Ribjo brv bo gradilo podjetje Makro 5 gradnje

Na pogajanjih je najcenejši ponudnik konkurenta premagal za skoraj 200 tisočakov, cena z davkom znaša 664 tisočakov.

Objavljeno
28. marec 2014 15.53
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Novo Ribjo brv bo zgradilo podjetje Makro 5 gradnje. Na včerajšnjih pogajanjih med dvema kandidatoma je namreč ponudilo najnižjo ceno za izvedbo del. Delo je pripravljeno narediti za nekaj manj kot 544 tisočakov (cena brez davka).

Čeprav se je na razpis za Ribjo brv prijavilo pet ponudnikov, pa so kar tri morali izločiti, ker niso izpolnjevali vseh predpisanih meril (težave z zahtevanimi dokazili so imeli predvsem njihovi podizvajalci). Tako sta v igri za dokončno izbiro izvajalca na pogajanjih ostala le Gorenjska gradbena družba in Makro 5 gradnje.

Pogajanja

Da smo dobili zmagovalca razpisa, pa so bili tokrat potrebni kar trije krogi. V drugem je Gorenjska gradbena družba svojo prvotno ponudbo znižala za pet odstotkov, kar pomeni novo končno ceno 740.411 evrov. Drugi ponudnik je sicer svojo osnovno ceno znižal le za odstotek, a je ta vendarle znašala bistveno manj, to je skoraj 545 tisočakov.

Ljubljanski župan Zoran Janković je obema ponudnikoma dal vedeti, da občina za postavitev brvi ni predvidela več kot pol milijona evrov in je zato obema naznanil, da bo potreben še en krog pogajanj. Gorenjsko podjetje je ostalo pri isti ceni kot v drugem krogu, predstavnik Makro 5 gradenj pa je ponudbo popravil le simbolično na 543.596 evrov. Ob upoštevanju davka pa bo novi most stal nekaj več kot 664 tisočakov oziroma le dobrih šest tisočakov več, kakor je znašala njihova cena ob odpiranju prispelih ponudb.

Janković z doseženo ceno z davkom ni bil zadovoljen, saj je bila ta za devet tisočakov višja, kot je znašala osnovna cena izločenega podjetja Markomark. Poleg tega ga zdaj čaka še dodatno delo, saj bo moral manjkajoči denar zagotoviti s prerazporeditvami v proračunu.

Razveselilo pa ga je, da je neizbrani ponudnik izjavil, da se na izbor ne namerava pritožiti.

Izbranemu izvajalcu je dal vedeti, da bo moral delo izvajati od jutra do večera, vključno s sobotami in nedeljami in da ne bo dovolil zaprtja brvi med Gerberjevim stopniščem in Ribjim trgom, dokler ne bo za montažo pripravljena nova konstrukcija mostu. Gre namreč za izjemno prometno območje za pešce in turiste vzdolž Cankarjevega in Hribarjevega nabrežja. Takrat naj bi istočasno odstranili staro in namestili novo brv. Kdaj se bo to zgodilo, je težko napovedati, je pa izbrani izvajalec namignil, da najbrž ne prej kot čez dva meseca.

Ovir za gradnjo ni več

Po razpisu je rok za postavitev brvi, ki jo bodo izdelali po načrtih zmagovalne skupine arhitektov (Petra in Boštjana Gabrijelčiča ter Gregorja Cipota), štiri mesece. Zanjo imajo tudi pravnomočno gradbeno dovoljenje (na UE Ljubljana smo zvedeli, da so jim ga izdali 12. marca oziroma potem ko je dostavil manjkajoče naravovarstveno soglasje). Občina ima sicer v popravljenem proračunu za leto 2014 za menjavo Ribje brvi in ureditev okolice zagotovljenih 1,16 milijona evrov.