Praznične luči bodo zažarele že čez tri tedne

Veseli december: nad mestom že izobešajo okrasje. Prireditve se bodo začele 25. novembra.

Objavljeno
03. november 2016 18.50
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Ljubljana – V glavnem mestu bodo letos nadaljevali z lansko novostjo, da se bo praznična prireditev Začetek prešernosti začela teden dni prej, pred prvo adventno nedeljo. Ulice v mestnem središču že krasijo, luči pa bodo prižgali v petek, 25. novembra, ob 17.15.

Tako v ljubljanski občini dokončno spreminjajo dolgoletno tradicijo, po kateri se je veseli december s prižigom luči začel 3. decembra, s čimer je Ljubljana tudi simbolično počastila rojstni dan največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna. Praznično dogajanje se bo letos tako razširilo na obdobje od 25. novembra do 8. januarja, do takrat bodo v središču mesta še stale male in velike gostinske hišice.

Obiskovalci pričakujejo novoletno dekoracijo

Že lani so nekateri prebivalci menili, da se mestno praznovanje začenja prezgodaj, pri Turizmu Ljubljana pa so takšno odločitev utemeljili z željami gospodarstva in številnih meščanov, da bi bila prestolnica praznično okrašena že na prvo adventno nedeljo. Direktorica javnega zavoda Petra Stušek je povedala, da se je glede na udeležbo in res dobre odzive turističnega gospodarstva odločitev izkazala za pravilno. Poleg tega tudi obiskovalci mesta v adventnem času pričakujejo novoletno dekoracijo. Kot pravi Stuškova, je pravilnost odločitve potrdila še množična udeležba na lanski prireditvi Začetek prešernosti, pritegnila je namreč več kot tri tisoč obiskovalcev. Lani je bil petek pred prvim adventnim koncem tedna 27. novembra, letos je 25. novembra, prihodnje leto pa bo 1. decembra.

Stojnice z darili

Miklavžev sejem bo od 3. do 6. decembra na Prešernovem trgu. Kaže pa, da Turizmu Ljubljana ne bo uspelo oddati predvidenih deset lesenih stojnic, saj je na javni poziv za zbiranje vlog v roku prispelo samo šest prijav. Stojnice bodo v teh dneh odprte od 10. do 20. ure, cena najema je 333 evrov; vse najemnine so brez davka. Najemniki bodo lahko na teh stojnicah prodajali samo izdelke iz testa, lecta, sadje in sladkarije v darilni embalaži, primerni za obdarovanje ob Miklavžu.

Več gneče je za najem 31 sejemskih hišic na prazničnem sejmu na Bregu od 25. novembra do 1. januarja, ki so namenjene darilnemu programu; v roku je prispelo 45 prijav, najemniki pa bodo za stojnice morali odšteti 1700 evrov. Odprte bodo od 10. do 23. ure, le na božični večer in silvestrovo do 18. ure. Najemniki lahko prodajajo samo predmete, ki po namenu in obliki ustrezajo prazničnemu ozračju ter so primerni kot priložnostna darila.

Omejitve tudi za gostince

Prispelo je tudi več prijavnic, kot bo na voljo gostinskih hišic. Za deset malih hišic na treh lokacijah se je prijavilo 31 ponudnikov. Za najem malih gostinskih hišic od 25. novembra do 8. januarja so cene različne. Na Bregu bodo stale vsaj tri hišice, odprte bodo od 10. do 23. ure, cena najema pa je 3000 evrov. Na Cankarjevem nabrežju bodo štiri, odprte bodo od 10. ure do polnoči, za silvestrovo do 3. ure, zanje bodo najemniki odšteli po 6000 evrov. Na Kongresnem trgu bodo stale tri male gostinske hišice, odprte bodo ob istih urah kot tiste na Cankarjevem nabrežju, cena najema pa je 5000 evrov. Najemniki malih gostinskih hišic bodo smeli prodajati precej omejeno ponudbo: kranjske klobase, drobne prigrizke, praznično pecivo in napitke. Hrane in pijače ne bodo smeli streči v plastični embalaži. Prav tako ni dovoljena spletna prodaja sejemskih gostinskih storitev. Občina jim bo zaračunala še tisoč evrov za priklop in pavšalno porabo elektrike.

Na prazničnem sejmu bo od 25. novembra do 8. januarja na štirih lokacijah stalo tudi sedem velikih gostinskih hišic, zanje je prispelo 11 prijavnic. Dve bosta na Bregu, s ceno najema 10.000 evrov, najdražja bo na Cankarjevem nabrežju za najemnino 15.000 evrov. Tri bodo na Prešernovem trgu in ena na Kongresnem trgu, vse za 12.000 evrov najemnine. Najemniki bodo dodatno morali plačati 1500 evrov za porabo elektrike.

Keramični lončki letos ne bodo obvezni

Ponudniki hrane in pijače na gostinskih stojnicah, malih in velikih, ne bodo smeli streči v plastični embalaži. Petra Stušek pojasnjuje, da je ta navedba v javnem pozivu za zbiranje vlog v skladu s trajnostno usmeritvijo zelene prestolnice Evrope 2016. »Gostince smo poskusili tako preusmeriti k uporabi do okolja prijazne embalaže. Lahko bodo uporabljali leseno in papirnato embalažo oziroma lanske keramične lončke, razen v primeru večjih prireditev, ko bo embalaža predvidena z odločbo upravne enote.« Letos pa gostincem ne bo treba skupaj z najemom hiške odkupiti tudi keramičnih lončkov po dva evra; lani so jih morali najemniki malih hišic odkupiti petsto, veliki pa tisoč.