Prodaja ekoloških pridelkov po naročilu

Društvo zagotovi kupce, kmetje pridelke, šišenska tržnica pa prodajni prostor.

Objavljeno
15. december 2013 20.50
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Društvo Štirje letni časi in vodstvo tržnice v Spodnji Šiški bosta 19. decembra izvedli še eno skupno prodajno in promocijsko akcijo. Kupcem bodo predali več ton vnaprej naročene ozimnice oziroma ekološko pridelanega sadja in zelenjave slovenskih kmetov.

Ogromno povpraševanje

V dveh prejšnjih akcijah na začetku decembra so po opisanem načelu predali oziroma prodali več kot deset ton vnaprej naročenih pridelkov približno 260 kupcem. Kot smo se prepričali ob takratnem obisku tržnice, so ljudje prek omenjenega društva, v katero je vključenih več partnerskih kmetij iz različnih krajev po državi, naročili predvsem jabolka, pa tudi zelje, korenje, krompir, kumare in kaki.

Pri tem je zanimivo, da so pridelovalci na napovedani dan in ob določeni uri na tržnico pripeljali le prej dogovorjene količine sadja in zelenjave, tako da ni bilo nobenih presežkov, ki bi jih prodajali še na tržničnih stojnicah. Živila so namreč ekološko pridelana in jih zaradi načina pridelave ni mogoče zagotavljati v takih količinah, kot jih veliki pridelovalci. Naključni obiskovalci so na eni od stojnic lahko kupili le več vrst domačega kruha, tudi brez glutena, in poseben kruh iz kamuta, pražita, znanega že v starem Egiptu.

Načrti za prihodnost

V pogovoru s predstavnikom društva Štirje letni časi in vodjo šišenske tržnice Dušanom Borošakom smo zvedeli, da bodo na tržnici akcijo ponovili prihodnji četrtek (naročila sprejemajo na spletni strani www.4letnicasi.si) in da bo hkrati prednovoletno srečanje ekoloških pridelovalcev, članov društva in kupcev. Sogovornik je zagotovil, da bo društvo, ki pripravlja podobne akcije kot na šišenski tržnici še v Celju in Mariboru, že prihodnje leto program razširilo. Ekološko pridelano sadje in zelenjavo bodo ponudili pogosteje kot doslej (nekajkrat v vsakem od letnih časov), precej večjemu številu kupcev in v bistveno večjih količinah, napovedujejo.

Zaradi premajhnega števila partnerskih kmetov so prej dogovorjene prodaje ekološko pridelanih živil za zdaj le občasne, so pa dobra tržna niša za pridelovalce, kupce in upravljavca tržnice v Šiški. Prvi imajo na predviden dan ob dogovorjeni uri natančno določeno in zagotovljeno prodajo, drugi dobijo za ugodno ceno (precej nižjo kot v trgovinah z ekološkimi živili) zelo kakovostne pridelke, tretji pa ima korist tako od posla z društvom in pridelovalci kot zaradi morebitne prodaje drugih izdelkov in pridelkov na pretežno ekološki tržnici.