Risa pobegnila iz ograde v živalskem vrtu

Lažni alarm: opoldne ga niso videli izven ZOO Ljubljana. Sicer pa svojo pot @RisIzpodRoznika medtem že popisuje na Twitterju.

Objavljeno
04. februar 2014 10.09
Posodobljeno
04. februar 2014 10.09
Mo. Z., Ljubljana, M. Č., Delo.si
Mo. Z., Ljubljana, M. Č., Delo.si

Ljubljana - Ob 14.00 uri so v živalskem vrtu Ljubljana izvedeli, da naj bi občani videli enega risa približno 3 kilometre severozahodno od ZOO.

V naslednjih 15 minutah so z opremo za omamljanje, prenosno kletko in ponjavo zapustili živalski vrt in se odpravili na teren in se tam srečali z občanom, ki ga je domnevno videl.

S strokovnjaki Oddelka za biologijo smo si ogledali razločne sledi v snegu in ugotovili, da je videl domačo mačko.

Zelo verjetno je, da se risa še vedno nahajata na območju ZOO Ljubljana kjer ju že lovimo z dvema pastema (živolovkama).

Oskrbniki ljubljanskega živalskega vrta so namreč zjutraj opazili sledi risov zunaj njune ograde. Ko so jima sledili, so ugotovili, da sta uplenila samca gamsa. Do včeraj zvečer sicer ograde nista zapustila.

Živali, kot sporočajo iz živalskega vrta, za ljudi nista nevarni in dodajajo, da sta »bili usodni za gamsa, ki sta si ga izbrali za plen«. 

Živalski vrt Ljubljana je vseskozi v stiku s strokovnjaki z oddelka za biologijo biotehniške fakultete, ki proučujejo rise v naravnem okolju. Kot pravijo, se ris nekaj dni vrača k svojemu plenu in se hrani z njegovim mesom, »zato bodo v bližino postavili več živolovk [samosprožilna past], v katere ju bodo poskušali čim prej ujeti«.

Povedali so še, da oskrbniki v živalskem vrtu redno hodijo v ogrado z risi, ki pa se, ko so v bližini ljudje, umaknejo. »V Živalskem vrtu Ljubljana sta imela zelo veliko ogrado v naravnem gozdu, v takšnem okolju kot v naravi. V njej sta živela zelo naravno (divjinsko) življenje, zato so ju tudi naši obiskovalci zelo težko opazili. Le majhen odstotek risov pleza po drevesih. Te značilnosti je imela naša samica, ki je večino dneva preživela na hrastu ali smreki znotraj ograde.«

V ogradi Živalskega vrta Ljubljana sta sicer živela mlajši samec in samica. Samica je stara pet let in je v Ljubljano prišla živalskega vrta Chemnitz v Nemčiji, samec pa je dve leti starejši in je prišel iz Szeged ZOO na Madžarskem. Pripadata karpatski podvrsti risov, ki je bila v Sloveniji ponovno naseljena leta 1973.

Kako prepoznate risa?

Uprava živalskega vrta prosi občane, da pred klicem dobro preverijo, ali gre res za risa. Iz knjižice Lovske zveze Slovenije (na fotografiji) je razvidno, da ima ris premer sledi v snegu 7 cm, sled domače mačke pa je vsaj polovico manjša, premera okoli 3 cm. Upoštevati pa je potrebno, da se s taljenjem snega sledi povečujejo.

Živalski vrt bo zaradi izrednih razmer zaprt do 10. februarja.