Počitniške dejavnosti večinoma ne bodo brezplačne

Med ljubljanskimi zimskimi počitnicami pestra ponudba tudi za šolarje, ki ne bodo na smučanju.

Objavljeno
18. februar 2015 11.47
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Prihodnji teden bodo tudi za ljubljanske šolarje in dijake na vrsti zimske počitnice. Četudi bržčas ne bo snega, so jim na voljo številne dejavnosti, ki pa so večinoma plačljive. Za vse počitniške programe se je treba vnaprej prijaviti.

Celodnevno počitniško varstvo v glavnem mestu za šolarje od prvega do petega razreda v počitniškem tednu od 23. do 27. februarja organizira Zavod za letovanje in rekreacijo otrok, in sicer od 7. do 16. ure na OŠ Prežihovega Voranca in na OŠ Spodnja Šiška. Obljubljajo pester program, poskrbeli bodo tudi za zajtrk, malico in kosilo. Za otroke iz socialno ogroženih okolij je varstvo brezplačno, za vse druge pa stane 70 evrov za pet dni. Staršem otrok s stalnim prebivališčem v mestni občini bodo v primeru ugodno rešene vloge na občinskem razpisu povrnili stroške varstva za nazaj, vendar rezultate razpisa pričakujejo šele konec aprila.

Zveza prijateljev mladine Moste - Polje bo v počitniškem tednu od 7. ure do 16.30 organizirala počitniško varstvo za šolarje do petega razreda. V sredo načrtujejo sankaški izlet v Kranjsko Goro, preostali program bo znan v kratkem. Cena programa je devet evrov na dan. Ali bo varstvo sofinancirala občina, bodo prijavljeni obveščeni pozneje.

Brezplačne zimske počitniške norije za ljubljanske otroke od prvega do petega razreda v tem tednu od 7.30 do 16.30 pripravljajo tudi v Mladinskem informacijskem centru (MIC), sofinancira jih občina. Obljubljajo raznolike dejavnosti po vsem mestu, med drugim bodo obiskali šolski muzej in se povzpeli na Ljubljanski grad. Pravijo, da bo za hrano in pijačo poskrbljeno. Lahko se jih udeležijo tudi otroci iz drugih občin, vendar morajo plačati prispevek po dogovoru.

Gledališko in likovno ustvarjanje

V Pionirskem domu, centru za kulturo mladih, v počitniškem tednu vsak dan na Vilharjevi 11 od 7.30 do 16.30 pripravljajo gledališko in likovno počitniško šolo, obe sta primerni za otroke od šestega leta naprej, ter angleško-nemško počitniško šolo za otroke, stare od osem do deset let. Udeleženci bodo spoznavali gledališko igro in ustvarjanje ter se seznanjali z improdisciplinami. Pri likovnem ustvarjanju bodo spoznali barvni krog ter se naučili mešati barve, risali tihožitje in ilustrirali pravljico, kiparili, se učili grafične tehnike in podobno. V kombinaciji dveh tujih jezikov, angleščine in nemščine, bodo ob različnih aktivnostih spoznavali tudi kulturo in običaje v angleško in nemško govorečih državah. Petdnevni program stane 117 evrov, všteti pa so pedagoško vodenje, izvedba programa in trije obroki – zajtrk, kosilo in malica.

Počitnice v muzejih

Otroci, stari od šest do dvanajst let, bodo lahko nekoliko drugače, skozi igro, ustvarjanje in druženje, vsak dan od 8. do 16. ure spoznavali umetnost in zgodovino v petih ljubljanskih muzejih, ki so program povezali v Tivolski ustvarjalni krog. V ponedeljek bodo začeli v Narodnem muzeju, v torek nadaljevali v Moderni galeriji, v sredo v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, v četrtek v Muzeju novejše zgodovine Slovenije in v petek končali v Narodni galeriji. Cena počitniškega tedna je 110 evrov, poleg vstopnine, vodstva, varstva in materiala za ustvarjanje vključuje tudi kosilo.

V Prirodoslovnem muzeju Slovenije pa otroke, stare od pet do dvanajst let, vabijo na naravoslovne delavnice. V ponedeljek si bodo v Kinodvoru ogledali film Paddington, cena je 2,5 evra, nato pa obiskali muzej, vstopnina je 5 evrov, in izdelali vsak svojega medvedka kopitljačka. V torek ob 11. uri bodo spoznavali razvoj življenja na Zemlji, v sredo ob isti uri se bodo posvetili življenju metuljev, v četrtek prav tako ob 11. uri bodo spoznavali fosilne in še danes živeče rake, v petek ob isti uri pa ptice.

