Pričakovali skoraj tri milijone, dobili četrtino

MOL uspešna pri prodaji manjših in srednje velikih poslovnih prostorov, pri velikih (Mestni trg 15, Letališka 33) pa ne.

Objavljeno
01. oktober 2015 18.09
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Občina si glede na slabo polletno realizacijo prihodkov prizadeva v zadnjih mesecih napolniti občinsko blagajno z razprodajo mestnih zemljišč, poslovnih prostorov in stanovanj. Včeraj je bila pri tem precej uspešna, saj je izpeljala štiri od sedmih javnih dražb poslovnih prostorov. Skupaj bo z njimi zaslužila 646 tisočakov. Če bi prodala vse, pa bi dobila najmanj 2,87 milijona evrov.

Četudi je občina uspešna pri prodaji manjših in srednje velikih poslovnih prostorov, ji tudi tokrat ni uspel noben veliki posel. Za večje število poslovnih in pripadajočih skupnih prostorov v več etažah na Mestnem trgu 15 v skupni izmeri 869 kvadratnih metrov namreč ni bilo nobenega zanimanja. Kot kaže, je bila izklicna cena 1,69 milijona evrov previsoka, čeprav so jo od leta 2008 že štirikrat znižali (s takratnih 3,2 milijona najprej na 2,63, nato na 2,33 in 1,8 milijona ter junija letos na zdajšnjih 1,69 milijona).

Prav tako ni bilo kupca, ki bi za vsaj 556.500 evrov kupil 612 kvadratnih metrov velik prostor na Letališki 33, v katerem je dvajset manjših pisarn, povezanih s skupnim hodnikom. Morda je koga od nakupa odvrnilo tudi to, da jih je kar sedem zasedenih z najemniki. Neprodan je ostal še dobrih 40 kvadratnih metrov velik kletni poslovni prostor na Rožičevi 1a v Zeleni jami. In to kljub izklicni ceni 35 tisočakov.

Prodani prostori

Največ, 247 tisočakov, bo MOL dobila s prodajo 146 kvadratnih metrov velikih poslovnih prostorov v kleti stavbe v križišču Dalmatinove in Miklošičeve, kjer je do izpraznitve deloval Avto-moto touring klub. Prostore je kupila fizična oseba, ki pa jo čaka veliko dela, saj jih bo treba temeljito prenoviti. Prav tako za hišo iz leta 1907 z naslovoma Miklošičeva 16 in Dalmatinova 6a, v kateri živi več stanovalcev, zasedajo pa jo tudi zasebna podjetja, še ni urejena etažna lastnina.

Doslej rekorden naval dražiteljev pa je bil za starejšo hišo na Langusovi 21, na robu Kolezije. Zanjo se je potegovala kar deveterica (poleg Maprosa kot pravne osebe tudi osem fizičnih oseb). Prazno hišo s 166 kvadratnih metrov velikimi poslovnimi prostori v kleti, pritličju, prvem in drugem nadstropju, ki jo je občina ocenila na 160 tisočakov, so dražili celo 32-krat. Proti koncu je šlo za dvoboj dveh arhitektov, Grega Košaka in Aleša Žnidaršiča, nazadnje je največ ponudil drugi. Za prostore bo moral odšteti 211 tisočakov.

Podjetje Mapros, ki je na prvi dražbi kupilo skoraj 57 kvadratnih metrov velik poslovni prostor na Podmilščakovi 14 za 36 tisočakov (po izklicni ceni, ker je drugi dražitelj odstopil ob nakupa), pa se je pri prodaji 91 kvadratnih metrov velikega poslovnega prostora na Gosposvetski 4 z 28 kvadratnih metrov veliko kletjo odpovedalo draženju. Tega so tako po izklicni ceni 152 tisočakov prodali ljubljanskemu podjetju CTD, katerega direktor je poslovnež Lin Hai.

Načrt prodaj

Kot smo slišali od mestnih uradnic, ki so vodile včerajšnje prodaje, se bodo javne dražbe nepremičnin vrstile skoraj do konca leta. Občina mora namreč zaradi zagotavljanja tekoče likvidnosti prodati (ali oddati) še čim več malih zemljiških parcel, garaž in manjših poslovnih prostorov. Pri tem upa, da se jih bo vsaj znebila, če jih že ne bo mogla prodati za kaj več kot drobiž. Zato na spletnem portalu vsakodnevno objavlja dražbe in namere o sklenitvi neposrednih pogodb za male zemljiške parcele (od 10 do 300 kvadratnih metrov), ki so primerne le za okoliške lastnike, za povečanje lastnih parcel. A z njimi večinoma zasluži samo po nekaj tisoč ali deset tisoč evrov.

Oktobrske dražbe

Za 13. oktober je predvidena prodaja osmih malih zemljiških kompleksov (velikih od 100 do največ 600 kvadratnih metrov) na različnih koncih Ljubljane. Če bodo prodali vse in bo zanje le po en kupec, bi z njimi zaslužili 635 tisočakov. Za 15. oktober pa načrtujejo šest dražb za prodajo poslovnih prostorov v Kotnikovi, Gregorčičevi in Grablovičevi ulici. Obetajo si vsaj 552 tisočakov zaslužka.