S Chopinom po rimski Ljubljani

Prehod pod Kongresnim trgom so poimenovali po poljskem umetniku. Družbo mu bo delala muzejska postavitev dediščine Emone.

Objavljeno
23. november 2012 13.23
Ljubljana 22.11.2012, otvoritev Chopinovega podhoda foto: Tomi Lombar
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Ljubljana – Pod Kongresnim trgom so včeraj v na novo poimenovanem Chopinovem prehodu, kjer se je včasih skrivala Bukvarna, na ogled postavili novo muzejsko zbirko dediščine Emone, imenovano iEmona.

Projekt, ki vsebinsko zaključuje izkopavanja na Kongresnem trgu, je bil v celoti zaupan javnemu zavodu Muzej in galerije mesta Ljubljane in je, kot je povedal njegov direktor Blaž Peršin, »s pomočjo novih tehnologij postal odprto okno pri spoznavanju antične zgodovine našega mesta« ter ponudil lokacijo, ki »je izhodiščna točka za informacije o lokacijah antične Emone in možnostih njenega raziskovanja«.

Poleg zaključenih izkopavanj odprtje iEmone tako povezuje tudi arhološko pot Emona – po rimski Ljubljani in pomeni prvo od treh načrtovanih točk, ki bodo tako meščanom kot tujim gostom dajale možnost novih znanj o preteklosti naše prestolnice.

Prva izmed treh

Prva je torej na vrsti rimska predhodnica Ljubljane – Emona, kar je logična izbira. Mesto se namreč pospešeno pripravlja na dvatisočo obletnico Emone, ki se ima zgoditi leta 2014.

Če v Chopinov prehod torej stopimo iz smeri Plečnikovega podhoda, lahko vidimo scensko osvetljen monument rimskega originalnega pločnika. Temu sledi sprehod po virtualni rimski cesti, pot pa končamo z ogledom filma Colonia Iulia Emona (En dan v Emoni), ogledovanjem makete Emone ter prebiranjem informacij o njenem razvoju in arheoloških raziskavah na dveh informacijskih mizah.

Načrtovane tri informacijske točke bodo torej namenjene predstavitvi razvoja Ljubljane skozi čas, iEmona pa kot prva izmed njih ponuja začetno ali končno postajo ogleda krožne arheološke poti po rimski Ljubljani, ki je bila odprta septembra letos.

Razstava je, to je prav poudariti, vsebinsko in fizično dostopna vsem starostnim skupinam ter gibalno oviranim posameznikom. Ogledate si jo lahko vse dni v letu med 9. in 21. uro.

Bronasti kip darilo Poljske

Pred vhodom v prehod pa se po novem bohoti tudi bronasti doprsni kip Frederica Chopina, ki ga je Slovenija v dar dobila od Republike Poljske. In zakaj Chopin? Ob predstavitvi so povedali, da je to logično nadaljevanje počastitve 200. obletnice rojstva tega poljskega umetnika, ki smo jo, tudi v Ljubljani, praznovali pred dvema letoma.

Poljski veleposlanik Cezary Król, ki je skupaj z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem razkril napis na zidu pohoda, pa je še povedal, da letos praznujemo dvajseto obletnico diplomatskih odnosov in da bo zato zdaj »Chopinov prehod v središču prestolnice simboliziral tesne vezi med državama«.

Ker pa je Chopinov prehod tudi mesto zbiranja turistov, ki izstopajo iz garažne hiše, na tistem mestu pa se ustavljajo tudi turistični avtobusi, je točka opremljena s splošnim turistično-informacijskim portalom, ki poleg možnosti elektronske knjige vtisov nudi še povezave na spletno stran zavoda Turizem Ljubljana, Muzeja in galerij mesta Ljubljane ter na stran aktualnih areholoških raziskav Arheologija Ljubljane.