Razpisa koncesije za zasebne vrtce ne bo več

Na čakalnem seznamu je 143 otrok s stalnim bivališčem v MOL z vsaj enim od staršev, a brez stalnosti bivanja. Vrtci so prejeli 303 odpovedi vlog.

Objavljeno
31. avgust 2015 17.42
PANORAMA
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Novo šolsko leto se začenja tudi za vrtce, v ljubljanske javne vrtce bo letos vključenih 13.475 otrok. Do 19. avgusta so jih na novo sprejeli 3211, in sicer 2580 otrok, mlajših od treh let, in 631 starejših. V postopku podpisa pogodbe je še 52 otrok s čakalnega seznama.

Sicer pa je bilo 19. avgusta na centralnem čakalnem seznamu (CČS) še 439 otrok prvega starostnega obdobja. Med njimi jih je 77 s stalnim prebivališčem v MOL in z maksimalno stalnostjo bivanja staršev, kar za letos vpisane otroke pomeni, da so oba starša in otrok tu prijavljeni od 1. januarja 2014, pri čemer bo otrok septembra dopolnil 11 mesecev, 143 otrok pa ima stalno bivališče v MOL z vsaj enim od staršev, a brez stalnosti bivanja. Iz drugih občin je 219 otrok.

Starši zavračajo ponujena mesta

Od 77 otrok s stalnim prebivališčem v MOL in izpolnjenim pogojem stalnosti bivanja staršev bi se štirje vpisali v katerikoli vrtec, vendar so se rodili letos in še ne izpolnjujejo starostnih pogojev za vpis. Vsi starši otrok, ki so se rodili v letih 2013 in 2014, ki so izbrali vpis v katerikoli vrtec, so ponujena prosta mesta dobili, a so jih zavrnili, pojasnjujejo na MOL.

Med otroki, ki so starejši od treh let, jih je bilo na CČS še 21. Od teh jih ima 12 stalno prebivališče v MOL in starši izpolnjujejo stalnost bivanja, vendar čakajo na natančno določen vrtec oziroma skupino. Starši petih otrok ne izpolnjujejo stalnosti bivanja, štirje pa so iz drugih občin. Tako imajo ljubljanski vrtci v drugem starostnem obdobju prostih še 150 mest.

Ob tem so starši 37 otrok zavrnili ponujeno prosto mesto in njihovi otroci ostajajo na CČS. Vrtci so prejeli tudi 303 odpovedi vlog, kar je skoraj polovico več kot lani, ko jih je bilo 159. Zaradi odpovedi ponujenih mest in preoblikovanja skupin prosta mesta še nastajajo in vrtci staršem še pošiljajo vabila k podpisu pogodb.

Vključenost otrok v vrtce v Ljubljani je bila 87,3-odstotna, povprečje za Slovenijo je 76,8 odstotka. Skupaj z novo enoto vrtca Vrhovci v Tehnološkem parku Ljubljana s sedmimi oddelki je bilo v Ljubljani od leta 2006 odprtih 93 novih oddelkov, tako bo v letošnjem šolskem letu skupaj 780 oddelkov v 23 javnih vrtcih MOL. Kot je povedala vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič, koncesije zasebnikom za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje, ki doslej v petih poskusih ni uspela, ne bodo več razpisali, ker so presodili, da ne bodo potrebne. Trenutno sicer potekajo spremembe pravilnika o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca, vendar pričakujejo, da bo šolska ministrica potrdila sklep o manjši notranji igralni površini za prihodnji dve šolski leti.

Investicijski načrti

Sicer pa na MOL ocenjujejo, da v vrtce nikoli ne bo vključenih več kot 90 odstotkov otrok. Pravijo, da bodo investicijski načrt v prihodnje smiselno prilagajali glede na dinamiko števila rojstev in potrebe staršev po vrtcu. Predvidoma prihodnje leto bodo začeli graditi novo enoto vrtca Pedenjped v Zgornjem Kašlju s sedmimi oddelki, prizidek s tremi oddelki v vrtcu Galjevica, igrišče v enoti Sapramiška vrtca Šentvid in prizidek za večnamenski prostor v vrtcu Mojca, vse investicije naj bi bile končane leta 2017. V Umagu na Hrvaškem pa bodo prihodnje leto začeli in končali celovito prenovo počitniškega doma Draga Makuca.