Razžaljeni inšpektorji hočejo sodno utišati žaljiva črnograditelja

Zakonca Trunk obtožujejo, da sta gradbeno inšpekcijo nadlegovala z nedostojnimi dopisi in obiski - Sojenje še pred začetkom prestavljeno

Objavljeno
03. junij 2013 18.36
Trunk Franc, 54 let, Ljubljana, 11.01.2012 foto: Crt Majcen
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Na tukajšnjem okrajnem sodišču bi morala biti včeraj glavna obravnava proti Nadi in Francu Trunku, obdolženima, da sta s svojimi dopisi večkrat razžalila uradne osebe in inšpektorat za okolje in prostor ter škodovala njihovemu dobremu imenu. A je bila prestavljena na 3. julij.

Okrajni sodnik je bil obravnavo kaznivega dejanja razžalitve prisiljen prestaviti iz dveh razlogov. Na sojenje namreč ni prišla Nada Trunk Širca (»vabilo ni bilo izkazano«), ki jo je tako kot njenega moža Franca hotel sodnik zaslišati najprej, drugi razlog pa je bila navedba Trunkovega odvetnika Roka Petriča. Ta je povedal, da je vabilo na obravnavo prejel šele pretekli petek in da svojemu varovancu, ki je v priporu, ni mogel zagotoviti kakovostne priprave na obrambo.

Oškodovancev ni bilo

Na Petričevo vprašanje, zakaj na zaslišanju ni nobenega od oškodovancev, je sodnik odgovoril, da so ti v preiskovalnih postopkih svoje izjave že dali in da se je odločil, da njihova navzočnost še ni nujna. S tem je zavrnil odvetnikov namig, da bi to lahko bil znak, da se odpovedujejo nadaljevanju postopka. Gradbeni inšpektor Iztok Rus, ki je glavni akter tudi v tem primeru, se namreč ni prikazal na sojenju pred dobrim tednom, ko bi se moral Franc Trunk zagovarjati, da je Rusu grozil s smrtjo. Takrat je moralo sodišče zaradi inšpektorjevega neopravičenega izostanka postopek ustaviti.

Sodnik je še razložil, da iz dosedanjih preiskav in zaslišanj inšpektorjev z inšpektorata za promet, energetiko in prostor ni razvidno, da bi se Rus in organ hotela odreči zahtevi za kazenski pregon. Kar je dokazovala tudi navzočnost okrožne državne tožilke na včerajšnjem poskusu prve glavne obravnave.

Ker obtožnega predloga niso predstavili, sklepamo, da gre za zadevo, ki jo je okrožno državno tožilstvo v Ljubljani prejelo že 27. junija 2011. Takrat je Aleksandra Velkovrh v imenu IRSOP (po novem IRSPEP) in razžaljenih inšpektorjev na tožilstvo dala predlog za njun kazenski pregon.

Zakoncema Trunk, ki so jima inšpektorji na Vodmatski 8 v Mostah podrli na črno zgrajeno večstanovanjsko hišo, so očitali, da sta z dopisi od 8. marca do 20. junija predlanskim večkrat razžalila uradne osebe in celoten organ ter škodovala njihovemu dobremu imenu. S tem pa da so bili podani znaki kaznivih dejanj po 158. členu (razžalitev), 160. členu (žaljiva obdolžitev) in 162. členu (očitanje kaznivega dejanja z namenom zaničevanja) kazenskega zakonika. Za vsa dejanja je zagrožena denarna kazen ali zapor do treh mesecev.

Zapor za Trunka?

Zaradi teže in ponavljajočih se kaznivih dejanj je IRSOP za Franca Trunka zahteval zapor, saj da vedno znova dokazuje, da se maščuje uradnim osebam (predvsem inšpektorju Iztoku Rusu) s tem, ko nenehno pošilja dopise z žaljivo vsebino. Trunkovima pa naj bi sodišče odredilo še prepoved približevanja vsem javnim uslužbencem IRSOP in vstop v njegove uradne prostore.