Prenova Cankarjeve brez pogodbe, rokov in cene

Nujna dela: KPL jih izvaja že od aprila, pogodbe pa še niso sklenili. Prenova le do Župančičeve ali vse do Prešernove? Občina se še odloča.

Objavljeno
23. junij 2015 16.59
Prenova Cankarjeve ulice Ljubljana 23.6. 2015
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Čeprav prenova Cankarjeve ceste teče že več kot dva meseca, ni znano, koliko časa bo še trajala, niti koliko bo sploh stala. Dela KPL pravzaprav izvaja brez pogodbe; na občini napovedujejo, da bodo postopek javnega naročanja šele izvedli. Računsko sodišče v nezavezujočem mnenju: načrtovanje investicije ne poteka najbolj korektno.

 

Začetek prenove Cankarjeve ceste, s katero bi »ustvarili zeleno os med Ljubljanskim gradom in Tivolijem« oziroma znova obudili idejo o tivolski promenadi, so na občini napovedali marca. To naj bi dosegli z opustitvijo parkirnih mest in razširitvijo površin za pešce in kolesarje, še vedno pa bi ohranili tudi avtomobilski promet. Aprila so gradbena dela na odseku med Slovensko in Beethovnovo tudi začeli, toda o vsebini prenove, poteku in predvsem ceni je še danes znanega zelo malo.

Na naša vprašanja so na občini odgovorili, da se »rekonstrukcija Cankarjeve ceste izvaja. Manjša prilagajanja izvajamo glede na dobavne roke materialov. Cankarjeva se bo rekonstruirala na odseku med Slovensko in Župančičevo«. V zvezi z oddajo gradbenih del so sporočili, da bo pogajanja za sočasno gradnjo na Cankarjevi s pogodbenim izvajalcem na Slovenski cesti (KPL) s pooblastilom občine izvedlo javno podjetje Vodovod-Kanalizacija (Vo-Ka). Kdaj naj bi pogajanja izpeljali, več kot dva meseca po začetku del niso razkrili. Na naša dodatna vprašanja, zakaj rekonstrukcija le do Župančičeve ulice, ne vse do Prešernove ceste, kot je bilo sprva napovedano, in kakšen je sploh smisel prenove, če ne bo prenovljen celoten odsek, pa so nas po pojasnila usmerili na Vo-Ko.

»Nujno potrebnih del ni bilo mogoče vnaprej predvideti«

V javnem podjetju so pojasnili, da je bila na odseku Cankarjeve med Slovensko in Beethovnovo že obnovljeno komunalno omrežje: »Nujno potrebna dela, ki jih ni bilo mogoče vnaprej predvideti, je treba izvesti ne glede na status obligacije z izvajalcem del, da se prepreči nastanek škode in zagotovi zdravstveno ustrezna oskrba s pitno vodo porabnikov. Pri prevezavi komunalne infrastrukture Cankarjeve ceste na Slovensko cesto je bilo namreč ugotovljeno močno zmanjšanje količinsko zadostne in zdravstveno ustrezne oskrbe s pitno vodo, kar je bila posledica funkcionalne dotrajanosti cevovodov in pripadajočih zapornih elementov,« so pojasnjevali, zakaj za oddajo del niso izvedli javnega naročila, na katerem bi se lahko pomerilo več ponudnikov.

Dodatno so pojasnili, da so pri pregledu preostalega dela Cankarjeve ugotovili, da je nujna še obnova komunalnega omrežja do Župančičeve ulice, medtem ko je omrežje naprej do Prešernove v dobrem stanju. »Sočasno z nujno potrebno obnovo se bo rekonstruiral tudi zgornji ustroj cestišča na tem odseku, kjer bo pešcem namenjenega več prostora,« so zapisali. Pri Vo-Ki so tako prejšnji teden še enkrat potrdili, da tudi prenovo cestišča načrtujejo le do Župančičeve, saj je vodovodna infrastruktura naprej do Prešernove ceste »v zadovoljivem funkcionalnem stanju, ki omogoča varno in kvalitetno oskrbo uporabnikov«. V skladu s tem bi se tudi zgornji del cestišča prenovil le na omenjenem odseku.

