Razpis za direktorja zgolj formalnost?

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije: Na vrhu ni pričakovati sprememb.

Objavljeno
02. februar 2015 16.51
jsu/madjar
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana - Še do petka je odprt razpis za položaj direktorja Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR). Sodeč po načinu objave kaže, da si večjega števila kandidatov ne želijo. Pričakovati je, da bo zdajšnja direktorica imenovana za nov mandat.

Javni razpis za mesto direktorja RRA LUR je bil prejšnji četrtek objavljen v časniku Dnevnik. S tem je svet zavoda izpolnil zakonska določila, saj se po zakonu o zavodih »razpis za imenovanje direktorja objavi v sredstvih javnega obveščanja«. Zakon še določa, da rok, do katerega se sprejemajo prijave kandidatov, ne sme biti krajši kot osem dni, rok, v katerem se kandidati obvestijo o izbiri, pa ne daljši kot 30 dni od dneva objave razpisa. Razpis za direktorja RRA LUR določa minimalni rok za prijavo, tako da jo je treba oddati do prihajajočega petka. Pogoji so precej splošni, kandidati morajo imeti univerzitetno ali visoko strokovno izobrazbo s specializacijo oziroma magisterijem, osem let delovnih izkušenj, od tega najmanj tri leta na vodilnih in vodstvenih nalogah, ter izkazati aktivno znanje angleškega ali nemškega jezika.

Na MOL razpisa niso hoteli objaviti

Je pa nekoliko nenavadno, da v dobi digitalizacije razpisa za direktorja ni najti prav nikjer na spletu - ne na spletni strani zavoda za zaposlovanje, ne na spletni strani RRA LUR in ne na spletni strani mestne občine, kjer praviloma tudi objavljajo razpise za direktorska mesta v zavodih, katerih ustanovitelji so. MOL je namreč agencijo, katere glavne dejavnosti so pospeševanje celovitega razvoja regije ter priprava in izvajanje regionalnih in drugih razvojnih programov, ustanovila leta 2001. Čeprav odlok o ustanovitvi določa, da lahko soustanovitelji zavoda postanejo tudi druge pravne in fizične osebe, se za to ni odločila nobena občina Ljubljanske urbane regije. MOL sicer zagotavlja del sredstev za plače zaposlenih na agenciji. Teh je dvajset, plača direktorice pa znaša dobrih 3200 evrov bruto.

Zakaj razpisa za direktorsko mesto ni mogoče najti nikjer na spletu, smo povprašali Metko Tekavčič, predsednico sveta RRA LUR, organa, odgovornega za imenovanje direktorja, h kateremu bo moral soglasje pred nastopom mandata podati še mestni svet. Pričakovati je, da se bo to zgodilo na naslednji seji, konec marca. Tekavčičeva je dejala, da je predlagala, da se razpis objavi tudi na spletni strani MOL, a so ji na občini rekli, da to ni v navadi. Da razpisa ni niti na spletni strani RRA LUR, ni vedela in je dejala, da bo preverila na agenciji.

Madjarjeva upa na tretji mandat

RRA LUR od leta 2007 vodi Lilijana Madjar, ki tako končuje drugi mandat. Prav zdajšnja direktorica je po naših informacijah velika favoritinja za vnovično imenovanje, zaradi česar tudi ni želje, da bi informacija o razpisu za direktorja dosegla čim večji krog ljudi. Madjarjeva - na Jankovićevih prvih županskih volitvah je kandidirala na njegovi listi - namreč uživa veliko zaupanje župana Zorana Jankovića, brez soglasja katerega ni imenovanja na pomembnejšo funkcijo v MOL.

Madjarjeva je za Delo potrdila, da se bo prijavila na razpis in da upa, da bo ponovno imenovana. »Rezultati so bili v zadnjih dveh mandatih po ocenah vseh organov dobri,« je dejala in dodala, da gre pri delu agencije »za izrazito dolgoročen razvoj, zato je izzivov še veliko«.

Pojasnila je še, da je RRA LUR razpis objavila tudi na oglasni deski zavoda za zaposlovanje, s čimer da so izpolnili zahteve, ki so jim zavezani. Na lastni spletni strani pa ga niso objavili, ker nimajo nobene kadrovske rubrike, je dejala. Prepričana je, da je bil razpis dovolj viden.