Pred občino prhnel državni simbol

Strgana zastava. Odgovorni so izrabljen kos blaga zamenjali po našem opozorilu.

Objavljeno
12. september 2017 17.59
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Litija – Vsem na očeh je pred občinsko zgradbo v Litiji na jeklenem drogu več tednov vihrala poškodovana oziroma raztrgana slovenska zastava, simbol države in enotnosti naroda. Nikomur se, ko smo poklicali medobčinsko inšpektorico, ni zdelo vredno, da bi tribarvnico odstranil in jo zamenjal z novo.

Na malomaren odnos do državnega simbola nas je zjutraj obvestil bralec iz Litije, ki se je pridušal nad občinskim vodstvom. Če že denarja za nakup nove zastave nimajo, naj razcapano cunjo, ki Litiji ni v ponos, vsaj odstranijo, se je na drugi strani telefonske žice jezil občan. Zastava visi prav pred zgradbo slovenske središčne občine na Jerebovi ulici, ki se na svojem območju ponaša z Geometričnim središčem Slovenije v Spodnji Slivni, kjer vsako leto ob navzočnosti številnih tudi občinskih funkcionarjev razvijejo tribarvnico. In potem sledijo govori, tudi vodstva litijske občine, prežeti z domoljubnimi čustvi o pomenu tega državnega in narodovega simbola.

Samo malomarnost

Nakup nove zastave ne predstavlja velikega stroška, toda v občini, ki ne zmore plačati niti 4500 evrov dolga iz naslova članarine združenju Skupnost občin Slovenije, tudi tak izdatek očitno predstavlja velik finančni zalogaj. Za povrh je bila na sosednjem drogu preluknjana tudi zastava Evropske unije. Popoldne, po naših poizvedovanjih, se je sicer izkazalo, da je šlo za malomarnost občine, saj so zastavi imeli na zalogi in so jih lahko takoj zamenjali.

Na vprašanje Dela, kako ukrepa medobčinski inšpektorat v primerih, ko njihov redar naleti na poškodovano zastavo pred katero od občinskih zgradb štirih ustanoviteljic (Dol pri Ljubljani, Ivančna Gorica, Litija in Šmartno pri Litiji), je vodja inšpektorata Helena Kozlevčar odgovorila, da takega primera še niso zasledili.

»Takšne prijave še nikoli nisem prejela in prvič slišim, da je pred litijsko občino poškodovana zastava,« je odgovorila Kozlevčarjeva, ki ima pisarno prav v zgradbi litijske občine in je vsak dan hodila v službo pod razcefranima zastavama. Po našem pogovoru je obvestila občinskega uslužbenca Maria Japića, ki je obe zastavi popoldan zamenjal in se nam zahvalil za opozorilo. Japić je povedal, da je vzrok za poškodbo zastav bržkone treba iskati v neugodnih vremenskih razmerah.

Kaj meni o izobešanju poškodovanih zastav, smo vprašali Aleksandra Hribovška, predsednika društva Heraldica Slovenica, ki je tudi aktivna članica Mednarodne federacije zastavoslovnih združenj: »Umazano ali raztrgano zastavo je prepovedano izobešati ali jo imeti izobešeno.« Zakon o grbu, zastavi in himni določa, da se z denarno kaznijo najmanj 600 evrov kaznuje pravna oseba, če uporablja grb, zastavo ali slovensko narodno zastavo, ki so poškodovani ali po zunanjosti neprimerni za uporabo. Odgovorna oseba pravne osebe pa je za tak prekršek kaznovana s plačilom najmanj 62 evrov.