Protest krajanov Vevč proti Papir Servisu tretjič

Tretji upor proti selitvi družbe na Vevče bo potekal pred uvozom na lokacijo Papir Servisa.

Objavljeno
20. junij 2013 12.01
Protest krajanov Vevč proti ravnanju z okoljem Papirnice Vevče 16.5.2013 Ljubljana Slovenija
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Ljubljana - Krajani Vevč se bodo danes ob 18. uri ponovno zbrali na protestnem shodu v znak nasprotovanja Papir Servisu v njihovi okolici. Tretji upor proti selitvi družbe na Vevče, kot so ga poimenovali, bo potekal pred uvozom na lokacijo Papir Servisa. Krajani so se sicer že odločili, da bodo v zvezi z obratovanjem družbe na Vevčah sprožili upravni spor.

Ministrstvo za okolje in prostor je namreč zavrnilo oziroma zavrglo vse pritožbe, ki so bile podane na okoljevarstveno dovoljenje za Papir Servis v Vevčah. Krajani so nato imeli možnost sprožiti upravni spor, prejšnji teden pa so se na sestanku dogovorili, da bodo to tudi storili, za kar imajo čas do 2. julija. Krajani zbirajo tudi podpise proti selitvi družbe v Vevče.

Okoljevarstveno dovoljenje za Papir Servis v Vevčah tako zaradi sprožitve upravnega spora še ne bo pravnomočno, zaradi tega pa družba v Vevčah še ne bi smela obratovati, kar so potrdili tudi na ministrstvu. V Papir Servisu pa trdijo, da je za začetek obratovanja dovolj dokončno dovoljenje, kakršno postane, ko je odločba z odločitvijo ministrstva o pritožbah na dovoljenje vročena vsem strankam. V podjetju so sicer priznali, da so z obratovanjem začeli, še preden je bilo dovoljenje dokončno, in dodali, da se zavedajo možnih sankcij.

Na ministrstvu so v zvezi z obratovanjem Papir Servisa brez pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja povedali, da je inšpekcija za okolje in naravo v zvezi s predelavo odpadkov in obratovanjem naprave za predelavo odpadkov v obratu Vevče zoper Papir Servis že ukrepala.

»V maju 2013 je z odločbo prepovedala predelavo odpadkov in obratovanje naprave na lokaciji obrata v Vevčah, prepoved pa velja vse do morebitne izpolnitve vseh pogojev, pod katerimi je bilo izdano okoljevarstveno dovoljenje,« so pojasnili in dodali, da je inšpekcija prejela pritožbo Papir Servisa na omenjeno odločbo, ki jo bodo poslali v reševanje na ministrstvo.

»Ker pritožba na inšpekcijsko odločbo ne zadrži njene izvršitve, bo inšpekcija v nadaljevanju postopka pri zavezancu preverila izpolnjevanje z odločbo naložene obveznosti in tudi ukrepala, če bo ugotovila, da ta ravna v nasprotju z odločbo,« so še pojasnili na ministrstvu.