Prvi uporabniki v Ljubhospicu v desetih dneh

Do zdaj imajo dve predčasni informativni  prijavi. Na jutrišnjem uradnem odprtju bodo podpisali spomenico o duhovni oskrbi s štirimi največjimi religijami in verstvi v Sloveniji.

Objavljeno
12. februar 2016 20.19
Odprtje hiše LJUBhospic. Ljubljana, 12. februar, 2016.[Dr. Marjan Sedej,Janja Kadunc Mezek,portreti,LJUBhospic,zdravstvo,hiše]
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Jutri bodo uradno odprli zavod Ljubhospic, ki ga je ustanovila Lekarna Ljubljana. Za ta namen je hišo na Hradeckega ulici, v kateri je prej svoj program hiše hospica izvajalo Slovensko društvo hospic, od občine odkupila za 2,4 milijona evrov.

Hiša je še prazna, v kopalnici še ni kadi. Prve uporabnike bodo v hišo sprejeli v desetih dneh, je povedal direktor Lekarne Ljubljana (LL) dr. Marjan Sedej, ki je tudi direktor Ljubhospica. Jutri bodo podpisali tudi dogovor, spomenico o duhovni oskrbi s štirimi največjimi religijami in verstvi v Sloveniji, za duhovno oskrbo uporabnikov. Na simbolni ravni so se za formalnopravno odprtje Ljubhospica odločili na valentinovo, ki je dan zaljubljenosti in ljubezni, ki pa se kaže tudi večnem krogu življenja, od spočetja do smrti, je pojasnil Sedej. Ta globoka simbolika pa naj bi Ljubhospic vodila k uspešnemu poslanstvu in razvoju hospic gibanja v Sloveniji, je poudaril.

Pogodbe s polovico potrebnega kadra

S prvim februarjem so začeli postopek sprejemanja želja. Pravi, da je zanimanja kar nekaj in bo v kratkem času, še ta mesec, hiša napolnjena s posameznimi uporabniki. Do zdaj imajo dve predčasni prijavi, ki pa sta bolj informativni. Pravi, da se ne boji, da bo hiša samevala, prav nasprotno, da bodo potrebe prevelike. Po izkušnjah zadnjih dveh let je bila v prejšnji hiši hospica povprečna ležalna doba 17 dni. Vlogo za sprejem in zdravniško mnenje je mogoče najti na spletni strani www.ljubhospic.si, na podstrani sprejemi. Ali bo do konca meseca polnih vseh 12 postelj, ki so na razpolago, pa ne ve. Povedal je, da imajo podpisane štiri pogodbe o zaposlitvi in tri podjemne pogodbe, kar je približno polovica potrebnega kadra za polno hišo. Poleg njegove pomočnice za to področje Tatjane Fink, nekdanje predsednice Slovenskega društva hospic, so zaposleni še gospodinja, dve medicinski sestri in socialni delavec, v postopku zaposlitve pa je predstavnik za odnose z javnostmi Peter Jenko. Sedej je poudaril, da popolnoma zaupa sodelavcem, ki so že prej delali v hiši hospica pod okriljem Slovenskega društva hospic in da glede na to, da so na vodilnih funkcijah isti ljudje, očitki o nestrokovnosti ne veljajo.

Transparentno in javno poslovanje

Na vprašanje, kakšna bodo merila za vstop v hišo, je Sedej dejal, da želijo, da bo poslovanje hiše čim bolj transparentno in javno. Sprejeli so pravilnik z merili, po katerih bo oblikovan vrstni red potencialnih oskrbovancev, in bo javno objavljen tudi na spletni strani. Splošna merila so zdravstveno stanje, mnenje zdravnika, socialni status, možnost bivanja v domu za ostarele, bolnišnici ali na domu. Ob izpolnjevanju enakih pogojev pa bodo imeli prednost občani MOL in občani tistih krajev, v katerih ima LL poslovne enote. Direktor bo za to imenoval posebno komisijo. Vse izpolnjene papirje in dokumentacijo bo najprej preverila vodja zdravstvene oskrbe, komisija pa bo na osnovi njenega mnenja sprejela sklep, na podlagi katerega bo uporabnik dobil sobo, je pojasnil Sedej.

Lekarna kot »patronatski garant«

Kot je povedal direktor, je LL poleg 2,4 milijona evrov za nakup od MOL v obnovo in opremo hiše vložila še dodatnih 50.000 evrov, od sponzorjev pa so v naravi in denarju dobili še 30.000 evrov. Svet zavoda, katerega predsednik je predstojnik Inštituta za sodno medicino prof. dr. Jože Balažic, dr. med., je sprejel poslovni načrt Ljubhospica, ki letos za poslovanje predvideva približno 483.000 evrov. V tem načrtu pa so vključena tudi sredstva za izvajanje koncesije za dejavnost paliativne hospic oskrbe, za katerega ne vedo, kdaj bo objavljen in če bo Ljubhospic izbran. Večino sredstev zavoda Ljubhospic so predvideli skladno z načrtom LL, ki bo kot »patronatski garant« skrbela, da bo denar vedno na voljo, pravi Sedej. V prihodnjih petih letih pa predvidevajo vključevanje v različne aktivnosti in računajo, da bodo do leta 2019 sredstva, potrebna za delovanje hiše, večinoma donacijska, LL pa bo za hišo prispevala manj kot četrtino potrebnega denarja.

V svetu zavoda Ljubhospic so poleg predsednika še direktor Zdravstvenega doma Ljubljana Rudi Dolšak, strokovna direktorica LL Mateja Praprotnik in koordinatorka državnega programa paliativne oskrbe Mateja Lopuh, dr. med., iz bolnišnice Jesenice. Petega člana še nimajo, po prehodnih določbah statuta ga bodo izvolili redno zaposleni, ko jih bo 10. Do takrat pa bo imel predsednik dvojni glas.

Dnevi odprtih vrat

Kot je dejal Sedej, bodo ob prihodu prvih uporabnikov organizirali tudi dan odprtih vrat, hiša pa bo odprta tudi več dni, da bo lahko vanjo prišlo še več zainteresirane strokovne in laične javnosti. Pravi, da so se odločili za brezplačno oskrbo in verjamejo, da bo veliko možnosti tudi za sodelovanje svojcev in partnerjev LL in drugih. Želijo se povezati tudi s šolami in povabiti otroke, ki bi povezali medgeneracijski krog rojstva in smrti. Imajo tudi ideje o ambasadorjih hospica, povabili bi uveljavljene umetnike, tudi s področja zabave, tako želijo temo smrti detabuizirati in omogočiti dostojno preživetje zadnjih dni. Želijo tudi, da bi Ljubhospic postal učni center za zdravnike, medicinske sestre, teologe, farmacevte in za druge. Želijo si, da bi bil Ljubhospic nekakšna matica, ki bi širila to filozofijo in poslanstvo, saj se bo verjetno glede na potrebe število hiš širilo po Sloveniji, tudi izven Ljubljane, je še dejal Marjan Sedej.