Srečanja z živalmi

Za učence prvega triletja pripravljajo zimske počitnice tudi v živalskem vrtu. V počitniškem tednu bodo potekale od 7.30 do 15.30, vključujejo pa strokovno vodenje, srečanja z živalmi, hranjenje živali, ustvarjalne delavnice, topel obrok in pijačo. Otroci se bodo seznanili s prehrano živali pozimi in s tem, kako so prilagojene na nizke temperature, spoznavali bodo zimsko spanje, živalske vzorce in sledi. Cena je 112,50 evra za otroka.

V družbi grajskega zmaja Francija

Prve tri dni zimskih počitnic, od 23. do 25. februarja, raziskovalno-ustvarjalne delavnice za šolarje prvega triletja devetletke in starejše predšolske otroke pripravljajo tudi na Ljubljanskem gradu, in sicer v Friderikovem stolpu, od 10.30 do 13.30. Spoznavali bodo zanimivosti gradu in njegovo zgodovino, ustvarjali, si izdelali kolaž, se zabavali ter iskali zaklad v družbi grajskega zmajčka Francija ter spoznavali življenje vitezov. Cena vstopnice za posamezni dan je tri evre, zbirno mesto pa je pred infocentrom na Ljubljanskem gradu.

Za nekaj ur brezplačno v knjižnico

Za nekaj ur na dan bodo brezplačne dejavnosti za šolarje na počitnicah organizirali tudi v Mestni knjižnici. Starši morajo otroke vnaprej prijaviti, vsaka delavnica pa je namenjena določeni starostni skupini. Mikroorganizme bodo spoznavali v ponedeljek od 10. do 12. ure v knjižnici Bežigrad, v sredo pa v knjižnici Savsko naselje. Šahovska počitniška delavnica bo v ponedeljek in torek ob 10. uri v knjižnici Jožeta Mazovca. Delavnica Postani detektiv za mikroorganizme bo v torek med 10. in 12. uro v knjižnici Bežigrad. V knjižnici na Glinškovi ploščadi bodo isti dan med 10. uro in 11.30 s papirjem ustvarili govoreče in migajoče lutke. V knjižnici Bežigrad se bodo v sredo med 10. in 12. uro učili, kako poiskati želeno knjigo. Delavnica, na kateri se bodo igrali različne igre (Mathemine igre), bo potekala v sredo med 10. in 12. uro v knjižnici dr. Franceta Škerla ter v četrtek in petek v knjižnici Bežigrad. V knjižnici Brezovica se bodo v četrtek ob 10. uri učili angleščine na zabaven način, s plesom, glasbo in smešnimi asociacijami. V knjižnici Šiška pa se bodo prav tako v četrtek ob 17. uri otroci lahko naučili nekaj besed v kitajščini, poimenovati številke in se pri tem tudi zabavali.

V šolski muzej

V Slovenskem šolskem muzeju bodo v ponedeljek, sredo in petek od 10. do 13. oziroma 12. ure pripravili zanimive počitniške delavnice, ki so brezplačne, za vstopnino v muzej pa je treba plačati evro. Izdelovali bodo ptičje hišice. Po ogledu razstave o šolskem vrtu bodo spoznavali semena in iz njih ustvarili skupinsko mandalo. Zadnji dan pa bodo spoznavali čudoviti svet zelišč.

Na smučanje in deskanje

Za tiste šolarje, ki si želijo smučati, ZPM Moste - Polje organizira petdnevno smučanje in plavanje s smučarskimi učitelji in spremljevalci v počitniškem domu Vila v Kranjski Gori. Cena brez prevoza je 203 evre, s prevozom iz Ljubljane pa 215 evrov. Za smučarsko vozovnico je potrebno doplačilo 57,5 evra. Prevozni smučarski tabor v počitniškem tednu na Starem vrhu organizira tudi vadbeni center Mulc za 190 evrov. Cena vključuje dnevni prevoz, smučarsko karto, kosilo, smučarske učitelje, učenje smučanja ali deskanja in animacijo.