Prilagajanje pivovarskega spomenika železnici

Trasa Tivolskega loka je predvidena čez del parcel tovarniškega kompleksa Pivovarne Union, znotraj vplivnega območja spomenika.

Objavljeno
17. oktober 2016 18.41
LJUBLJANA, 16.09. 2009, muzej. Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Mestni svet je na aprilski seji brez pripomb sprejel osnutek odloka o razglasitvi nekdanje sladarne Pivovarne Union v Ljubljani za kulturni spomenik lokalnega pomena, čez dva meseca pa ga je zaradi državnega prostorskega načrta za območje trase železnice Tivolski lok že spreminjal.

Novi lastnik, od lanskega aprila je to nizozemska pivovarna Heineken International, se je že januarja pisno strinjal z razglasitvijo spomenika v celoti. Kot piše v obrazložitvi sprememb tega odloka, pa je ministrstvo za okolje in prostor (MOP) na dan aprilske seje mestnega sveta podalo pripombe na omenjeni osnutek, in to popoldne, zato jih na seji ni bilo več mogoče upoštevati.

Prilagajanje državnemu prostorskemu načrtu

MOP je pripombe podalo zaradi določil varstvenega režima v vplivnem območju spomenika, o čemer govori 5. člen osnutka, ki niso bila v celoti usklajena z akti, potrebnimi za sprejem državnega prostorskega načrta (DPN) za območje trase Tivolski lok. Tako je besedilo osnutka o razglasitvi nekdanje sladarne pivovarne Union v Ljubljani za kulturni spomenik lokalnega pomena spremenjeno v 5. členu in dopolnjeno z novima 6. in 7. členom, tako da je gradnja trase Tivolski lok omogočena brez ovir tega akta, pivovarni pa te spremembe omogočajo morebitno širitev proizvodnih procesov. Kot še piše, sta se v času priprave tega akta MOP in ljubljanska območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) v vsem uskladila in predlagatelju, mestnemu oddelku za kulturo, posredovala usklajeno besedilo predloga.

Na prvi pogled se zdi, da gre za blaženje varstvenega režima za nekdanjo sladarno pivovarne Union v Ljubljani, a konservatorski svetovalec Modest Erbežnik z ljubljanske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) pravi, da to ne drži, saj je v 5. členu odloka jasno opredeljen varstveni režim. Ta določa »varovanje vseh ohranjenih objektov iz obdobja gradnje pivovarne v letih 1866/67 v smislu ohranjanja gabaritov in zunanjega oblikovanja fasad z značilnim prepletanjem ometanih zidnih površin z deli opečnih konstrukcijskih in okrasnih elementov, ohranjanja strukture materialov in barvnih odtenkov«. Določa tudi varovanje dimnika na parceli številka 1400/13, katastrska občina 1740, Spodnja Šiška. Pa tudi varovanje vodnjakov na parcelah številka 1400/12, 1400/14, 1400/15 in 1404/1. Dodan pa je zadnji odstavek, v katerem piše, da so znotraj varovanih objektov dopustne spremembe in prilagoditve v skladu s potrebami proizvodnega procesa na objektih na nekaterih parcelah (1404/1, 1404/2, 1404/3, 1404/4, 1405 in 1406, vse v katastrski občini 1740, Spodnja Šiška).

Za vse posege je potrebno soglasje ZVKDS

Dodan novi 6. člen odloka dopušča spremembe in posege v objekte znotraj vplivnega območja v jugovzhodnem delu tovarniškega kompleksa, ki ne izkazujejo pomembnejših arhitekturnih kvalitet; predvidena trasa železnice Tivolski lok namreč poteka preko dela teh parcel, pojasnjuje Modest Erbežnik. Tako ta člen tudi na novo določa, da so v primeru morebitnih potreb po širitvi in posodobitvi proizvodnih procesov pivovarne v območju teh parcel dopustne preureditve zunanjih in prometnih površin, dozidave, nadzidave in novogradnje. Vendar pa opozarja, da je vse to mogoče le v skladu z določili 9. člena tega odloka, ki pravi, da je za vse posege v spomenik, razen če zakon ne določa drugače, potrebno predhodno pridobiti kulturnovarstvene pogoje in kulturnovarstveno soglasje ljubljanske območne enote ZVKDS.

Erbežnik še pravi, da je dodani 7. člen odloka usklajen med ministrstvi za kulturo ter okolje in prostor in ZVKDS. Ta člen določa, da je ne glede na določbe tega odloka dopustno odstopanje od varstvenih režimov za potrebe načrtovanja in izvedbe prostorskih ureditev, načrtovane z DPN; sprejemljivost vplivov na spomenik pa naj bi preverili ob izdaji mnenj v postopku priprave DPN. Erbežnik je povedal, da ZVKDS mnenja o sprejemljivosti vplivov na spomenik še ni dal, vsekakor pa bo to preveril v postopku priprave DPN.

Potrebne bodo prilagoditve pivovarne

Ministrstvo za okolje in prostor smo zaprosili za obrazložitev, kakšna je povezava med varstvenim režimom nekdanje sladarne pivovarne Union in območjem načrtovane trase železnice Tivolski lok. Odgovorili so nam, da ta kulturni spomenik lokalnega pomena stoji na parceli številka 1401, na katero pa načrtovane ureditve za izgradnjo Tivolskega loka ne posegajo. Prav tako tudi ne posegajo na bližnje oziroma sosednje parcele. Zaradi posegov na to območje pa bodo morda potrebne prilagoditve pivovarne, predvsem manipulativnih in skladiščnih površin. Nekatere ureditve bi tudi lahko posegale na vplivno območje spomenika. Kot pravijo, bodo skladno z namenom zavarovanja, ki ne predvideva nadaljevanja pivovarniške dejavnosti na območju kulturne dediščine, te ureditve načrtovane tako, da bo proizvodni proces v pivovarni, kljub izgradnji Tivolskega loka, potekal nemoteno in neprekinjeno.nemoteno in neprekinjeno.