Pravična trgovina - etika ima najboljši okus

Cilj pravične trgovine je odpravitev neetičnega izkoriščanja ljudi in okolja v gospodarsko manj naprednih državah.

Objavljeno
17. maj 2014 14.40
Posodobljeno
17. maj 2014 15.00
Trgovina 3 muhe Ljubljana 7.4. 2014
K. V., Delo.si/STA
K. V., Delo.si/STA
Ljubljana - Ob svetovnem dnevu pravične trgovine, ki ga po svetu sicer obeležujejo drugo soboto v maju, v prestolnici danes poteka praznovanje, s katerim bo pravična trgovina v Sloveniji Tri muhe obeležila tudi svojo 10-letnico. Z njim predstavljajo prizadevanja, da proizvajalci za svoje delo dobijo pošteno plačilo.

Predstavnica trgovine Tri muhe Živa Lopatič je izrazila zadovoljstvo, da so se dogodka udeležili podpredsednica DZ Polonca Komar, ljubljanski župan Zoran Janković in predstavnik ministrstva za zunanje zadeve Mitja Štrukelj. Podpora institucij jim pomeni priznanje, da delajo dobro.

Na dogodku med drugim predstavljajo 10 načel, po katerih deluje sistem pravične trgovine, predstavljajo pa jih vse organizacije, ki ta načela udejanjajo v Sloveniji. Pravični trgovini so se na dogodku tako pridružili Umanotera, Društvo Humanitas, Mirovni inštitut, Društvo SOS telefon, Buna, KED Smetumet, Eko klub, Zeleni zabojček in Zadružna zveza Slovenije.

Cilj koncepta pravične trgovine je vsem, predvsem malim proizvajalcem iz gospodarsko zapostavljenih držav, zagotoviti pravično ceno, ki ne odraža samo resničnih stroškov njihove proizvodnje in dela, ampak omogoča tudi družbeno pravično in okoljsko sprejemljivo proizvodnjo.