Posebne potrebe niso ovira za prijateljstvo

Bodi športnik, igraj se z mano: Že deset let premagujejo stereotipe o ljudeh z motnjami v razvoju.

Objavljeno
28. september 2016 19.37
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Ljubljana – Na letnem telovadišču Ilirija jutri pričakujejo 1500 mladih in odraslih s posebnimi potrebami in tistih brez njih. Z različnimi športnimi dejavnostmi bodo na zabaven in igriv način dokazali, da posebne potrebe niso ovira za sklepanje prijateljstev.

Ljubljanski center Janeza Levca že deseto leto organizira mednarodno športno-družabno druženje Bodi športnik v sodelovanju z Društvom za kulturo inkluzije in športnim društvom Narodni dom. Sodelovalo bo vseh 429 učencev s centra Janeza Levca, vzgojno-izobraževalne ustanove za otroke s posebnimi potrebami, predvsem z motnjami v duševnem razvoju in motnjo avtističnega spektra, v okviru katerega delujejo tri šole, dom, kjer izvajajo vzgojni program, in izobraževalno središče za strokovnjake s tega področja, pa tudi uporabniki delovno-zaposlitvenega centra. Prav tako je prijavljenih veliko organizacij, šol, vrtcev in drugih zavodov iz Ljubljane in okolice ter drugih slovenskih krajev. Letos se bodo pridružili še partnerji iz Italije, Hrvaške in Srbije. Skupno pričakujejo 790 udeležencev in še okoli dvesto mentorjev in spremljevalcev. Vsako leto se dogodka udeleži tudi večje število prostovoljcev in nevladnih organizacij, zadovoljno pove Blanka Delalut, koordinatorica festivala za odnose z javnostmi in marketing.

Vključevanje v družbo

Namen tega dogodka in vseh v okviru festivala Igraj se z mano je premagovati v družbi še vedno razširjene stereotipe o ljudeh s posebnimi potrebami. Tako želijo prek športa na zabaven in igriv način otroke, mlade in odrasle s posebnimi potrebami in tistimi brez njih enakovredno vključiti v družbeno življenje.

Otroci in odrasli s posebnimi potrebami so še vedno stigmatizirani in ovirani pri enakopravni in enakovredni socialni vključenosti. Pri dojemanju otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami je nujno, da posameznik dobi možnost spoznati in navezati stik in odnos s temi mladimi. Raziskava mag. Julije Kotnik, vodje marketinga in odnosov z javnostmi v ekipi festivala, je pokazala, da je prav neposredna izkušnja, ki jo omogočajo tovrstni dogodki, predvsem potrebna za odpravo stereotipov in predsodkov, na tej podlagi pa si lahko vsak posameznik oblikuje lastna stališča. Prek inkluzivnih dogodkov širijo pomembne vrednote, kot so sprejemanje, strpnost, enakovredno vključevanje in skrb za enake možnosti.

Širjenje vrednot festivala

Blanka Delalut dodaja, da te vrednote širijo tudi vsi, ki so kakorkoli povezani z idejo in vizijo Igraj se z mano. Gre za mrežo vrtcev, šol, nevladnih organizacij, mednarodnih partnerjev, prostovoljcev oziroma posameznikov, ki so bili na različne načine vključeni v aktivnosti festivala. »Verjamemo, da se s širjenjem teh vrednot dogajajo tudi različne spremembe v družbi,« dodaja.

Na vprašanje, ali razmišljajo, da bi tudi druženje Bodi športnik razširili v druge kraje po Sloveniji, tako kot spomladanski festival Igraj se z mano, odgovarja, da je to odvisno predvsem od pobud lokalne skupnosti. Lani so načrtovali športno obarvani mednarodni festivali Igraj se z mano v Vipavi, vendar je bil dogodek zaradi napovedanega slabega vremena odpovedan. »Kot idejni snovalci dogodkov lahko lokalnim organizatorjem ponudimo pomoč pri organizaciji dogodkov, ki morajo biti usklajeni z našimi načeli, uporabo blagovne znamke Igraj se z mano ter strokovno znanje in izkušnje,« še pravi Delalutova.