Projekt širitve Zaloške v praksi povsod »ne pije vode«

Cvetličarne Milavec še niso odstranili iz križišča z Zadobrovško, ponikovalnica pa vodo zadržuje, ne odvaja

Objavljeno
03. marec 2016 16.33
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Širitev Zaloške ceste oziroma njeno spreminjanje iz dvo- v štiripasovnico se kljub prizadevnosti delavcev več gradbenih podjetij na posameznih odsekih precej zapleta. Največ težav jim povzroča cvetličarna v križišču z Zadobrovško, prav tako jim dela preglavice ponikovalnica meteorne vode.

Četudi so se na občini pohvalili, da so del Zadobrovške ceste za ves promet zaprli že v prvi polovici februarja (in ne šele aprila, kot je bilo prvotno predvideno), najbrž nihče ne verjame, da bodo zaporo odstranili do 10. marca, kot piše na obvestilni tabli. Razlog je predvsem še vedno neodstranjena oziroma delujoča cvetličarna Milavec. Od zasebne cvetličarke smo zvedeli, da se je njen sin sicer z županom dogovarjal o rešitvah, vendar pogodba še ni podpisana. O podrobnostih ni hotela govoriti, nam je pa prišlo na uho, da naj bi Milavčevim v zameno za njihov lastniški montažni lokal na mestni zemlji ponujali denarno odškodnino (menda 20 tisočakov). Dodala je, da se iz objekta ne namerava izseliti, dokler pogodba z občino ne bo izvedena. Zgolj dogovor ji pač ne zadošča.

Do kdaj zapora Zadobrovške?

Delavci KPL sicer vse okoli cvetličarne kopljejo globoke jame in vanje nameščajo velikanske komunalne cevi. Ker jim vreme zadnje čase ne gre na roko, delo ne more potekati s predvidenim tempom. Iz pogovora z enim od delavcev smo razbrali, da pred prvomajskimi prazniki križišče Zaloške in Zadobrovške še ne bo nared za vsaj delno odprtje prometa. Ta bo moral tako še nekaj časa teči po južnem delu Zaloške, zaradi zaprtega dela Zadobrovške okoli cerkve in stare osnovne šole pa bo treba v Zadobrovo voziti po obvoznih cestah.

Voda zastaja, ne odteka

Projektant ponikovalnice meteorne vode, ki jo gradijo na travnikih južno od Zaloške, med hišami v nekakšnem slepem podaljšku Zadobrovške, bo moral najti rešitev, kako jo sploh urediti. Potem ko so gradbinci izkopali dobrih tisoč kubičnih metrov zemlje in so v jami začeli na dno polagati posebne plastične gajbice, čez katere bi namestili še tkanino iz filca, je v jami nastalo veliko jezero. Padavinska voda, ki se je stekala vanjo, namreč ni poniknila, kot je bilo načrtovano, temveč zastaja in iz dneva v dan le narašča. Tla so očitno bolj neprepustna, kot so predvidevali.

Kaj bodo storili, naj bi zvedeli na gradbenem odboru za Zaloško cesto, ko se bo s predstavniki izvajalcev in krajanov sestal projektant. Marka Dimnika, enega od članov odbora iz vrst krajanov, zadeva skrbi, saj ponikovalnica ne požira vode niti zdaj, ko meteorne vode z Zaloške sploh še niso speljane vanjo. Zato le upa, da bo projektant ob pomoči geologov hitro našel rešitev zapleta. Ne kaže pozabiti, da se je prvi zgodil že pred začetkom gradnje ponikovalnice, ko je izbranega izvajalca moral zaradi neaktivnosti zamenjati drugi (zdaj je to Prenova Gradbenik).

Delo poteka tudi na drugih južnih odsekih Zaloške ceste oziroma priključkih nanjo. V petek se tako izteče dovoljenje za delno zaporo in prekop ceste na ulici Slape zaradi gradnje komunalne infrastrukture, ki je sicer veljalo od 22. februarja. To pomeni, da naj bi tam konec tedna že stekel promet vsaj po začasno urejeni cesti.