Protest ni pomagal, šolo v Senožetih bodo zaprli

Po burnem začetku občinske seje so svetniki opravili prvo branje in tako začeli postopek za ukinitev osnovne šole.

Objavljeno
09. marec 2016 22.28
Protest proti zaprtju šole Dol 9.3. 2016 [šola,protest]
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Dol pri Ljubljani – »Šole ne damo«, »Za otroke gre«, »Gotof si« je med drugim pisalo na transparentih, s katerimi je približno 150 prebivalcev Senožet včeraj protestiralo pred občinsko zgradbo v Dolu pri Ljubljani, v kateri so občinski svetniki razpravljali o ukinitvi podružnične osnovne šole.

Ko se je začela seja, so protestniki, med katerimi je bilo veliko otrok, hodili okrog občinske zgradbe in glasno vzklikali. Ker so nekateri s pestmi udarjali po oknih, je župan Janez Tekavc zahteval od predsednice civilne iniciative Žive Južnič, ki mu je pred tem predala peticijo z več kakor 400 podpisi ogorčenih krajanov, naj umiri razgreteže, saj bo sicer sejo prekinil in poklical policijo. Krajani so se umirili in posredovanje policistov ni bilo potrebno. Organizatorji so shod sicer prijavili policiji.

Senožeški svetnik Branko Škarja je predlagal umik spremembe odloka o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Osnovna šola Janka Modra, vendar neuspešno, saj je bila večina njegovih kolegov za ohranitev odloka na dnevnem redu. Tekavc pa je svet seznanil s pritiski, ki so jih nekateri izvajali na svetnike, saj so bili v zadnjih dneh deležni nenavadnih sporočil in različnih telefonskih klicev, s katerimi so poskušali vplivati na avtonomno odločitev članov občinskega sveta. Svetniki so po razpravi sprejeli odlok v prvem branju in tako začeli postopek za ukinitev šole v Senožetih.

Tekavc: Pravilnik je nezakonit

Letošnje šolsko leto senožeško šolo obiskuje 22 otrok od prvega do petega razreda, medtem ko 19 staršev že zdaj vozi svoje otroke v podružnično šolo v Dolsko in matično šolo v Dol pri Ljubljani. Ker občino pesti pomanjkanje prostorov za vrtec, saj je bilo lani zavrnjenih 53 prošenj, namerava občina postopno zapreti šolo in jo preurediti v dva oddelka vrtca, kjer bo prostora za 44 predšolskih otrok. Prihodnje šolsko leto bo v zgradbi potekal pouk še za prvi in drugi razred, v šolskem letu 2017/2018 pa pouka ne bo več, saj bodo otroke z avtobusi vozili v matično šolo Janka Modra v Dol pri Ljubljani ali pa v podružnično šolo v Dolsko.

Ker občina zapira šolo, je šolsko ministrstvo včeraj za Delo sporočilo, da niso spremenili stališča, saj občina po njihovem mnenju krši pravilnik o pogojih za ustanavljanje javnih osnovnih šol, v katerem je jasno zapisano, da se postopek za spremembo statusa šole začne, ko ima podružnična šola manj kot 14 učencev, ter da bi morala občina najmanj leto dni pred ukinitvijo šole o tem seznaniti krajane in šolsko ministrstvo, kar pa se ni zgodilo.

Župan Tekavc, sicer pravnik, je poudaril, da to ne pomeni, da se postopek ukinjanja šole ne bi smel začeti, če je v šoli le 24 učencev. Poudaril je, da noben zakon ne določa, da bi morala občina dve leti odlašati s spremembami, če so te nujne. Kot tudi ne, da bi smela spremeniti podružnično šolo v vrtec le, če je v taki šoli manj kot 14 otrok. »Ker je pravilnik, na katerega se sklicuje šolsko ministrstvo nezakonit, je nezakonita tudi njihova zahteva,« je prepričan Tekavc.