Poleti zdesetkane police s kriminalkami

Ljubljana v številkah: Ljubljančani gredo na dopust z »mačkom v žaklju«.

Objavljeno
07. avgust 2013 16.51
Mojca Zabukovec, Ljubljana
Mojca Zabukovec, Ljubljana
Ljubljana – »Želel bi si, da bi jih več obiskovalo knjižnico, sicer pa so mi Ljubljančani kot bralci všeč,« pravi Marijan Špoljar, bibliotekar analitik v Mestni knjižnici Ljubljana. Ta ima po glavnem mestu z okolico 36 enot, v katerih je mogoče najti več kot milijon naslovov.

Ljubljanska mestna knjižnica je lani štela nekaj več kot 83.000 članov, kar je dobrega pol odstotka manj kot leto prej, po podatkih za prvo polovico letošnjega leta pa se je članstvo glede na lansko polletje nekoliko povečalo. Približno 12.500 novih članov je knjižnica dobila lani, leto pred tem nekaj čez 10.000. Letos jih je že več kot 6000 – za desetino več kot v enakem obdobju lani.

Statistika kaže drugačno podobo, pa opozarja bibliotekar Marijan Špoljar. »Če govorimo zgolj o Ljubljančanih, torej tistih, ki jih statistični urad vodi kot prebivalce Ljubljane, jih je v mestno knjižnico včlanjenih slaba petina. Se pa dogaja, da nekdo vzame knjige še za svoje otroke ali stare starše, na podlagi česar bi rekel, da je bralcev vseeno več, kot govorijo številke.«

V poletnih mesecih, predvsem julija, je izposoja v mestni knjižnici večja od letnega povprečja, medtem ko je že avgusta na ravni povprečja. »Bralci posegajo zlasti po novostih in naslovih s priporočilnih seznamov, ki jih pripravimo knjižničarji. Sicer pa so poletna stalnica zdesetkane police s kriminalkami in drugimi romani,« razlaga Špoljar. »Ljubljančani berejo predvsem tisto, kar jim v mestni knjižnici še posebej priporočamo. Naši bralci poleti radi vzamejo na dopust 'mačka v žaklju', to je pripravljen paket štirih knjig s skrivnostno vsebino po izboru naših knjižničarjev.« Posameznih naslovov sogovornik ni hotel izdati, ker, kot pravi, je to, kako beremo, pomembnejše od »vročih naslovov«. Sta pa med knjigami, ki so vseskozi iskane in jih mora knjižnica zaradi obrabe dokupovati, Varna vožnja in Prva pomoč: priročnik za voznike motornih vozil.

Največ obiska marca in novembra

Čeprav je julijska izposoja gradiva v mestni knjižnici nadpovprečna, pa pregled večletnih podatkov po bibliotekarjevih besedah kaže, da je obisk v vseh njihovih enotah največji marca in novembra. Julija in avgusta je nekoliko manjši, a je izposoja na podobni ravni kot v marcu in novembru. »Eden od razlogov, da je obisk novembra povečan, je verjetno utečeno šolsko leto. Treba pa je povedati, da podatki po naših knjižničnih enotah niso primerljivi, ker je nekje dober obisk lahko posledica slabega vremena, ki pa ima na drugem koncu mesta povsem drugačen učinek,« dodaja Špoljar.

Stalnica v vseh knjižnicah so zamudniki. »Ljudje z vračilom izposojenega gradiva zamujajo iz različnih razlogov. Toda nekdo je nekoč rekel: Nihče ni tako reven, da ne bi mogel knjig vrniti pravočasno,« še poudarja bibliotekar mestne knjižnice, ki pa ni hotel izdati najvišjega zneska dolga. Kot pravi, teh podatkov ne objavljajo.

Radi gredo za gradivom

Podatke o neaktivnih članih, torej tistih, ki več kot eno leto niso uporabljali knjižničnih storitev, so v mestni knjižnici po zakonu o varovanju osebnih podatkov začeli brisati iz baze lani. Tako so jih izbrisali 10.445, medtem ko letos po Špoljarjevih besedah ta pogoj izpolnjuje dobrih 5500 članov.

Kako pa razporejajo gradivo po vseh 36 enotah, kolikor jih šteje mestna knjižnica? »Pri nakupu se ravnamo po dokumentu, ki ga pripravi stroka in je izdelan na podlagi preteklih izkušenj v posameznih knjižnicah. Navadno ni dobro imeti povsod vsega, ker bi se lahko zgodilo, da bi vsi izvodi v enoti takoj pošli,« pravi Špoljar. Kot dodaja, v zadnjih petih letih opažajo, da ljudje prehajajo iz ene knjižnice v drugo, da »pravzaprav zelo radi gredo za gradivom«.