Pod mostom čez Kamniško Bistrico gradijo še en podhod

Podhod za pešce in kolesarje pod Šaranovičevo cesto kmalu tudi na levem bregu reke – Prazne obljube Arsa

Objavljeno
03. avgust 2015 15.43
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Domžale – Delavci podjetja KPL pod mostom čez Kamniško Bistrico na Viru že več tednov gradijo novo pešpot in kolesarsko stezo. Projekt, ki ga v celoti financira domžalska občina, bi lahko končali kmalu, saj so zemeljska dela v reki končana in je treba zgraditi le še betonsko korito pod mostom.

Pri avtomobilskem servisu Veit bodo tako omogočili še eno varno povezavo za pešce in kolesarje, ki se sprehajajo ali rekreirajo na levem bregu Kamniške Bistrice. Tako jim ne bo treba več prečkati nevarne Šaranovičeve ceste na prepovedanem delu ob mostu, temveč bodo šli pod njim in naprej vse do betonske brvi v višini Podrečja, ki povezuje oba bregova Bistrice oziroma oba dela zelene rekreacijske osi regije. To so kot osnutek sicer potrdili leta 2003 in jo postopoma izvajajo že več kot deset let.

Za ljubitelje rekreacije omenjena povezava pomeni veliko pridobitev, saj je uresničitev ene od številnih nalog iz regijskega projekta, da bi z brvmi, mostovi in kolesarskimi potmi na obeh bregovih Bistrice približali reko ljudem od Kamnika, prek Domžal vse do izliva v Savo v občini Dol pri Ljubljani.

Zanemarjena reka

Žal je treba dodati, da je Kamniška Bistrica med Papirnico Količevo in sotočjem z Račo pred Šumberkom vse prej kot reka. Najhuje je na širšem območju okoli mostu na Viru. Pred nekaj leti urejen in s tirnicami utrjen skalni prag ob tem mostu je namreč hudourniška reka dodobra razdejala, na desnem bregu pa je zaradi rečnih nanosov struga že povsem zaraščena. V njej ne raste le ločje, temveč so se razbohotile tudi vrbe.

Ko je občina hotela na svoje stroške odstraniti odvečno grmovje in tako zmanjšati možnost poplav ob veliki vodi, so jih ustavili inšpektorji, češ da je vzdrževanje reke v pristojnosti države in da občina ne sme nič delati na svojo roko.

Problem pa je, da agencija za okolje in njen koncesionar za vzdrževanje rek skoraj ne izvajata rednega vzdrževanja, torej ne popravljata pragov in odstranjujeta hudourniških naplavin, kaj šele da bi poskrbela za obljubljeno poglobitev struge. Vode je na omenjenem odseku vse manj, struga je vse plitvejša, ob sušah reka marsikje skoraj presahne.

Država je slab gospodar

Čeprav je agencija za okolje že konec leta 2008 napovedala, da lastnikom malih hidroelektrarn na Kamniški Bistrici ne bo več dovoljevala odvzema vode iz matične reke, kadar v njej zaradi suše ne bo zagotovljen minimalni pretok, se to dogaja redno vsako leto. Namesto zapornic, ki so jih ti kljub suši nepooblaščeno dvigali ali spuščali na radomeljski ali homški mlinščici, država namreč ni namestila obljubljenih fiksnih prelivov, ki bi zagotavljali ekološko sprejemljiv pretok v Kamniški Bistrici.

Minimalni pretok dva kubična metra na sekundo v Bistrici in maksimalni 4,64 kubika na sekundo v mlinščicah pa velikokrat ni zagotovljen tudi zato, ker Arso ne izvaja učinkovitega nadzora v obeh mlinščicah. Kaj šele da bi ukrepal in kaznoval kršitelje koncesijskih pogodb za male hidroelektrarne.