Razpis za rekonstrukcijo Zaloške ustavljen

MOL za zastoj pri pridobivanju gradbenega dovoljenja krivi civilne iniciative v ČS Polje, te pa občino.

Objavljeno
17. februar 2014 18.16
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Javno naročilo za izbiro izvajalca, ki bi poskrbel za razširitev Zaloške ceste na odseku med vzhodno avtocesto in Zadobrovško cesto, je ustavljeno. Formalno zato, ker ni mogoče napovedati, kdaj bo občini uspelo dobiti gradbeno dovoljenje.

V obvestilu mestnim svetnikom, ki jim ga je podžupan Aleš Čerin poslal 22. januarja, piše, da se je med razpisom za Zaloško (objavljen je bil 14. avgusta lani) oblikovalo več civilnih iniciativ, ki so zahtevale spremembe projektnih rešitev.

Ena od njih pa da je na upravni enoti oddala tudi vlogo za ugotovitev statusa stranskega udeleženca v postopku izdaje gradbenega dovoljenja.

Ker je terminski okvir izdaje gradbenega dovoljenja odvisen od sklicev ustnih obravnav, obsega zahtevanih sprememb, možnih pritožb ..., so v MOL presodili, da »zavrnejo vse ponudbe«. Po njihovem namreč ni mogoče predvideti, kako in v kakšnem obsegu bi morebitne spremembe vplivale na predmet javnega naročila – ali bi bilo treba spremeniti projektno dokumentacijo in popise, dodajati nove sklope, pridobivati nova soglasja in odkupiti dodatna zemljišča.

Čeprav je občina ob razpisu računala na to, da bo gradbeno dovoljenje dobila že do konca lanskega novembra, je zdaj jasno, da bo do izdaje in pravnomočnosti preteklo še precej časa. Zato se tudi ni odločila, da bi od ponudnikov zahtevala podaljšanje veljavnosti ponudb in bančnih garancij, saj bi jim s tem naprtila dodatne stroške.

Je pa MOL uspelo pridobiti gradbeno dovoljenje za rušenje objektov Polje 343 in 344, ki sta glavni oviri za širitev križišča Zaloške in Zadobrovške ceste.

Odzivi na sporočilo

Na ustavitev projekta Zaloške ceste so se včeraj odzvale združene civilne iniciative iz ČS Polje in mestni svetnik Miha Jazbinšek.

Primož Juvan je v imenu iniciativ kritiziral obvestilo, v katerem župan svetnikom pojasnjuje vzroke za odstop od razpisa, češ da bo mestni svet o tem izvedel le tisto, kar županstvu ustreza. To pa prikaže civilne družbe v ČS Polje za glavne krivce za zastoj pri pridobivanju gradbenega dovoljenja in izvedbe rekonstrukcije Zaloške ceste.

Za popolnejšo sliko je po njegovem treba upoštevati več dejstev. Prvo je, da vse civilne iniciative podpirajo prepotrebno rekonstrukcijo Zaloške ceste od obvoznice do krožišča v Polju.

Prav tako je treba vedeti, da je bil projekt z novelacijo bistveno spremenjen oziroma se močno razlikuje od tistega, ki so ga krajani že pred leti potrdili na razgrnitvi. Novemu projektu pa krajani nasprotujejo, ker vsebuje slabše prometne rešitve kot prvotni.

Poleg navedenega je po Juvanovem mnenju tudi več nejasnosti pri razpisu. Sprašuje se, ali sta dve ponudbi Javne razsvetljave vzrok ali posledica zavrnitve vseh ponudb, ki so prispele na javni razpis. Dvomi tudi, da je MOL pridobila vsa zemljišča, potrebna za izvedbo projekta.

Pri tem navaja parcelo 1333/6, k. o. Slape, na kateri je bila oktobra 2013 plomba zaradi spremembe lastništva v korist MOL, danes pa je ni več oziroma je izbrisana. Čeprav gre za manjšo parcelo, pa je po mnenju civilne iniciative zelo pomembna, saj po njej teče kanal za zbiranje meteorne vode z Zaloške ceste, ki se konča z glavnim zbirnim jaškom na koncu parcele družine Kranner (nekaj jih živi v Sloveniji, drugi pa v Italiji in celo Argentini).

Četudi naj bi bili solastniki pripravljeni prodati to parcelo, brez katere MOL ne bi dobila gradbenega dovoljenja, se je kasneje očitno zataknilo pri izpeljavi posla. V iniciativi menijo, da najverjetneje zaradi MOL.

Na koncu Juvan dodaja, da je prav, da je župan začel pometati komunalne grehe po ČS Polje, a mu priporoča, »naj pomete tudi v občinski upravi, saj so nepremičninski dejavniki tisti, ki so povzročili zastoj pri pridobivanju gradbenega dovoljenja«.

Kršitev zakona

Miha Jazbinšek (Zeleni) pa je opozoril, da gre za zlorabo obvestila, saj bi moralo biti sestavni del gradiva za marčevsko sejo mestnega sveta. Po zakonu o javnih naročilih je treba o ustavitvi postopka javnega naročila obvestiti mestni svet kot nadzorni organ in ne le posamično vsakega svetnika. Tako kot so odpoved naročila za prenovo dvorane Tivoli obravnavali na seji sveta, bi po njegovem morali enako ravnati tudi zaradi Zaloške ceste.

Jazbinšek pravi, da mu je jasno, da to županu ne ustreza, ker bi se rad izognil zoprni razpravi o razlogih za ustavitev projekta.