti

V opisanem območju, kjer so ob Pesarski uredili tudi asfaltirano parkirišče (center za skvoš bo imel ob svoji stavbi dodatnih 22 parkirnih prostorov), podobo sodobnih športnih objektov kazi le še skupek lesenih barak z zunanjim straniščem. Kot je dejal Milićević, naj bi jih kmalu odstranili in zgradili sodobnejši objekt – center Golovec, kjer bi prostore dobila četrtna skupnost (zdaj jih ima v manj primernem trgovskem centru na Litijski 38), ragbisti pa klubske prostore, slačilnice, kopalnice in sanitarije. Aleš Dakić, predsednik ČS Golovec, je dodal, da občino za omenjeni center, v katerem naj bi bili še prostori drugih društev iz te četrtne skupnosti, čitalnica, morda mladinski center v okviru zavoda Mladi zmaji in velik večnamenski prireditveni prostor, prosijo že več kot šest let. Kdaj natančno bi ga začeli graditi, ni upal napovedati, je pa ta projekt v mestnem proračunu predviden za financiranje v prihodnjih dveh letih.

Plezalci hočejo prizidek

Iz zapisnika januarske seje sveta četrtne skupnosti smo razbrali še, da si lastniki komaj zgrajenega plezalnega centra že želijo širitve oziroma gradnje prizidka. In da svet temu ne nasprotuje, če s posegom ne bo ogrožena gradnja centra Golovec v neposredni bližini.

Prijavi sovražni govor