»Prav fino je!« in »Čist' zmešan je vse skupi.«

Po naboru prvih vtisov je videti, da so mnenja za ali proti avtobusom na Slovenski cesti skoraj izenačena.

Objavljeno
01. september 2015 18.48
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana

Ljubljana - »Zelo lepo je, Ljubljana je čudovita,« na vprašanje, kaj si misli o novi ureditvi na Slovenski cesti, odgovori­ starejša gospa. »Zanič!« in »Boh­marija, ne sprašuj!« pa čez pet minut priletni par. Kakorkoli­ že, poskusno obdobje javnega prevoza na Slovenski cesti se je danes tudi uradno začelo.

Danes ni bil le prvi šolski dan in po cesti mimo Nebotičnika niso hodili, tekli in bežali pred starejšimi dijaki le porisani »fazani«, tja so se po skoraj enoletni odsotnosti vrnili tudi avtobusi.

Na Slovensko smo se najprej odpravili ob pol osmih zjutraj. Zelenci so se premikali z dovoljeno hitrostjo (največ 30 kilometrov na uro), kolesarji so vozili po novih tlakovcih in sredi ceste, pa tudi vijugali med avtobusi in gostinskimi vrtovi, pešci so prečkali cesto točno tam, kjer jim je ustrezalo, vse skupaj pa so nadzorovali možje v rdečem - občinski redarji, torej. Opažen je bil tudi ljubljanski župan, ki je za Delo na hitro povedal, da se mu vse skupaj zdi čudovito, potem pa ga že ni bilo več.

Oprostite, kje je moj avtobus?

Nič kaj dosti drugače ni bilo čez dve uri, ko se je cesta že precej bolj napolnila, sodelovanje med udeleženci v prometu pa je bilo zato na preizkušnji še toliko bolj kot zjutraj. Med pogovorom z redarji smo izvedeli, da bodo Ljubljančani in obiskovalci zagotovo potrebovali še nekaj časa, da se bodo navadili na novo ureditev, a da do takrat kakšnih večjih neprijetnosti ni bilo. Opazili pa smo avtomobil z goriškimi oznakami, ki je zmedeno stal pred hotelom Slon. Redarji so ga kaj hitro usmerili na pravo pot, prav tako voznika beemveja z ljubljanskimi oznakami, ki je očitno preizkušal srečo. Ta se je končala skoraj naravnost pred Namo.

Da so oglobili dva voznika, nam je okrog pol devete zjutraj prijazno zaupal eden od redarjev - omenjeno voznico iz Gorice ter nekega motorista. Kasneje, ko smo se vrnili na Slovensko in pobarali redarja o novih »ulovih«, je povedal, da večinoma samo opozarjajo. Eno takšnih opozoril smo na uho ujeli tudi mi. Na Slovensko je namreč prav takrat zašel še en motorist.

Večje zmede med uporabniki Ljubljanskega potniškega prometa ni bilo zaznati. Neka gospa je sicer zmedeno stala na postaji pred nebotičnikom in spraševala šoferja, kje po novem najde avtobusno linijo, ta pa si je pri odgovoru pomagal z razpredelnico. Slabe volje ni bilo, se je pa gospe tako mudilo na pravo postajo, da nam ni utegnila povedati, kateri avtobus sploh išče.

Mnenja deljena, 
odločitev bo težka

Seveda smo o tem, kaj si mislijo o avtobusih, ki peljejo neposredno ob njihovih gostinskih vrtovih, pobarali tudi tamkajšnje gostince. Tudi med njimi so mnenja deljena. »Prov luštn' ni,« je med delom priznal eden od njih, »mi smo tako veseli, da imamo vrt, da lahko zaradi nas mimo peljejo tudi helikopterji,« je bil za možnost večjega zaslužka hvaležen drugi.

Poskusna doba nove prometne ureditve bo trajala do konca leta, potem pa se bodo na občini odločili, kako v novo leto. Ob odhodu smo vprašali za mnenje še dve prijateljici, gospe v srednjih letih. »Čist zmešan' je vse skupi,« je zabentila prva. »Meni je pa bolj všeč, prav fino je,« je ureditev pohvalila druga. Občinarji bodo konec leta torej trli trde orehe odločitve, kaj in kako naprej.