Prenova starega letališča tokrat bolj po željah BTC

Občina spet išče zasebnega partnerja, ki bo prenovil propadajoča letališka objekta. Družba BTC bo oddala prijavo.

Objavljeno
25. maj 2016 18.07
Kontrolni stolp na letališki cesti
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Občina znova vabi kandidate, ki bi bili v okviru javno-zasebnega partnerstva (JZP) pripravljeni prenoviti staro letališče Moste. Prvi poskus je bil neuspešen, zdaj so iz projekta izločili hangar in koncesijsko obdobje podaljšali na 25 let.

Gre za drugi razpis za zasebnega partnerja (potem ko pred letom in pol niso prejeli prijav), a tokrat je obseg projekta manjši. Zasebnik bo skladno s kulturnovarstvenimi pogoji moral obnoviti letališko stavbo in kontrolni stolp, ki sta v zelo slabem stanju. V kontrolnem stolpu bo moral vzpostaviti muzejsko prezentacijo zgodovine letališča Moste in slovenskega letalstva, pri čemer bo moral vsebino in programe usklajevati z MGML. Urediti bo moral tudi okolico objektov in zelenih površin skupaj z otroškim igriščem ter na zunanjih površinah postaviti javne plastike in prezentacijo letalstva.

Z izločitivjo hangarja (ta je v uporabi in redno vzdrževan, tako da obsežnejše prenove ne potrebuje) pa staro letališče izgublja največji objekt, ki bi, kot piše v programski zasnovi, omogočal prostorsko ambicioznejše programe, kot je visokotehnološka predstavitev sodobnega letalstva, maket prvih slovenskih letal, sodobnega slovenskega letala (Pipistrel), ki bi imelo osrednje mesto kot simbol slovenske inovativnosti ...

Gostinstvo v letalskem slogu

MOL bo partnerju podelila koncesijo za 25 let (to je deset let dlje, kot je bilo predvideno sprva), ta pa bo v tem obdobju skrbel za vso vzpostavljeno infrastrukturo. Za čas prenove objektov in trajanja koncesijskega razmerja bo občina zasebniku podelila stavbno pravico. »Zasebnemu partnerju bo podeljena tudi pravica, da ekonomsko koristi in upravlja celotni projekt v celotnem koncesijskem obdobju,« še piše v razpisu. Pogoji in omejitve ekonomskega koriščenja in upravljanja bodo opredeljeni s koncesijsko pogodbo, je pa iz razpisnih pogojev mogoče razbrati, da bo ekonomska korist zasebnika osredotočena predvsem na gostinski in trgovski program, ki bo mesto našel predvidoma v prenovljeni letališki stavbi. Razpisni pogoji določajo, da bo gostinski lokal (notranja oprema, sistem označitev in njegova celotna grafična podoba, oblikovanje elementov gostinske strežbe ...) »v slogu, ki bo reflektiral letalstvo«, prav tako naj bi bila trgovska ponudba »tematsko povezljiva z letenjem, letalstvom, visokimi tehnologijami, raziskovanjem, kreativnostjo«.

Iz razpisa je še razbrati, da bo za projekt izveden razpis za arhitekturni idejni projekt prenove, ki pa bo lahko javen ali vabljen. Terminski načrt obnove bo dogovorjen s pogodbo o JZP. Ta bo sledila trofaznemu postopku izbire zasebnega partnerja. V prvi fazi bo občina preverila izpolnjevanje pogojev kandidatov, v drugi bodo potekala pogajanja v vsakim kandidatom posebej (če jih bo več) in v okviru teh usklajevanja koncesijske pogodbe. Na podlagi teh pogajanj bo občina pripravila končno povabilo k oddaji ponudbe z natančno opredelitvijo vsebine projekta ter pravicami in obveznostmi obeh partnerjev. Če bo končno ponudbo oddalo več kandidatov, jih bo MOL ovrednotila, pri čemer bosta največ, 80 odstotkov, prinesla kakovost vsebine in obseg izvedbe programa. Tudi tu bodo merila podrobneje opredeljena šele pozneje.

BTC se bo prijavil

Načrtovalci JZP so bili po naših informacijah ves čas v neformalnih pogovorih z družbo BTC. Ne nazadnje tudi projektna naloga obiskovalce trgovskega središča omenja kot glavne potencialne uporabnike prenovljenega starega letališča. Tudi zadnje spremembe projekta (zmanjšanje obsega in podaljšanje trajanja koncesije) so nastale na željo te družbe. Maja Oven, direktorica sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostjo BTC, je potrdila, da se na tokratni razpis nameravajo prijaviti. Ali bodo edini kandidat, bo znano 1. julija, ko se bo iztekel rok za oddajo prijav.