Radio študent še vedno brez denarja za nemoteno delovanje

Radio Študent Simpozij »Kdo potrebuje sceno?« in glasbeni dogodek »Kdo potrebuje študenta?«

Objavljeno
18. november 2014 17.16
Radio Študent
Matjaž Albreht, notranja politika
Matjaž Albreht, notranja politika
Ljubljana - Radio Študent (RŠ) že drugo leto zapored išče podporo poslušalcev, saj so viri financiranja še vedno negotovi. V ta namen bodo jutri v KUD France Prešeren organizirali simpozij, 28. novembra pa bo na Metelkovi nastopilo več kot 60 glasbenikov v podporo RŠ.

RŠ kljub 45-letnici oddajanja še vedno nima zagotovljenega denarja za nemoteno delovanje. Študentska organizacija mu je zadnje leto zmanjšala edini sistemski vir. Za prihodnje leto pa si ne upajo napovedati, kako bo na višino vplivala sprememba obdavčitve študentskega dela, zaskrbljeno ugotavlja direktor RŠ Tomaž Zaniuk.

S poslušalci in podporniki zbrali 40.000 evrov

RŠ pridobiva denar tudi na razpisih za različne kulturne in medijske projekte, ki pa jih morajo najprej v celoti izvesti in tudi financirati. Tretji vir so prihodki iz raznolike marketinške dejavnosti, za katero RŠ že nekaj časa prejema najvišja priznanja na slovenskem oglaševalskem festivalu. Letos so prejeli nagrado tudi za lanski projekt Reši RŠ, ki je bil ne le medijsko odmeven, ampak tudi finančno uspešen.

S podporo skupnosti poslušalcev in drugih podpornikov so zbrali 40.000 evrov, ki so jim nadomestili zmanjšanje prihodkov od študentske organizacije. Ta jim je lani za delovanje namenila 180.000 evrov, 35.000 pa za prenovo tehnične opreme in prostorov. Letni proračun RŠ sicer znaša več kot 500.000 evrov.

Na RŠ se zavedajo, da so v podobno nezavidljivem finančnem položaju tudi druge neprofitne organizacije neodvisne kulture. Zato bodo v četrtek v KUD France Prešeren, katerega nadaljnji obstoj ni gotov, pripravili simpozij Kdo rabi sceno?, ki je nadaljevanje lanskega simpozija Odvisni od neodvisnosti.

Več kot 60 nastopajočih iz vse Slovenije

Namen letošnjega je zajeti mnogoterost neodvisne kulturne scene in ugotoviti, kako deluje, napoveduje urednik za kulturo Robert Bobnič. Gostje simpozija bodo ključni akterji s tega področja pri nas: Tomislav Vrečar, Jasna Babič, Miha Zadnikar, Jernej Kaluža, Borut Savski, Stojan Georgiev, Nenad Jelesijević in Lana Zdravković.

Vrhunec letošnje akcije v podporo RŠ pa bo naslednji petek na Metelkovi. Odgovorna urednica Martina Dervarič napoveduje mega dogodek - Kdo rabi študenta? -, ko bo v vseh prostorih Metelkove od zgodnjega večera do poznih jutranjih ur potekal pester glasbeni program, povezan z delovanjem RŠ.

Na prizoriščih se bo zvrstilo več kot 60 nastopajočih iz vse Slovenije. Med drugimi bodo nastopili tudi udeleženci maratonov iz preteklih let, kot vrhunec večera pa Coma Stereo. Vsi nastopajoči so se, tako kot lani, odpovedali honorarju v korist RŠ. Vstopnina za obiskovalce - lani jih je bilo več kot 2300 - bo deset evrov. Na RŠ menijo, da bi podpora poslušalcev lahko pomenila dolgoročno stabilnejši vir financiranja.