V zvezi z neposredno oddajo del, brez javnega razpisa, ter izvajanjem del brez pogodbe ter določene cene in roka za izvedbo so zapisali, da bo postopek s pogajanji brez predhodne objave s KPL izveden »takoj po prejemu oziroma izdelavi izvedbenih projektov zgornjega ustroja cestišča« in da ocene stroškov ne morejo posredovati. Poudarili so, da je bila obnova vodovoda na odseku med Slovensko in Župančičevo ulico »nujna, je pa ni bilo mogoče vnaprej predvideti«. Na vprašanje, ali so izvajalcu določili kakšen rok za dokončanje del, pa so odgovorili, da gre za »nujno potrebna dela, ki jih je treba izvesti v najkrajšem možnem času, da se prepreči nastanek škode. Za preostala dela, ki ne spadajo med nujna, bo rok izvedbe znan po izvedbi javnega naročanja«. Na odseku med Slovensko in Beethovnovo so se sicer te dni že lotili urejanja cestišča, medtem ko del med Beethovnovo in Župančičevo še niso začeli.

Računsko sodišče: »Dotrajanost komunalne infrastrukture ni izgovor«

Za mnenje o takšnem ravnanju občine oziroma javnega podjetja, ki sta zavezana določilom javnega naročanja, smo vprašali računsko sodišče. Tam so poudarili, da se o posameznih primerih lahko izrečejo le na podlagi izvedene revizije. So pa v načelnem in nezavezujočem odgovoru glede na opisano ravnanje zapisali, da je neposredna oddaja javnega naročila mogoča, kadar so ustrezno izpolnjeni v zakonu določeni pogoji. Za opisani primer po njihovem mnenju praviloma ne bi prišla v poštev nobena od izjem, pač pa morda uporaba postopka s pogajanji brez predhodne objave, za uporabo katerega pa morajo biti izpolnjeni nekateri zakonsko predpisani pogoji.

Dodajajo, da zgolj »nujnost potrebnih del« navadno ne more biti zadosten razlog za uporabo tega postopka. »Sploh v kontekstu omembe 'dotrajanosti komunalne infrastrukture', ki kot taka praviloma ne more predstavljati neke nepredvidljive okoliščine, če se o tem ustrezno (pravočasno in zadostno) vodi evidenca, ki je podlaga za ustrezno načrtovanje del, investicij oziroma dobav.« Na računskem sodišču dodajajo, da bi šele po pregledu vse dokumentacije lahko podali celovit vpogled v dejansko stanje tega primera.

Pokrivanje dejanj za nazaj

V zvezi s tem, da se dela izvajajo že več kot dva meseca in da so že napol izvedena, pogodba pa še ni sklenjena, so zapisali, da je »praviloma nedopustno, da se pogodba sklene potem, ko so dela že napol izvedena«. Načeloma bi moral biti izveden ustrezen postopek javnega naročanja, s katerim bi dobili najugodnejšega ponudnika, z njim podpisali pogodbo z vsemi potrebnimi elementi (vrednost, kakovost, količine predmeta naročila ter roki za izvedbo ipd.), na temelju katere šele sledi začetek del.

»Če je vnaprej 'izbran' ali 'določen' izvajalec, ki dela tudi že izvaja, postopek javnega naročanja pa se bo izvedel naknadno, naj tak (naknadno) izveden postopek javnega naročanja praviloma ne bi imel pravega smisla oziroma naj bi šlo za postopek javnega naročanja, ki bo samo 'pokril' določena ravnanja za nazaj,« so zapisali na računskem sodišču. Zaključujejo, da glede na to, da javni naročnik napoveduje prav to, da nista znana ne vrednost obnove ne rok, in da kot razlog za tak način oddaje del navaja dotrajano komunalno infrastrukturo, »se zdi, da načrtovanje same investicije ne poteka najbolj korektno«.

Do Župančičeve ali do Prešernove?

Da načrtovanje res ni odlika te investicije, dokazuje tudi zadnji preobrat. Medtem ko so tako na občini kot na Vo-Ki pisali, da bodo Cankarjevo rekonstruirali le do Župančičeve, so z Vo-Ke prejšnji teden sporočili, da bo morda vendarle prenovljena vse do Prešernove, odločitev o tem pa da bo znana v nekaj dneh.