Prva dražba Zajčje dobrave neuspešna

Na dražbi v lokalu v krajinskem parku ni bilo kupca, ki bi kupil opremo propadlega gostinca za 34 tisočakov.

Objavljeno
29. marec 2016 17.40
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Gostišče sredi­ krajinskega parka Zajčja dobrava, ki je bilo v preteklosti­ znano­ kot eno pomembnejših­ ljubljanskih zabavišč z živo glasbo in dobro hrano, je že skoraj eno leto zaprto. Krivec­ za tako stanje je gostinsko­ podjetje Zajčja, ki občini ni ­moglo plačevati najemnine.

Iz dražbenega oglasa za prvo javno dražbo gostinske opreme omenjenega dolžnika, ki je bila razpisana za 25. marec, je razvidno, da je sklep sodišča o izvršbi postal pravnomočen že 10. oktobra 2014. Po njem je podjetje Zajčja MOL s pripadki dolžno dobrih 29.800 evrov.

Ob predvideni uri javne dražbe je izvršitelj lahko ugotovil le, da se ni pojavil noben kupec, ki bi bil pripravljen vsaj po izklicni ceni kupiti več kosov gostinske opreme (56 različno velikih gostinskih miz, 144 stolov, razne hladilnike in hladilne vitrine, kavomat, pečici za peko pic, štedilnike in druge kuhinjsko opremo) v skupni ­vrednosti 34.000 evrov.

Od zastopnika dolžnika smo med postopkom slišali le, da podjetje Zajčja ne posluje že precej več kot pol leta in da ni možnosti, da bi začelo znova poslovati.

Izvršitelj je zatem spraševal predstavnika MOL, ali obstaja možnost, da bi se na drugi dražbi, na kateri bi cena lahko padla celo na tretjino zdajšnje, pojavil kakšen interesent. Ta mu je odgovoril, da ga trenutno nima, in vprašal, ali bi bil morda možen pobot s tem, da bi MOL odkupila gostinsko opremo. Ker mu je ­izvršitelj dal vedeti, da lahko upnik dobi opremo le po ceni z neuspešne prve dražbe, in ne po znižani ceni, je sledil le odgovor, da bo občina še premislila, kako nadaljevati ta postopek.

(Pre)počasno sodišče

Mimogrede smo izvedeli, da je MOL pred časom na sodišču vložila zahtevek za izpraznitev prostorov, vendar ta še ni dokončan. Iz navedenega lahko sklepamo, da vsaj še nekaj časa ne bo jasno, kdaj bo sicer velik gostinski objekt dobil novega, predvsem uspešnejšega najemnika.

Ker prihaja nova sezona, si številni obiskovalci krajinskega parka Zajčja dobrava (največ je mamic z otroki, otrok iz bližnjih vrtcev in rekreativcev iz okolice) želijo čimprejšnjega odprtja sicer zelo velikega gostinskega lokala. Sodeč po številu stolov, ki so jih prodajali na dražbi, je tam prostora za skoraj 150 gostov, kar pomeni, da bi lahko prirejali večje zabave (poroke, proslave in druga slavja). Še sploh, ker je okoli lokala velik prireditveni prostor za zabavo na prostem, opremljen pa je tudi z igrali.

Najemnikove težave

Naključni sprehajalci so nam povedali, da je bil lokal, ki je na koncu obratoval predvsem kot picerija, zadnji dve leti na slabem glasu tako glede gostinske ponudbe (neraznovrstnost, slaba kakovost) kot prijaznosti osebja. Konec leta 2014 se je znašel tudi na seznamu tistih, ki so jih inšpekcijske službe zaradi pomanjkljivosti oziroma prekrškov kaznovale oziroma za daljši ali krajši čas celo zaprle. Pri Zajčji so odkrili »neskladja pri sledljivosti živil«, zaradi česar so jim prepovedali uporabo surovin.

Razpis še pred poletjem?

Kdaj bo MOL objavila razpis za novega najemnika, ni mogoče napovedati (dobili smo le namig, naj spremljamo javne objave na mestni spletni strani), vsekakor pa bi bilo prav, da občina še pred tem kot ­lastnica prenovi dotrajan nadstrešek letnega vrta ob glavnem vhodu in nekoliko uredi okolico. Znotraj je objekt namreč v dokaj dobrem stanju in potrebuje le osvežitve (pleskarja) in generalno čiščenje.