Poletno branje navdušuje mlade

V prvih štirih letih je v projektu Poletavci sodelovalo že 2718 otrok.

Objavljeno
12. junij 2015 18.40
LJUBLJANA 07.08. 2012 knjizznica Otona ZZupanccicca. Akcija Poletavci poletni bralci. Plakat. Foto: ALESS CCERNIVEC/Delo
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Kmalu se bodo začele počitnice in v Mestni knjižnici Ljubljana nadaljujejo projekt Poletavci – poletni bralci, v katerega so vključeni otroci, stari od sedem do dvanajst let. Letos so ga nadgradili s projektom Najpoletavci, namenjenim mladostnikom od 13. do 16. leta.

Poletno branje traja od 10. junija do 10. septembra. Med poletnimi počitnicami, dolgimi 68 dni, bodo otroci, tako kot doslej, brali po pol ure na dan, trideset dni, kar želijo: časopise, stripe, knjige, revije, recepte, turistične vodnike in drugo. Prebrano zapisujejo v seznam na zgibanki, odrasla oseba pa branje potrdi s podpisom. Tako otrokom redno branje pride v navado.

Za mladostnike tri knjige

Ker je prva sodelujoča generacija Poletavce že prerasla, so v Mestni knjižnici Ljubljana (MKL) letos projekt nadgradili za starejšo skupino otrok, od 13 do 16 let, in ga poimenovali Najpoletavci. Mladostniki bodo prebrali tri knjige po lastni izbiri, bodisi v tiskani bodisi v elektronski obliki – v slovenščini jih je mogoče najti na portalu Biblos.si. Nato bodo o njih kaj zanimivega zapisali na spletni strani knjižnice (www.mklj.si/mladi).

Projekt Poletavci MKL izvaja že peto leto. V prvih štirih letih je sodelovalo skupno 2718 otrok, skupaj z drugimi sodelujočimi knjižnicami. V tem času so se projektu pridružile še Cankarjeva knjižnica na Vrhniki, knjižnice v Litiji, Logatcu in Medvodah, knjižnici Jurija Vege v Dolu pri Ljubljani in A. T. Linharta v Radovljici ter Miklova hiša v Ribnici. Sodelujejo tudi otroci iz slovenskih šol v zamejstvu v Italiji ter učenci dopolnilnega pouka slovenščine v Berlinu, Tuzli, Banjaluki in Tesliću.

Mestna knjižnica Ljubljana je projekt, ki spodbuja otroke in mlade k sproščenemu branju med počitnicami, začela leta 2011; učitelji, starši in drugi strokovnjaki so namreč opazili, da otroci in najstniki čedalje manj berejo. Zdaj knjižničarji z veseljem ugotavljajo, da je otrok, ki sodelujejo v projektu in redno berejo, vsako leto več. Poleg tega opažajo, da tudi otroci, ki še niso samostojni bralci, in tisti, ki branja ne marajo, postajajo samostojni in navdušeni bralci. Lani je počitniško branje navdušilo 782 poletavcev, od tega jih je bilo 26 iz tujine. Vseh skupaj, še iz drugih sodelujočih knjižnic, pa je lani bilo 1250.

Dan za poletavce

Zaključek poletnega branja, Dan za poletavce, bo 18. septembra v Parku slovenske reformacije in bo športno obarvan. Na sklepni prireditvi bodo vsi sodelujoči v projektu prejeli priznanja in majice ter se uvrstili v žrebanje za številne nagrade. Glavna nagrada za poletavce bo rolka, za najpoletavce pa tablični računalnik. MKL ima sicer 81.857 aktivnih članov, od tega 65.381 odraslih in 16.476 otrok, za katere je članarina brezplačna.