Počitnice za ljubljanske otroke pred vrati

Pri ZPM še dovolj prostih mest za počitniško varstvo, na voljo tudi pestra ponudba delavnic.

Objavljeno
20. februar 2013 15.12
Posodobljeno
21. februar 2013 08.00
Nevenka Žolnir, Panorama
Nevenka Žolnir, Panorama
Prihodnji teden bo počitniški tudi za Ljubljančane. Tisti, ki ne bodo odpotovali, imajo veliko drugih možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Za mlajše učence je na voljo še dovolj mest za varstvo, saj pozimi zanj ni toliko zanimanja kot poleti, ko so počitnice daljše.

Brezplačnih programov praktično ni. Izjema je Zveza prijateljev mladine Moste, kjer za sredo pripravljajo enodnevni brezplačni izlet v Planico. Vseh mest še niso zapolnili, zato prijave še sprejemajo. Za zimovanje v Kranjski Gori pa so vsa mesta (polovico so jih namenili socialno ogroženim) že zapolnili, je povedala Anita Ogulin.

Za vsakodnevno varstvo obljubljajo pester program. Pripravljajo plesne in glasbene delavnice, spoznavali bodo naravoslovne vsebine in morda odšli na sankaški izlet. Tudi v tem programu polovico mest brezplačno namenjajo socialno ogroženim.

Počitniške programe vsako leto pripravijo tudi v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih. Za vse imajo še dovolj prostora, so nam povedali, zato prijave še sprejemajo. Splošno varstvo stane enajst evrov na dan oziroma 50 evrov na teden, njihova gledališka šola 96 evrov na teden, slikarska šola pa 19 na dan oziroma 90 na teden.

Počitniško varstvo za učence prvega triletja pripravljajo tudi v novem Družinskem centru Mala ulica. Dejavnosti se bodo pričele ob 7.30 in bodo trajale do 16.30, za celodnevno varstvo s prehrano za posamezni dan bo treba odšteti enajst evrov, za ves teden pa 50. V ponedeljek bo indijanski dan, torek bo v znamenju Pike Nogavičke, v sredo bodo izdelovali gradove iz kartona in se tako pripravljali na četrtkov obisk Ljubljanskega gradu, v petek si bodo v Kinodvoru ogledali film Ernest.

Raziskovalno-ustvarjalne delavnice za starejše predšolske otroke in učencem prvega triletja osnovnih šol pripravljajo še na Ljubljanskem gradu. Potekale bodo od ponedeljka do srede med 10.30 in 13.30 v Friderikovem stolpu. Otroci bodo spoznavali zgodovino gradu in njegove okolice pod vodstvom grajskih vodnikov in v družbi zmajčka Francija. Zbirno mesto bo pred Info centrom na Ljubljanskem gradu, cena vstopnice za posamezni dan je tri evre.

Kulturno preživljanja počitnic

Umetniško navdahnjene osnovnošolce bodo gotovo pritegnile delavnice v Narodni galeriji. V torek bo na sporedu ogled razstave slik Staneta Kregarja in nato sami naslikali izbrani motiv ter izdelali osnutek za vitraž. V sredo bodo na tej razstavi poiskali slike, povezane s sanjami. V sredo bodo raziskovali kipe, ki krasijo vhodno muzejsko avlo in spoznali nekaj slovenskih kiparjev. Če bo sneg, bodo pred galerijo izdelovali snežne kipe. V petek bodo spoznavali zgodbo Robbovega vodnjaka. Delavnice se bodo začenjale ob 10. uri, vsaka bo stala pet evrov, se je pa treba prej prijaviti.

Počitniške dneve lahko popestri tudi obisk Hiše eksperimentov na Trubarjevi ulici. Ta je za širšo javnost običajno odprta le ob sobotah in nedeljah, zdaj pa jo bo družinsko mogoče obiskati tudi dva počitniška četrtka in petka, med 11. in 19. uro. Popularna dogodivščina, ko predavatelj pokaže poskus na določeno temo, bo ob 17. uri. In če starši ne morejo na dopust, otroci pa bi kljub vsemu radi preživeli nekaj dni na snegu? Center šolskih in obšolskih dejavnosti ima še prosta mesta za zimovanja v domu Fara in Trilobit (po 99 evrov oziroma 139 s poukom angleščine).