Pri Stari cerkvi se je prašil azbest

Pri nevarni obnovi so posredovali policisti. V letu dni bo zrasel center za 12 oskrbovancev z motnjo v razvoju.

Objavljeno
10. avgust 2016 19.42
ljubljanska
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – V Šiški blizu Stare cerkve so začeli prenavljati stavbo na Vodnikovi 5. Po akcijskem načrtu Ljubljana – občina po meri invalidov od 2015 do 2016 jo nameravajo prenoviti za potrebe 12 oskrbovancev iz Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga.

Investitor je Javni stanovanjski sklad (JSS) MOL, za izvajalca pa je bil med šestimi ponudniki na razpisu izbrano podjetje NGD iz Ljubljane, ki je bilo najprej pripravljeno dela opraviti za 570.992 evrov, na pogajanjih pa je ponudilo najnižjo ceno, za nekaj manj kot 385 tisočakov.

Nestrokovno odstranjevanje azbesta

Zapletlo pa se je že na začetku del, ko so bližnji stanovalci opazili, da sta delavca na soboto, 23. julija, nezaščitena odstranjevala azbestni material, prah pa se je pri rušenju dvigoval v okolico. O tem so poskušali obvestiti različne pristojne službe, a brez uspeha, dobili so celo pojasnilo, da izvajalci zanalašč takšna dela opravljajo takrat, ko pristojni inšpektorji niso v službi oziroma niso dosegljivi. Nato pa sta vendarle prispela policista in ustavila nezaščiteno in nevarno odstranjevanje azbesta.

Aleš Tomažin, vodja Sektorja za investicije JSS MOL, je povedal, da obsojajo opisano nepravilno izvedbo del in bodo izvajalca opozorili na potrebo po strokovni izvedbi vseh del ter na pravne posledice, ki lahko nastanejo zaradi nestrokovnega izvajanja pogodbenih del. Po njihovih podatkih je izvajalec po prihodu policije poskrbel za pravilno odstranitev azbestnega materiala in za pravilno pripravo materiala za transport na deponijo.

JSS MOL: Odgovoren je izvajalec

Sicer pa se je podjetje NGD iz Ljubljane obvezalo izvesti pogodbena dela po sistemu »ključ v roke« v skladu s potrjeno ponudbeno dokumentacijo, razpisno in projektno dokumentacijo, pravili stroke, veljavnimi predpisi in standardi ter z uporabo materialov zahtevane kvalitete, ki ustrezajo veljavnim standardom in imajo predpisane certifikate kakovosti. Odgovorno je za funkcionalno pravilnost prevzetih del, zato je dolžno nadzorovati tehnično pravilnost izvedbe. Dela mora opraviti strokovno in ne sme povzročati poškodb na sosednjih objektih in zemljiščih ter okoliških komunalnih vodih. Vsi stroški, ki bi nastali zaradi tega, so njegovi, kakor je tudi ureditev gradbišča v celoti njegova dolžnost, pojasnjuje Tomažin.

Koordinator za varnost in zdravje pri delu, ki ga je imenoval JSS MOL, je pred začetkom del izdelal varnostni načrt ter ga uskladil s podjetjem in mu izročil ustrezna navodila. Izvajalec je zavezan z varnostnim načrtom seznaniti vse prisotne na skupnem delovišču ter skleniti dogovor o skupnih varstvenih ukrepih na skupnem delovišču. Tomažin še dodaja, da če izvajalec del ne opravlja v skladu s pogodbo in ponudbeno ter projektno dokumentacijo ter pri delu ne upošteva veljavne zakonodaje, če vgrajuje material, ki ne ustreza predpisanim standardom oziroma ga vgrajuje brez atesta, pa zaradi tega nastane škoda, sme naročnik začasno ustaviti dela, zahtevati zamenjavo vodje gradbišča ali pa odstopiti od pogodbe ter zahtevati povrnitev nastale škode.

Enoletni rok za dokončanje 20. junija

JSS MOL je pogodbo za rušitvena, sanacijska in vsa druga gradbena dela, spremembo namembnosti stavbe, tudi ureditev okolice in navezavo na obstoječo komunalno in cestno infrastrukturo, z energetsko izkaznico, s podjetjem NGD iz Ljubljane sklenil 6. junija. Enoletni rok za dokončanje del pa je začel teči 20. junija.

Na vprašanje, ali bo cena nekaj manj kot 385 tisočakov obveljala, ali pa bodo potrebni kakšni aneksi k pogodbi, je Tomažič povedal, da se je izvajalec s pogodbo zavezal po sistemu »ključ v roke«. To pa med drugim tudi pomeni, da bo odpravil vse pomanjkljivosti, ki jih bosta ugotovila naročnik in komisija za tehnični pregled in pridobil uporabno dovoljenje. Pogodbena cena pa obsega tudi vrednost vseh nepredvidenih in presežnih del, vpliv manjkajočih del na pogodbeno ceno pa je izključen. Zato računajo, da bo izvajalec izvedel vsa pogodbena dela za ceno, določeno v pogodbi. Do spremembe cene lahko pride samo v primeru spremenjenih okoliščin, naročila izvedbe poznejših del in podobnih okoliščinah, ki jih določa veljavna zakonodaja.

Predaja v posest centru Dolfke Boštjančič Draga

S prenovo stare hiše bodo zagotovili namestitev 12 odraslih varovancev z motnjo v telesnem in duševnem razvoju. Temeljito bodo sanirali in funkcionalno posodobili obstoječi objekt ter poskrbeli za statično in energetsko sanacijo. Vgrajeno bo tudi dvigalo. Porušili so manjšega od dveh pomožnih objektov. Za potrebe mirujočega prometa na zemljišču ob stavbi pa bo skupaj urejenih pet parkirnih mest.

Nekateri bližnji stanovalci menijo, da hiša na Vodnikovi 5 ni primerna za oskrbovance iz Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga, saj je območje precej utesnjeno in zunaj ni primernega prostora oziroma dvorišča. Poleg tega gre za slepo ulico, ki vodi v hrib do propadajočega hotela Bellevue, ki pa je zaradi parkiranja avtomobilov precej utesnjena. Na to je Tomažin odgovoril, da so primernost lokacije stavbe s pripadajočimi zemljišči potrdili v omenjenem centru. Načrtovana preureditev objekta in okolice pa je prilagojena potrebam varovancev tega centra. Protestov o neprimernosti lokacije pa na JSS MOL niso dobili.

Na vprašanje, kdaj se bodo lahko novi stanovalci vselili, Tomažin odgovarja, da bo JSS MOL že pred dokončanjem vseh pogodbenih del – v dogovoru s Centrom za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga – poskrbel, da bodo vsi pogoji za predajo stavbe v posest temu centru izpolnjeni v najkrajšem možnem času po prevzemu izvedenih del od izvajalca. Povedal je, da JSS MOL druge opreme, razen dvigala, ne bo vgrajeval, za dobavo in montažo opreme pa bo poskrbel center.

Volišče bodo morda selili

V hiši na Vodnikovi 5 je bilo do zdaj tudi volišče in v občinski službi za organiziranje dela mestnega sveta so povedali, da v primeru, če prostori na tem mestu ne bodo več primerni za to, bo volilna komisija MOL določila novo lokacijo. Družba CATV na Jami, ki je bil tudi v hiši, pa že od septembra lani posluje na drugi lokaciji.