Postojnsko jamo obiskalo več korejskih kot slovenskih turistov

Obnovljeni hotel Jama pred Postojnsko jamo ima štiri zvezdice in lani skoraj milijon obiskovalcev.

Objavljeno
27. maj 2016 09.29
Posodobljeno
27. maj 2016 10.00
Predsednik uprave Postojnska jama in direktor podjetja Batagel . V Postojni 13.12.2013
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Postojna – »Kdo bi si pred petimi leti mislil, da bo Postojnsko jamo obiskalo več korejskih kot slovenskih gostov. In da bodo to drugi najštevilnejši gostje v Postojni? Trendi v turizmu se zelo hitro spreminjajo, zato je prav, da so v Postojni prenovili hotel Jamo,« je ocenil Marko Lenček, direktor Medical centra Rogaška, sicer dolgoletni delavec v prodajnih službah portoroškega turizmu.

Hotel Jamo so v Postojni odprli leta 1971, ko so zgradili avtocesto. Leta 2008 je ustvaril še 35.000 prenočitev, naslednje leto jeseni so ga zaprli, Marjan Batagelj je julija 2010 prevzel družbo. »Po skoraj sedmih letih obujamo »popolnega mrtveca«. Ta »kultni« hotel smo tudi »kultno« obnovili. Od starega hotela je ostal samo gradbeni skelet, sobe so relativno velike, vse drugo smo popolnoma prenovili: od pročelja in strehe do sanitarij, kuhinje, dveh kongresnih dvoran ... Dobili smo hotel s štirimi zvezdicami, 80 sobami (180 ležišč), in omogočili 40 novih delovnih mest,« je povedal predsednik uprave Postojnske jame Marjan Batagelj.

»Naš načrt je zadržati gosta v Postojni. Če so že pred leti v hotelu zadržali približno pet odstotkov obiskovalcev, ki so si ogledali Jamo in druge znamenitosti, jih bomo tudi mi zdaj, ko smo toliko izboljšali ponudbo. Radi bi, da bi bila Postojna izhodiščna točka za obisk drugih slovenskih in kraških znamenitosti v Štanjelu, Lipici, Škocjanskih jamah,« pravi Batagelj, ki pojasnjuje, da Postojna lahko kaj ponudi: poleg jame in Predjamskega gradu, tudi vivarij, etnološko zbirko v Modrijanovi domačiji, zelo si prizadevajo za razvoj zdraviliškega turizma s speleoterapijo ...

Hotel naj bi pripomogel k podaljšanju obiska. Če bodo gostje lahko prespali, si bodo tudi raje ogledali jamo zunaj opoldanske gneče. Poleg tega je Postojna na poti med Dunajem in Benetkami, na poti med slovenskimi turističnimi kraji, nedaleč od Ljubljane, na poti proti morju ... »V poletni sezoni hoteli ob morju neradi sprejmejo skupine za eno ali dve noči, Postojna pa bo za take skupine kot nalašč. To pomeni korak k oživljanju znanih turističnih trendov iz prejšnjih desetletij,« je menil Marko Lenček.

Hotel Jama velik uspeh v turizmu

Batageljeva družba je v hotel, ki ga bodo odprli prihodnji teden, investirala 7,2 milijona evrov izključno lastnih sredstev. Lani je njegova družba ustvarila 18,3 milijona evrov prihodkov, 3,6 milijona čistega dobička, zadolženost družbe je le še 13-odstotna. Povprečna bruto plača na zaposlenega znaša 1868 evrov, kar je precej nad vsemi povprečji.

Lani so imeli 986.000 obiskovalcev, od tega 672.000 v jami. Največ je bilo Italijanov, sledijo Korejci in Slovenci.