Rakovnik bo dobil 21 luksuznih stanovanj

Ob Poti k ribniku bodo zgradili sodoben štirinadstropni blok.

Objavljeno
12. april 2016 17.39
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Kdor se te dni vozi po Dolenjski cesti, lahko na robu hriba Rakovnik v bližini istoimenskega trgovskega in poslovnega centra vidi bagre, ki rijejo po strmi brežini. Ker se mnogi sprašujejo, ali ni to morda nedovoljen poseg, smo zadevo preverili in ugotovili, da gre za zasebno stanovanjsko gradnjo, za katero je bilo izdano gradbeno dovoljenje že leta 2010.

Ob ogledu gradbišča v križišču Poti k ribniku z Dolenjsko cesto smo naleteli na lastnika zemljišča in hkratnega izvajalca del Darka Perka iz podjetja Eltim. Direktor tega podjetja, ki se ukvarja z vzdrževanjem in montažo električnih napeljav, nam je povedal, da trenutno potekajo pripravljalna dela.

Še prej nam je pokazal dovoljenje za gradnjo 21 luksuznih stanovanj, izdano že maja 2010. Iz njega je razvidno, da naj bi na 1756 kvadratnih metrov veliki parceli zgradili približno 40 metrov dolg in 22 metrov širok blok. V hrib bi imel vkopani dve kleti, poleg pritličja pa še štiri nadstropja. Med stanovanji, velikimi od 50 do 90 kvadratnih metrov, sta predvideni tudi dve, ki bosta prilagojeni za invalide.

Perko je pojasnil, da je projekt pred njim skušalo izpeljati podjetje Aksiom nepremičnine, a neuspešno. Na koncu ga je prodalo Eltimu z gradbenim dovoljenjem vred. Sogovornik je zagotovil, da bodo gradnjo približno tri milijone evrov vrednega kompleksa izpeljali, saj so ga več kot polovico sposobni izvesti v lastni režiji.

V okviru pripravljalnih del so s parcele začeli odvažati odvečno zemljino (prejšnji lastnik je gradbišče ogradil in odstranil vsa odvečna drevesa, grmovje in drugo rastlinje) in tako le nadaljujejo ustavljena dela predhodnika, ki je šel v stečaj. Nad njo urejajo tudi začasno pešpot, ki so jo obiskovalci Golovca že prej redno uporabljali kot dostopno pot iz mesta, z Dolenjske ceste. To bodo lahko uporabljali ves čas, tudi med gradnjo, je še zatrdil Perko. Sledilo bo utrjevanje terena s protiplazovito zaščito, prihodnji mesec pa začetek gradnje.

Ker prihaja v že pozidano območje (nasproti so veliki stanovanjski bloki), kjer imajo precej težav s parkiranjem, se je Perko kot prišlek odločil, da bo čim dlje časa dovolil parkiranje na 15 zunanjih parkirnih prostorih ob Poti k ribniku in glavnino pripravljalnih del izvajal na dostopu z Dolenjske ceste. Omenjene parkirne prostore pa bodo po koncu gradnje predali občini oziroma jih bodo v uporabo spet dobili stanovalci. Vhod v podzemno garažo in iz nje je namreč predviden na zdajšnji zelenici med zunanjim parkiriščem in obstoječim delno vkopanim garažnim kompleksom in ne bo posegal v nobenega od parkirnih prostorov.

Če ne bo posebnih zapletov pri zelo zahtevni gradnji v hribu, bi se prvi stanovalci, pravi Perko, lahko vselili že konec prihodnjega leta.