Predsednik sveta Lekarne ne izključuje odškodninske tožbe

Vila Urbana: O uporabnem dovoljenju bo odločalo ministrstvo; Sašo Rink meni, da bo zavod ustrezno uveljavljal morebitno škodo.

Objavljeno
20. april 2015 17.58
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – O uporabnem dovoljenju za poslovne prostore v mezaninu Vile Urbana bo odločalo še ministrstvo za okolje in prostor. Če bo to pritrdilo odločitvi upravne enote, predsednik sveta javnega zavoda Lekarna Ljubljana ne izključuje odškodninske tožbe proti KID Realu.

Potem ko je upravna enota konec marca zavrnila zahtevo za izdajo uporabnega dovoljenja za prostore v prenovljenem mezaninu Vile Urbana, kjer bi Hofer in Lekarna Ljubljana že decembra morala odpreti novi poslovalnici, je prejšnji četrtek KID Real, ki je javnemu zavodu in trgovcu prodal omenjene prostore, zoper odločbo vložil pritožbo. Zdaj bo morala upravna enota najprej preveriti, ali je pritožba pravočasna, in jo v tem primeru posredovati ministrstvu za okolje in prostor.

To je sicer v zadevi Vile Urbana odločalo že dvakrat in obakrat pritrdilo odločitvi upravne enote: prvič glede zavrnjene zahteve za izdajo gradbenega dovoljenja investitorju, KID Realu, in drugič v zvezi s pritožbami stanovalcev, ki jim je upravna enota zavrnila status strank v postopku izdaje uporabnega dovoljenja. Po drugi strani gradbeni inšpektorji, ki sodijo pod okrilje ministrstva, kljub več prijavam niso ugotovili, da je investitor izvajal gradbena dela, ki niso v skladu z veljavnim gradbenim dovoljenjem. Prav to pa je na koncu ugotovila upravna enota, ki glede na predloženo dokumentacijo sploh ni razpisala tehničnega pregleda.

»Nepričakovana situacija«

Odločitev ministrstva bi morala biti znana v nekaj tednih. Do takrat ni pričakovati kakšnih ukrepov. Svet zavoda Lekarna Ljubljana je potem, ko je bila odločitev upravne enote že znana, sicer zasedal, vendar problematike Vile Urbana niso obravnavali. Kot je pojasnil predsednik sveta Sašo Rink, težave v zvezi s pridobitvijo uporabnega dovoljenja redno spremljajo, ker pa postopek še teče, svet ni mogel obravnavati kakršnihkoli predlogov.

Prav svet zavoda je pred dobrim letom dal soglasje k nakupu prostorov, za katere bi Lekarna Ljubljana odštela 690 tisoč evrov (z DDV). Čeprav je v pogodbi s KID Realom pogodbena kazen za zamudo pri predaji prostorov v uporabo omejena na največ pet odstotkov kupnine, kar je bilo doseženo že po 17 dneh zamude (zdaj KID Real zamuja že več kot 140 dni), in pogodba ne vsebuje nobenega določila, kaj v primeru nerazumno dolgih zamud, Rink meni, da je javni zavod »posel za nakup nove lekarne sklenil z veliko skrbnostjo in ustrezno zavaroval svoje interese«. Po njegovi oceni je nastala situacija »v celoti nepričakovana in je ni bilo mogoče predvideti«.

Predsednik sveta zavoda poudarja, da se je Lekarna Ljubljana decembra že vpisala v zemljiško knjigo kot lastnica celotnega prostora, čeprav je doslej plačala le pol kupnine. Dodaja, da pogodbena kazen ne izključuje odškodninskih zahtevkov proti prodajalcu zaradi zamude pri izročitvi prostorov in zaradi izgubljenega prometa. »Vsekakor zaplet s pridobitvijo uporabnega dovoljenja nikomur ni ljub, ne glede na to pa verjamem, da bo Lekarna Ljubljana ustrezno uveljavila morebitno škodo, če bo ta nastala.« Postopek pridobitve uporabnega dovoljenja se je zavlekel iz razlogov, ki niso povezani z Lekarno Ljubljana in ta nanje tudi nima neposrednega vpliva, pravi Rink, zato bo treba počakati na odločitev ministrstva za okolje in prostor.